oceny: 1, śr. ocena: 5
5

Chili con carne to wbrew powszechnej w naszym kraju opinii nie jest danie kuchni meksykańskiej, ale amerykańskiej – choć z kuchnią meksykańską ma całkiem sporo wspólnego.

Dobrej jakości wołowina, papryka, pomidory, czerwona fasola i cała masa innych dobroci tworzy niesamowitą kompozycję smaków. Uwielbiam chili con carne za to, że jest daniem wielowymiarowym. Dobrze przyrządzone potrafi zaskakiwać każdym kolejnym kęsem i intrygować zajadającą się nim osobę. Ja dodaję kilka magicznych składników, które w ciekawy sposób podkręcają smak chilli – co powiesz na dodatek gorzkiego kakao? :)

Chilli con carne

Tajemnica udanego chili con carne tkwi moim zdaniem w przyprawach, to one nadają bowiem całej potrawie odpowiedniego smaku, aromatów, a także koloru. Chilli powinno być mocno pikantne, ale pikantne w taki sposób, aby zjeść je ze smakiem, i żeby rozgrzało od środka całe ciało – nie chodzi o wygranie zawodów w jedzeniu papryczek chili, ale o delektowanie się smakiem i rozlewającym się po wszystkich trzewiach ostrym ciepłem. Od samego pisania dostałem właśnie niesamowitego ślinotoku…

Czas przygotowania:

Zarezerwuj na gotowanie mniej więcej jedną godzinę.

Składniki chili con carne

Podane proporcje pozwolą ugotować chili dla 3-4 osób.

Chilli con carne - składniki

Składniki chilli con carne

  • 500 g mielonej wołowiny (np. łopatka, antrykot)
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 200 g czerwonej fasoli z puszki
  • 300-400 g pomidorów z puszki (wraz z sokiem)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 nieduże papryczki chilli, mogą być suszone (ew. pół łyżeczki chilli w proszku)
  • przyprawy: 1 łyżeczka oregano, 1 łyżeczka tymianku, 1 łyżeczka cukru trzcinowego, 1 łyżka suszonej słodkiej papryki, 1 łyżeczka kuminu, 1/2 łyżeczki ziaren kolendry, 1 łyżka prawdziwego kakao
  • 1 łyżka soku z limonki
  • sos tabasco, sól i pieprz do smaku
  • olej do podsmażenia mięsa

Wykonanie chili con carne

  1. Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę i podsmaż na średnim ogniu, a następnie dodaj mięso i smaż dalej, aż mięso zrobi się brązowe.

  2. Do mięsa dodaj pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę, papryczki chilli i wszystkie przyprawy. Przesmaż jeszcze kilka minut i dodaj pomidory, a także cukier, i sok z limonki. Posól i popieprz do smaku.

  3. Następnie duś chili pod przykryciem, na niedużym ogniu przez ok. 30 minut, co jakiś czas mieszając aby nie przypaliło się od spodu.

  4. Po tym czasie dodaj odcedzoną i przepłukaną czerwoną fasolę, dopraw do smaku solą, pieprzem, i sosem tabasco (uważnie, żeby nie przesadzić!!!), i gotuj bez przykrycia aż sos zgęstnieje i uzyska pożądaną konsystencję.

  5. Gotowe chili podawaj z łyżką gęstej, kwaśnej śmietany i odrobiną startego sera. Jako dodatki dobrze sprawdzają się meksykańskie tortille, lub ryż. W restauracjach częstym dodatkiem są plasterki ostrych papryczek jalapeno, które ozdabiają każdą porcję chili con carne.

przygotowania: 10 minut
czas wykonania: 50 minut
czas potrzebny: 60 minut
ilość porcji: 4
kuchnia meksykańska
Obiad

Chilli con carne