Nauczę Cię jak upiec mistrzowską pizzę

Czy chcesz zaimponować rodzinie i znajomym? PizzaNerd to najelpszy kurs pieczenia pizzy.

Nie przegap → Sprawdź: pizzanerd.pl

Tartaletki z rabarbarem i bitą śmietaną

Rabarbar to jedno z moich fajniejszych wspomnień z dzieciństwa. Wystarczyło wraz z kolegami zerwać przy drodze kilka słusznych łodyg z ogromnymi liśćmi i mieliśmy zajęcie nawet na parę godzin ;)

tartaletki z rabarbarem

Teraz w miejscach gdzie dawniej dziko rósł rabarbar spotykam przystrzyżone trawniki i wyłożone kostką brukowaną ścieżki. Dlatego jedynym źródłem kwaskowatych łodyg są dziś dla mnie sklepy, w których na szczęście rabarbaru nie brakuje.

Składniki

Podane proporcje powinny pozwolić na przygotowanie ok. 9 sztuk tartaletek.

  • 150 g mąki pszennej
  • 50 g masła
  • 50 g cukru trzcinowego (ew. cukru pudru)
  • 1 średnie jajko
  • szczypta soli
  • 4-6 średniej wielkości łodygi rabarbaru
  • kubeczek śmietany do ubijania (ok. 200 ml, min. 30%)

Przygotowanie tartaletek

  1. tartaletki z rabarbaremZ mąki,  masła, cukru, soli i jajka zagniotłem ciasto, które po uzyskaniu jednolitej i gładkiej konsystencji wstawiłem owinięte folią na 60 minut do lodówki.
  2. Rabarbar obrałem z twardej i nitkowatej skóry, a następnie pokroiłem w ok. 0,5 cm kostkę.
  3. Do rabarbaru dodałem łyżkę dżemu agrestowego (pasował będzie też np. dżem z kiwi czy brzoskwiń) i pół łyżki cukru trzcinowego.
  4. Ciasto po wyjęciu z lodówki podzieliłem na dziewięć równych porcji, które rozwałkowałem do grubości ok 3-5 mm i umieściłem w wysmarowanych masłem foremkach.
  5. Następnie do każdej foremki z ciastem dodałem po równej porcji rabarbaru i wstawiłem całość do piekarnika na ok. 20-25 minut – do czasu aż ciasto ładnie się zrumieniło.
  6. Po wyjęciu tartaletek z piekarnika wyjąłem je z foremek i ostudziłem, a następnie każdą z nich polałem odrobiną miodu i nałożyłem na wierzch solidną chmurkę ubitej przed momentem śmietany.
  7. Te tartaletki to wystrzałowy deser. Kwaskowatość rabarbaru rewelacyjnie kontrastuje ze słodkim ciastem i miodem, a delikatna bita śmietana nadaje całemu deserowi niezwykłej lekkości.

 

tagi: , , , , , , ,

Napisz pierwszy komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

css.php