Dieta bezglutenowa do łatwych nie należy. Polega na całkowitym wykluczeniu żywności zawierającej gluten. Osoby z nietolerancją i alergią na gluten są bardzo wrażliwe nawet na jego niewielką ilość, dlatego tak istotne jest dokładne czytanie etykiet ze składem każdego produktu.

Należy wyeliminować ze swojego menu nie tylko oczywiste produkty zawierające ten szczególny rodzaj białek, ale także uważać na te, w których gluten jest ukryty. Dla ułatwienia polecam zapoznać się z listą artykułów spożywczych dozwolonych i zakazanych.

Zabronione w diecie bezglutenowej

  • pszenica
  • żyto
  • jęczmień
  • owies
  • podgatunki pszenicy np. płaskurka, pszenżyto czy orkisz
  • kasza manna, kuskus, kasza jęczmienna (pęczak, mazurska, perłowa), musli, kasze owsiane, kaszki błyskawiczne zbożowe i mleczno – zbożowe
  • makaron pszenny, makaron żytni, pierogi, pyzy, kopytka…
  • pieczywo każde, jeśli nie jest oznaczone jako bezglutenowe
  • kawa zbożowa, napoje słodzone słodem jęczmiennym, piwo
  • panierki do mięs i ryb oraz potrawy panierowane
  • zupy zagęszczane mąką, na zakwasie, z makaronem
  • słodycze – herbatniki, ciastka, wafle, biszkopty, pierniczki, paluszki itp.
  • napoje mleczne z dodatkiem słodu jęczmiennego
  • sos sojowy, sosy zagęszczane mąką, mieszanki przypraw, proszek do pieczenia

Gluten jest często stosowany w przemyśle spożywczym i może być ukryty w wielu produktach. Ten składnik nadaje żywności odpowiednią konsystencję, dlatego dodaje się go m.in. do wędlin, wyrobów garmażeryjnych, ryb w puszkach, dań gotowych, zup w proszku, czy sosów. Mogą zawierać go także jogurty, lody, napoje, jak również owoce i warzywa – mrożone i te z puszki. Gluten jest obecny także w owocach suszonych (niekiedy są posypywane mąką, żeby zapobiec sklejaniu).

Gluten