Na spodzie kruchego ciasta można zapiec właściwie wszystko: owoce, warzywa, mięso, sery… Dziś proponuję przepis na tartę z lekko kwaskową nutą na idealnie kruchym cieście.

Sezon na rabarbar w pełni, więc staram się wykorzystać jego obecność na sklepowych półkach. Roślina świetnie sprawdza się jako główny składnik tarty. Deser jest bardzo prosty w wykonaniu. Ciasto kruche możesz zagnieść dzień wcześniej i trzymać w lodówce, a następnego dnia dorzucić dodatki i upiec całość.

Składniki

Kruche ciasto:

  • 180 g mąki pszennej
  • 120 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1/4 łyżeczki soli

Nadzienie:

  • 400 g rabarbaru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki cukru
  • 1 laska wanilii

Dodatkowo:

  • 1 jajko
  • 1 łyżka bułki tartej
  • cukier puder do dekoracji

Przygotowanie

  1. Przygotuj ciasto – mąkę połącz z cukrem i solą. Dodaj zimne masło pokrojone w drobną kostkę. Przy pomocy noża posiekaj wszystkie składniki, aż powstanie kruszonka.

  2. Dodaj jajko. Szybko zagniataj, aż do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta.

  3. Z ciasta uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na ok. godzinę.

  4. Rabarbar opłucz, osusz i odetnij końce. Następnie pokrój go na 1-2 cm kawałki. Przełóż do miski i wymieszaj z cukrem, mąką ziemniaczaną i ziarenkami wanilii.

  5. Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki, rozwałkuj pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na placek o średnicy ok. 30 cm.

  6. Papier z ciastem przełóż na blachę do pieczenia. Odklej górny arkusz i nałóż nadzienie rabarbarowe (zostawiając ok. 4 cm wolnego miejsca na brzegach).

  7. Zawiń brzegi ciasta do wewnątrz i posmaruj je roztrzepanym jajkiem.

  8. Tartę wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piecz przez ok. 40 minut, aż nabierze złotego koloru.