Świąteczne pierniczki

Świąteczne pierniczki są czymś, co każdy pamięta z dzieciństwa. Domowe lub kupne, w sklepie, w szkole… ich smak, zapach, a przede wszystkim wygląd jest tak charakterystyczny, że jakikolwiek dodatkowy komentarz jest całkowicie zbędny.

Świąteczne pierniczki bożonarodzeniowe z lukrem - przepis

Przepis na pierniki jest bardzo prosty. Szczerze mówiąc polecałbym kupno gotowej przyprawy i skorzystanie z przepisu znajdującego się na tyle opakowania – na pewno będzie dobrze. Tak zaoszczędzony czas wykorzystać możecie na to, co w pierniczkach świątecznych jest najlepsze – lukrowanie, malowanie i dekorowanie w towarzystwie najbliższych :-)

Dla osób posiadających więcej zapału i wolnego czasu prezentuję pełną wersję przepisu na pierniki:

SKŁADNIKI:

  • 1/2 kg mąki
  • 200 ml miodu (naturalnego lub sztucznego)
  • 75 gr cukru
  • 1/2 kostki masła
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • imbir, cynamon, kardamon, goździki, gałka muszkatołowa, ziele angielskie i pieprz (lub torebka gotowej przyprawy do piernika)

PRZYGOTOWANIE:

  1. Przyprawy mielę na proszek przy pomocy młynka do kawy lub blendera.
  2. Miód, roztopione masło, cukier i przyprawy mieszam do uzyskania w miarę jednolitej masy (jeżeli miód jest gęsty, można całość lekko podgrzać w celu upłynnienia całej mieszanki).
  3. Następnie uzyskaną masę łączę z jajami, mąką oraz sodą oczyszczoną.
  4. Zagniatam ciasto aż do uzyskania jednolitej gładkiej masy o konsystencji plasteliny.
  5. Jeżeli ciasto jest zbyt wilgotne dodaję odrobinę mąki.
  6. Kiedy ciasto jest gotowe, przygotowuję blat do wykrawania pierniczków. Posypuję go mąką i wałkuję ciasto aż do uzyskania ok. 0,5 cm grubości.
  7. Następnie wykrawam dowolną techniką ciasteczka. Używam gotowych foremek w świątecznych kształtach (choinka, gwiazdka, królik ?! ;)), lub małym nożykiem tworzę własne artystyczne kompozycje.
  8. Wycięte pierniczki wkładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i umieszczam całość w piekarniku rozgrzanym do termperatury 180 stopni. Standardowy czas pieczenia to ok. 15 minut, jednak co kilka chwil zerkam do piekarnika, aby nie dopuścić do przypalenia się ciastek.
  9. Po wyjęciu pierniczków z piekarnika czekam aż wystygną i dopiero wtedy rozpoczyna się prawdziwa zabawa!
  10. Do dekoracji używam domowej roboty lukru, kolorowych flamastrów spożywczych, kolorowych posypek i koralików, których pełno jest marketach w okresie przedświątecznym.
  11. Po udekorowaniu pierniki wkładam do pudełek, aby odczekały kilka dni do świąt i stały się w tym czasie miękkie.

Takie własnoręcznie przygotowane ciasteczka są świetnym pomysłem na bożonarodzeniowe prezenty. Szczególnie osoby, dla których ciężko (z różnych wzlgędów;) kupić prezent, doceniają taki niecodzienny podarek i czują się wyróżnione, ponieważ nawet kilka takich pierniczków wymaga większej uwagi i większego „wkładu własnego” niż kupno drogiego prezentu.

ksiazki-zajadam

Newsletter > Nie przegap :-)

Nie chcesz przegapić nowych przepisów na blogu i konkursów z nagrodami? Nic prostszego - dołącz do setek czytelników bloga aby jeden lub dwa razy w miesiącu otrzymywać najsmaczniejszy newsletter.

Ilość komentarzy: 4 - dołącz do dyskusji!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  • Misia pisze:

    Jak dlugo pierniczki powinny lezakowac zeby byly miekkie?

  • Dharma pisze:

    Ile pierniczków z tego wyjdzie ? :)

  • Titzi pisze:

    Ile mniej więcej pierniczków można zrobić z takiej ilości składników? :)

  • Anita pisze:

    Przepis na ciasto nie jest najważniejszy. Cały urok domowych świątecznych pierniczków kryje się w radości, jaką sprawia ich przygotowanie :-))) U mnie w domu zawsze dekorujemy grupowo przy pomocy spożywczych flamastrów z kolorowym lukrem – śmiechu jest co niemiara :)

  • Blog wykorzystuje smaczniutkie pliki cookies. Informacje o ich wykorzystaniu na tej stronie znajdziesz w polityce prywatności. Możesz włączyć/wyłączyć obsługę cookies w swojej przeglądarce. Blog wykorzystuje cookies. Można je wyłączyć w przeglądarce.