Dieta bezglutenowa jest dość rygorystyczna, a to dlatego, że lista produktów zakazanych jest długa. Trzeba pamiętać, że nawet niewielka domieszka glutenu może być niebezpieczna dla osoby wymagającej bezwzględnej diety. Jakie produkty wybierać?

Produkty bezglutenowe

  • Produkty zbożowe – amarantus, kukurydza, gryka, proso, ryż biały i brązowy, quinoa, mąki kasze ze zbóż naturalnie bezglutenowych, pieczywo i makarony z mąk bezglutenowych, bułka tarta bezglutenowa, popcorn, chrupki kukurydziane
  • Tłuszcze – masło, margaryna, smalec, oliwa z oliwek
  • Produkty mleczne – mleko, kefir, maślanka, jogurt naturalny, nieprzetworzony ser żółty, ser biały
  • Warzywa i owoce – wszystkie owoce zarówno świeże jak i mrożone oraz konserwowane, tak samo jest w przypadku warzyw
  • Mięso, ryby, jaja – bezpieczne są świeże i nieprzetworzone mięso, ryby, jaja
  • Napoje – kawa naturalna, herbata, soki owocowe, alkohole takie jak: piwo bezglutenowe, wino, szampan, rum, miód pitny, cydr i wódka ze spirytusu ziemnaiczanego
  • Cukry, desery i słodycze – ciasta i ciastka upieczone z bezglutenowych składników, cukier, miód, kisiele i budynie z mąki ziemniaczanej
  • Inne – przyprawy takie jak: sól, pieprz, zioła, ocet winny, ocet jabłkowy, przyprawy jednorodne, ziarna dyni, słonecznika, orzechy

Lista produktów dozwolonych w miarę nowych informacji będzie uzupełniana o kolejne pozycje. Jednak, aby mieć całkowitą pewność, że dany produkt jest bezpieczny należy zapoznać się ze składem produktu przed spożyciem. Ważnym i rozpoznawalnym symbolem jest licencjonowany znak przekreślonego kłosa. Artykuły spożywcze, na których widnieje są w 100% bezglutenową żywnością.

Produkt bezglutenowy

Najwięcej dyskusji i kontrowersji w diecie bezglutenowej dotyczy owsa. Białko zawarte w zbożu nie powoduje reakcji immunologicznej typowej dla celiakii. Jednak zwykły owies może być zanieczyszczony podczas przemiału innymi zbożami, dlatego warto sięgać po specjalny, certyfikowany, bezglutenowy owies, który jest już dostępny w Polsce.

Gdzie robić zakupy?

W sklepach powstają całe działy z żywnością przeznaczoną dla bezglutenowców. Jest coraz lepiej. Niezawodnym źródłem zakupów jest także Internet.