Świąteczne perniczki - przepis
Tomek Lach

Świąteczne pierniczki

Świąteczne pierniczki są czymś, co każdy pamięta z dzieciństwa. Domowe lub kupne, w sklepie, w szkole… ich smak, zapach, a przede wszystkim wygląd jest tak charakterystyczny, że jakikolwiek dodatkowy komentarz jest całkowicie zbędny.

Przepis na pierniki jest bardzo prosty. Tak więc większość czasu możesz zarezerwować na to, co w pierniczkach świątecznych jest najlepsze – wycinanie ciasteczek z ciasta, lukrowanie, malowanie i dekorowanie w towarzystwie najbliższych :-)

Czas przygotowania:
Na przygotowanie ciasta, wycinanie pierniczków i ich pieczenie zarezerwuj cały wieczór :-)

Składniki ciasta na pierniczki

Podane proporcje powinny wystarczyć na upieczenie ok. trzech blach pierniczków, którymi wypełnisz jedną dużą miskę.

  • 1/2 kg mąki
  • 200 ml miodu (naturalnego lub sztucznego)
  • 75 gr cukru
  • 1/2 kostki masła
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • przyprawy: imbir, cynamon, kardamon, goździki, gałka muszkatołowa, ziele angielskie i pieprz (lub torebka gotowej przyprawy do piernika)

Przygotowanie pierniczków

  1. Przyprawy zmiel na proszek przy pomocy młynka do kawy lub blendera.

  2. Miód, roztopione masło, cukier i przyprawy wymieszaj do uzyskania w miarę jednolitej masy (jeżeli miód jest gęsty, możesz całość lekko podgrzać w celu upłynnienia mieszanki).

  3. Następnie uzyskaną masę połącz z jajami, mąką oraz sodą oczyszczoną.

  4. Zagnieć ciasto aż do uzyskania jednolitej gładkiej masy o konsystencji plasteliny.

  5. Jeżeli ciasto jest zbyt wilgotne dodaj odrobinę mąki.

  6. Kiedy ciasto jest gotowe, przygotuj blat do wykrawania pierniczków. Posyp go mąką i wałkuj ciasto aż do uzyskania ok. 0,4-0,5 cm grubości.

    Świąteczne perniczki - przepis

  7. Następnie wykrawaj dowolną techniką ciasteczka. Ja używam gotowych foremek w świątecznych kształtach (choinka, gwiazdka, królik ?! ;)), lub małym nożykiem tworzę własne artystyczne kompozycje.

    Świąteczne perniczki - przepis

  8. Wycięte pierniczki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i umieść całość w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C. Standardowy czas pieczenia to ok. 10-15 minut, jednak co kilka chwil zerkaj do piekarnika, aby nie dopuścić do przypalenia się ciastek. Bywa, że są gotowe już po 7-8 minutach.

  9. Po wyjęciu pierniczków z piekarnika zaczekaj aż wystygną. Dopiero teraz rozpoczyna się prawdziwa zabawa!

    Świąteczne perniczki - przepis

  10. Do dekoracji użyj roztopionej czekolady, domowej roboty lukru, kolorowych flamastrów z lukrem i czekoladą, kolorowych posypek i koralików, których pełno jest marketach w okresie przedświątecznym.

    Świąteczne perniczki - przepis

  11. Po udekorowaniu pierniczki włóż do pudełek, aby odczekały kilka dni do świąt i stały się w tym czasie miękkie.

    Świąteczne perniczki - przepis

przygotowania: 30 minut
czas wykonania: 30 minut
czas potrzebny: 60 minut
ilość porcji: 100
kuchnia polska
Potrawy wigilijne

Takie własnoręcznie przygotowane ciasteczka są świetnym pomysłem na bożonarodzeniowe prezenty. Szczególnie osoby, dla których ciężko (z różnych wzlgędów;) kupić prezent, doceniają taki niecodzienny podarek i czują się wyróżnione, ponieważ nawet kilka takich pierniczków wymaga większej uwagi i większego „wkładu własnego” niż kupno drogiego prezentu.

Świąteczne perniczki - przepis

Newsletter > Nie przegap :-)

Nie chcesz przegapić nowych przepisów na blogu i konkursów z nagrodami? Nic prostszego - dołącz do setek czytelników bloga aby jeden lub dwa razy w miesiącu otrzymywać najsmaczniejszy newsletter.

Ilość komentarzy: 4 - dołącz do dyskusji!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  • Misia pisze:

    Jak dlugo pierniczki powinny lezakowac zeby byly miekkie?

  • Dharma pisze:

    Ile pierniczków z tego wyjdzie ? :)

  • Titzi pisze:

    Ile mniej więcej pierniczków można zrobić z takiej ilości składników? :)

  • Anita pisze:

    Przepis na ciasto nie jest najważniejszy. Cały urok domowych świątecznych pierniczków kryje się w radości, jaką sprawia ich przygotowanie :-))) U mnie w domu zawsze dekorujemy grupowo przy pomocy spożywczych flamastrów z kolorowym lukrem – śmiechu jest co niemiara :)

  • Blog wykorzystuje smaczniutkie pliki cookies. Informacje o ich wykorzystaniu na tej stronie znajdziesz w polityce prywatności. Możesz włączyć/wyłączyć obsługę cookies w swojej przeglądarce. Blog wykorzystuje cookies. Można je wyłączyć w przeglądarce.