Jeśli lubisz wypieki z jabłkami w roli głównej, to ten przepis na pewno przypadnie Ci do gustu. Tarta wypełniona sporą porcją jabłek, wzbogacona słodką-kwaśną nutą żurawiny to moja propozycja i alternatywa dla tradycyjnej szarlotki.

Podpiekany wcześniej spód, do tego dużo nadzienia jabłkowego, żurawina i migdały, a wszystko to przykryte delikatną kratką z kruchego ciasta. Deser jest bardzo prosty w wykonaniu. Ciasto kruche możesz zagnieść dzień wcześniej i trzymać w lodówce, a następnego dnia dorzucić dodatki i upiec całość.

Czas przygotowania:

20 min.+ 45 min. pieczenie

Składniki

Kruche ciasto:

  • 320 g mąki pszennej
  • 170 g zimnego masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 125 ml zimnej wody
  • dodatkowo: 1 jajko roztrzepane, 1 łyżka cukru do posypania

Nadzienie:

  • 1 kg jabłek
  • 3 łyżki suszonej żurawiny
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1-2 łyżeczki cukru
  • sok z cytryny

Tarta z jabłkami i żurawiną

Wykonanie

  1. Przygotuj ciasto – przesianą mąkę połącz z solą i cukrem. Dodaj zimne masło pokrojone w drobną kostkę. Przy pomocy noża posiekaj wszystkie składniki, aż powstanie kruszonka.

  2. Stopniowo dodawaj wodę, szybko zagniatając, aż do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta.

  3. Z ciasta uformuj kulę, podziel na dwie części z 1/3 i 2/3 ciasta. Zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej godzinę.

  4. Jabłka obierz, pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne. Następnie każdą ćwiartkę pokrój na mniejsze plasterki. Jabłka skrop sokiem z cytryny.

  5. Wyjmij z lodówki większą część ciasta, rozwałkuj i dokładnie wylep dno formy do tarty o średnicy ok. 26 cm.

  6. Dno formy wypełnione ciastem nakłuj w kilku miejscach widelcem – dzięki temu zapobiegniesz wybrzuszaniu ciasta podczas pieczenia. Ciasto włóż do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piecz przez około 15 minut.

  7. Podpieczone ciasto wypełnij plasterkami jabłek, dodaj żurawinę i płatki migdałowe. Całość posyp cukrem i cynamonem.

  8. Drugą część ciasta również rozwałkuj na cienki placek i pokrój w paski o szerokości ok. 2 cm. Ułóż je na owocach tworząc charakterystyczną kratkę. Na koniec posmaruj paski z ciasta roztrzepanym jajkiem i posyp łyżką cukru.

  9. Tartę włóż do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 190 stopni przez około 40-45 minut, aż ciasto ładnie się zrumieni.

  10. Po upieczeniu ciasto wyjmij z piekarnika i pozostaw do przestudzenia.

Tarta z jabłkami i żurawiną