Kapusta z grzybami

Jakiś czas temu na blogu opublikowałem przepis na kapustę zasmażaną. Jako że jestem wielkim fanem kiszonej kapusty, dzisiaj przedstawiam ją w wersji z grzybami. Przepis jest stosunkowo prosty, a kapustę z grzybami wykorzystać można przy wielu okazjach. Jako potrawę wigilijną (kapusta w wersji postnej), jako dodatek do pieczonych mięs albo jako osobne danie.

Kapusta z grzybami

Składniki:

  • 0,5 kg kapusty kiszonej
  • 50 – 100 gram aromatycznych suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • dwie łyżki masła i trochę oleju
  • 1 łyżka mąki
  • szczypta kminku
  • liść laurowy
  • 3 ziarna ziela laurowego
  • kilka ziaren pieprzu
  • sól

Przygotowanie

  1. Suszone grzyby (ja akurat użyłem suszonych podgrzybków) wrzucam do rondla i zalewam gorącą wodą. Grzyby powinny moczyć się przynajmniej godzinę.

  2. Kapustę kiszoną odcedzam z wody (kwaśny sok z kapusty zachowuję – może się jeszcze przydać) i wrzucam do garnka. Lubię kwaśne potrawy, dlatego nie płuczę kapusty żeby nie straciła smaku.

  3. Do kapusty wlewam jedną szklankę wody, dodaję liść laurowy, kminek, ziele angielskie i pieprz.

  4. Przykrywam garnek i gotuję kapustę do pełnej miękkości.

  5. W trakcie gotowania kapusty gotuję też do miękkości wymoczone wcześniej suszone grzyby.

  6. Kiedy grzyby są miękkie, kroję je na cienkie paseczki i dodaję do kapusty.

  7. Jeżeli z kapusty odparuje zbyt dużo płynu dolewam trochę wody z gotowania grzybów – dzięki temu kapusta zyskuje jeszcze wyraźniejszy grzybowy aromat.

  8. Pod koniec gotowania kapusty na patelni rozgrzewam łyżkę oliwy i łyżkę masła, a następnie wrzucam na tłuszcz gość grubo pokrojoną cebulę.

  9. Kiedy cebula ładnie się podsmaży dorzucam jeszcze jedną łyżkę masła, a kiedy się roztopi dodaję mąkę i dokładnie mieszam zawartość patelni.

  10. Powstałą na patelni zasmażkę podlewam kilkoma łyżkami wody z gotującej się kapusty i mieszam energicznie zawartość patelni aż do uzyskania jednolitej gęstej konsystencji płynu połączonego z zasmażką.

  11. Cebulę z zasmażką wrzucam do garnka z gotującą się kapustą i całość dobrze mieszam. Kapustę doprawiam w tym momencie solą – do smaku.

  12. Całą zawartość garnka gotuję jeszcze przez 5 minut na niewielkim ogniu i gotowe!

przygotowania: 15 minut
czas wykonania: 40 minut
czas potrzebny: 55 minut
ilość porcji: 4
kuchnia polska
Obiad

Kapusta jest gotowa do spożycia zaraz po wykonaniu ostatniego punktu, jednak najlepiej przygotować ją dzień lub dwa dni przed podaniem. Dzięki temu wszystkie składniki dobrze się przegryzą i kapusta będzie smakowała jeszcze lepiej – podobnie mają się sprawy np. z bigosem.

Kapustę z grzybami można też łatwo urozmaicić. Wystarczy chwilę po rozpoczęciu gotowania kapusty dodać do niej kilka drobno pokrojonych suszonych śliwek i pokrojone w kostkę niewielkie jabłko.

W wersji postnej do kapusty można zamiast masła użyć tłuszczu roślinnego, a w wersji „mięsnej” razem z cebulą podsmażyć drobno posiekany boczek.

Skomentuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Zobacz komentarze
Ilość komentarzy: 5 - dołącz do dyskusji!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Wuju says:

    Uwielbiam wszelkie dania z kapusty kiszonej.Nie kwaszonej,bo to zasadnicza różnica.
    Jeżeli już muszę zjeść tą kapustę nie na surowo to tylko jako zasmażaną i wyłącznie z leśnymi grzybami – najlepiej z suszonymi prawdziwkami,których nie żałuję dodawać do tej pysznej potrawy.
    Krótko mówiąc,taką kapustę gotuję analogicznie jak bigos tyle tylko że bez udziału mięcha i wędlin i oczywiście bez smalcu,łoju czy wytopionego boczku.Daję tu dużo otartego majeranku.

  • Magda says:
    5

    Tomku, Twoj przepis jest wysmienity!!! Jednakze ja, podobnie jak Kastora, nie stosuje zasmazek, ani masla tylko oliwe z oliwek, ktora rozgrzewam i przesmazam cebule, a po 10 min dodaje utarta na grubej tarce marchew, nastepnie dodaje wycisnieta kiszona kapuste i podduszam wszystko razem przez ok. 20 min. Poniewaz nie lubie liscia laurowego, ani ziela anielskiego, ani kminku przyprawiam nasionami ostrej papryki, pieprzem i odrobina soli, a nastepnie dodaje wczesniej wymoczone grzyby i zalewam woda, w ktorej sie one moczyly (wode przecedzam przez recznik papierowy, aby wyeliminowac eventualne zanieczyszczenia). Pod koniec gotowania dodaje utarte jablko. Dziekuje za sugestie o dodaniu suszonej sliwki, ktora wysmienicie zastapilaby odrobine cukru, krory ja dodalam do smaku.

  • vailet says:

    zajebiste – uwielbiam

  • kastora says:

    Witam:) Moja nieustająca miłość do wszystkiego co ukiszone obejmuje również,a może przede wszystkim- kapustkę. Mam ten luksus,że znajoma kisi/kwasi kapustę w beczkach,jak to drzewiej bywało,więc jest ona wyjątkowa. Zdarzyło mi się-z niezłym smakowym skutkiem-zastąpić podgrzybki boczniakiem lekko podduszonym-pycha!-a także grzybkami mun-te kupuję suszone- zdarzyło mi się również grzybki pomieszać i wyszło także nieźle,dodawałam także pieczarkę,ale ona lekko się już w naszej kuchni opatrzyła,więc stosuję ją zwykle do farszu. Używam do kapusty tylko oliwy,nie robię zasmażek i nie dodaję masła. Proszę spróbować,może być to miła odmiana. Kapustę nie gotuję do miękkości,ponieważ lubię ją nieco bardziej chrupiącą,a poza tym ,,dochodzi,, ona razem z grzybami w synchronizowanym tempie. Nie dodaję kminku,ale sporo majeranku i pół ząbku czosnku,bo bez czosnku żyć nie mogę. Cebula jak najbardziej,ale także zeszklona na oliwie. Proszę popróbować-naprawdę warto.

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

Akceptuję
×

Tytuł popupa

tytuł contentu wersja A

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

tytuł contentu wersja B

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

css.php