oceny: 1, śr. ocena: 5
5

Sezon na letnie owoce to najlepszy czas na przygotowanie pysznej tarty. Delikatny, kruchy spód, kremowa masa z serka mascarpone a do tego duża ilość sezonowych smakołyków. Tym razem stawiam na aromatyczne truskawki.

Bardzo delikatne nadzienie dobrze komponuje się z słodkimi truskawkami. Jeśli chcesz zrobić szybkie ciasto z dodatkiem smakowitych owoców, to polecam ten przepis. Deser jest bardzo prosty w wykonaniu.

Tarta z truskawkami

Składniki

Ciasto kruche:

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka cukru pudru
  • szczypta soli
  • 3 łyżki zimnej wody

Masa:

  • 250 g mascarpone
  • 330 ml śmietanki 30 %
  • 4 łyżki cukru pudru

Warstwa owocowa:

  • 500 g truskawek
  • listki świeżej mięty

Tarta z truskawkami

Przygototwanie

  1. Przygotuj ciasto – przesianą mąkę połącz z solą i cukrem. Dodaj zimne masło pokrojone w drobną kostkę. Przy pomocy noża posiekaj wszystkie składniki, aż powstanie kruszonka.

  2. Dodaj żółtko. Stopniowo dodawaj wodę, szybko zagniatając, aż do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta.

  3. Z ciasta uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej godzinę.

  4. Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj i dokładnie wylep dno formy do tarty o średnicy ok. 26 cm.

  5. Dno formy wypełnione ciastem nakłuj w kilku miejscach widelcem – dzięki temu zapobiegniesz wybrzuszaniu ciasta podczas pieczenia. Ciasto włóż do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piecz przez około 20 minut, aż uzyska złoty kolor.

  6. Ciasto wyjmij z piekarnika i pozostaw do przestudzenia.

  7. Serek mascarpone zmiksuj z cukrem pudrem. Śmietankę ubij na sztywno, a następnie dodawaj powoli do mascarpone miksując na wolnych obrotach, aż do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.

  8. Masę rozsmaruj na kruchym cieście, wstaw do lodówki na około godzinę.

  9. Truskawki umyj, usuń zielone szypułki i pokrój na połówki. Na wierzch schłodzonego kremu układaj truskawki, dodaj listki świeżej mięty.

Tarta z truskawkami