Kiedy pogoda za oknem nie zachęca już do długich spacerów to najlepszy czas na przygotowanie domowych wypieków. Herbata, dobra książka i pyszne ciasto wypełnione sezonowymi owocami to idealny zestaw. Dziś polecam kruchą tartę wypełnioną plasterkami jabłek.

Ciasto z dużą ilością jabłek z dodatkiem bitej śmietany i cynamonu to prawdziwy jesienny smak i aromat.

Deser jest bardzo prosty w wykonaniu. Ciasto kruche możesz zagnieść dzień wcześniej i trzymać w lodówce, a następnego dnia dorzucić dodatki i upiec całość.

Składniki

Ciasto kruche:

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka cukru pudru
  • szczypta soli
  • 3 łyżki zimnej wody

Nadzienie:

  • 1 kg jabłek
  • sok z 1/2 cytryny
  • 3 łyżki wody
  • 4 łyżki cukru

Do podania:

  • cynamon
  • bita śmietana

Przygotowanie

  1. Przygotuj ciasto – przesianą mąkę połącz z solą i cukrem. Dodaj zimne masło pokrojone w drobną kostkę. Przy pomocy noża posiekaj wszystkie składniki, aż powstanie kruszonka.

  2. Dodaj żółtko. Stopniowo dodawaj wodę, szybko zagniatając, aż do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta.

  3. Z ciasta uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej godzinę.

  4. Jabłka obierz, pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne. Następnie każdą ćwiartkę pokrój na mniejsze plasterki. Jabłka skrop sokiem z cytryny.

  5. Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj i dokładnie wylep dno formy do tarty o średnicy ok. 26 cm.

  6. Dno formy wypełnione ciastem nakłuj w kilku miejscach widelcem – dzięki temu zapobiegniesz wybrzuszaniu ciasta podczas pieczenia.

  7. Ciasto włóż do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piecz przez około 15 minut.

  8. Podpieczone ciasto wypełnij plasterkami jabłek ułożonymi na zakładkę. Piecz jeszcze ok. 35 minut na złoty kolor.

  9. Tartę wyjmij z piekarnika i przestudź.

  10. Przygotuj syrop – do małego garnka wlej wodę, dodaj cukier i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj przez ok. 5 minut. Odstaw do ostudzenia. Ostudzonym i gęstym syropem posmaruj wierzch tarty.

  11. Tartę z jabłkami podawaj z porcją bitej śmietany posypaną cynamonem.