oceny: 1, śr. ocena: 5
5

Kurki smażone na maśle to klasyk, który nigdy mi się nie nudzi. Pyszne, rumiane grzyby z czosnkowym aromatem i odrobiną posiekanej natki pietruszki – ideał, nic więcej nie potrzeba.

Czas przygotowania:

20 minut

Składniki

  • Kurki – jedna/dwie szklanki
  • Masło – jedna/dwie łyżki
  • Ząbek czosnku
  • Natka pietruszki
  • Sól i pieprz do smaku

Kurki smażone na maśle

Jak przygotować kurki na maśle

  1. Najważniejsze, aby kurki na początku oczyścić i pozbawić je wszystkich nieprzyjemnych zanieczyszczeń (np. piasku, który może strzelać w zębach) – zobacz wpis: Czyszczenie kurek

  2. Oczyszczone i suche kurki ewentualnie podziel lub pokrój na mniejsze kawałki (wzdłuż nóżki), a następnie wrzuć na gorącą patelnię razem z łyżką masła. Gorąca patelnia sprawi, że grzyby nie puszczą zbyt dużo soku i nie będą się dusić w sosie własnym, a po prostu smażyć na masełku. Dodaj też ząbek czosnku pokrojony w plasterki, lekko solę i pieprzę.

  3. Kurki smaż ok 10 minut na średnim ogniu. Ja zwykle w momencie, kiedy już ładnie się przyrumienią przykrywam patelnię i przez dwie-trzy minuty smażę grzyby pod przykryciem, a następnie jeszcze dwie-trzy minuty przed samym końcem znowu bez przykrycia.

  4. Pod sam koniec spróbuj jednego lub dwóch grzybków, a następnie w razie potrzeby dodaj soli i pieprzu. Do gotowych kurek dodaj posiekaną natkę pietruszki i jeszcze kilkanaście sekund smaż, mieszając przy tym zawartością patelni, aby zielenina ładnie rozprowadziła się w kurkach.

  5. Kurki na maśle najlepiej smakują – moim zdaniem – same ze sobą, ewentualnie z kromką dobrego pieczywa. Znakomicie sprawdzą się też jako dodatki do dań obiadowych – np. mięsa czy makaronów ze śmietanowymi sosami.

przygotowania: 20 minut
czas wykonania: 10 minut
czas potrzebny: 30 minut
kuchnia polska
Obiad

Kurki smażone na maśle