Nauczę Cię jak upiec mistrzowską pizzę

Czy chcesz zaimponować rodzinie i znajomym? PizzaNerd to najelpszy kurs pieczenia pizzy.

Nie przegap → Sprawdź: pizzanerd.pl

Leczo z cukinią i kiełbasą

Leczo z cukinią i kiełbasą

*na blogu znajdziesz również przepis na klasyczne leczo węgierskie

Leczo to jedno ze sztandarowych dań jednogarnkowych. Jest na Węgrzech tym, czym w Polsce bigos :) Smak leczo znam od dzieciństwa i od zawsze po prostu uwielbiam tą potrawę. Kusi aromatem, cieszy oczy ferią barw i pieści swoim smakiem podniebienie. Leczo jest dobre jako jednodaniowy sycący obiad lub w mniejszych ilościach jako późne śniadanie, treściwa kolacja, a nawet jako jedna z kilku potraw serwowanych na imprezie.

Przepis na leczo jest banalnie prosty, trzeba jednak poznać małą tajemnicę, aby leczo własnej produkcji było idealne.

Subskrybuj ➜ Nie przegap nowych filmów, zasubskrybuj mój kanał na YouTube

Składniki

Poniżej podaję podstawową listę składników leczo. Pod względem ilości składników i ich proporcji jest to potrawa podobna do bigosu – motyw przewodni stanowi w nim kapusta, a cała reszta zależy już od weny i smaku gotującej osoby. Ja np. do swojego leczo dodałem niedawno kilka posiekanych łodyg selera, marchewkę oraz por. Oryginalne Węgierskie leczo nie zawiera cukinii, czy dodawanego często w polskich kuchniach kabaczka. Ja natomiast leczo zawsze przyrządzam z cukinią – tak lubię i dlatego mój przepis zawiera cukinię. Jeżeli chcesz potraktować leczo jako dodatek np. do kotletów, nie dodawaj kiełbasy.

  • jedna spora cukinia
  • dwie/trzy średnie papryki różnego koloru
  • dwie cebule
  • dwie puszki całych pomidorów w sosie własnym (można użyć również ok. 6-8 świeżych pomidorów)
  • dwie średniej wielkości kiełbasy
  • kawałek słoniny lub boczku (ok. 10 dag)
  • łyżka smalcu (lub oleju roślinnego dla kucharzy dbających o kalorie)
  • sól, pieprz, ostra i słodka papryka w proszku, zioła wedle uznania

Przygotowanie leczo

W tym miejscu przychodzi czas na ujawnienie mojej tajemnicy :) Jak widać na zdjęciu, leczo w moim wykonaniu nie przypomina rozmemłanej papki z większości przepisów na leczo dostępnych w sieci. Jestem zwolennikiem atrakcyjnych wizualnie potraw, ale oprócz wyglądu liczy się również wyrazisty smak i konsystencja potraw. Dlatego w moim leczo cukinia, papryka i inne warzywa są chrupiące i zarazem miękkie. Wszystkie składniki staram się kroić na niezbyt małe kawałki i dodawać do garnka w odpowiednim momencie. Dzięki temu w gotowym leczo wszystkie warzywa są „w sam raz”.

A teraz do dzieła:

  1. W dużym garnku rozgrzewam łyżkę smalcu lub oleju roślinnego i smażę na nim pokrojoną w paski cebulę.

  2. Kiedy cebula lekko się zeszkli dodaję pokrojony w kostkę boczek i kiełbasę pokrojoną w talarki.

  3. Po ok. dwóch minutach dodaję do garnka pokrojoną w kilkucentymetrowe paski paprykę.

  4. Wszystkie te składniki podsmażam na dość mocnym ogniu cały czas mieszając. Jeżeli na dnie garnka zaczyna się coś przypalać nie ma powodu do nerwów – już za chwilę sok z pomidorów i innych warzyw zamieni skwierczącą zawartość w leczo i to co przypaliło się na dnie stanowić będzie świetny dodatkowy smaczek.

  5. Następnie do garnka dodaję dwie puszki pomidorów, słodką i ostrą paprykę w proszku oraz niewielką ilość ziół prowansalskich.

  6. Kiedy całość zacznie się gotować dodaję pokrojoną w miej więcej jednocentymetrową kostkę cukinię, przykrywam garnek i gotuję na małym ogniu przez 25-30 minut aż cukinia będzie miękka.

W trakcie gotowania trzeba pamiętać o zachowaniu odpowiedniej konsystencji leczo, które nie jest zupą, tylko daniem zawierającym warzywa w sosie. Nie denerwuj się nawet jeżeli sos nie przykrywa całej zawartości garnka. Leczo świetnie smakuje z kromką chleba lub z ryżem.

leczo

SMACZNEGO!

Leczo według czytelników

Pod przepisem zebrało się już ponad 200 komentarzy, a wśród nich sporo ciekawych informacji, porad i pomysłów. Żal marnować tyle fajnych wiadomości, szczególnie że często znikają gdzieś gdzieś daleko na dole w momencie pojawienia się nowych. Postanowiłem zatem te najciekawsze spisywać w formie listy:

  • Kristof – Dodam od siebie zamiast smalcu czy oleju dobrej jakości oliwa z oliwek jest zdrowsza a pomidory i paprykę obieram ze skórki
  • Tynami – Troche improwizowałam i zrobiłam z kabaczka, oraz dodałam marchewke podsmazona na oleju
  • ulalee – Robię tak samo, jedynie niekiedy zamiast kiełbaski daję serdelki, uprzednio podsmażone
  • paula – ja cukini nie obieram ze skórki, mieszam żółtą i zieloną odmiane co daje ciekawe doznania estetyczne
  • basik – Jako, że muszę jeść raczej lekkostrawnie, jest bez smażonej cebuli i boczku, dodaję mnóstwo papryki, pomidorów, pieczarki, cukinię, kostkę rosołową, cząber pięknie dodaje smaku, paprykę mieloną, przecier, sól, pieprz, dalej to się lekko dusi, aż zmięknie.
  • Małgosia o przechowywaniu leczo – Wkładasz leczo do słoiczka , zakręcasz (mocno na maxa). Wkładasz słoiczki do dużego garnka wyłożonego ściereczką na dnie , wlewasz trochę wody tyle aby słoiczki były zanurzone w niej na ok. 1/2 wysokości. Ja pasteryzuję od zagotowania tej wody +/- 30 minut. (Im dłużej tym lepiej jak twierdzi moja teściowa). Potem trzymam te słoiczki w lodówce – jeśli mam sporo miejsca , lub w spiżarce.
  • Lucy – Także lubimy, aby leczo zawierało kawałki (nierozplaskane) cukinii, dodajemy paprykę, pomidory.., wędlinę (można dać nawet parówki, jeśli ktoś nie lubi tłustej kiełbasy) zioła i mnóstwo zielonej pietruszki na samych końcu.
  • Adam – Trochę zmieniłem proporcje – mniej wędliny, więcej cukinii i dodałem chili, żeby podnieść „węgierskość”

Subskrybuj ➜ Nie przegap nowych filmów, zasubskrybuj mój kanał na YouTube

Podobne przepisy

tagi: , , , , , , , , , , ,

Ilość komentarzy: 320 - dołącz do dyskusji!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

320 odpowiedzi na “Leczo z cukinią i kiełbasą”

  1. Tereska pisze:

    Leczo wyszło pyyyyyyszne! Wszystkim smakowało. Dzięki wielkie za przepis!

  2. jolka pisze:

    przepis naprawdę super w sezonie dodaję jednak świeże pomidory obrane ze skórki i dodaję podsmazone w talarki pieczarki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek miam

  3. Yoshka pisze:

    Sama siebie pochwaliłam jak je dziś ugotowałam ;) Mniami. Dzięki za super przepis i dodatkowe wskazówki. Łatwiej się dzięki temu poruszać w kuchni takiej „blondynce kulinarnej” jak ja :D

  4. Joanna pisze:

    Leczo rewelacyjne, zawsze robię tylko z tego przepisu !!!

  5. Asia pisze:

    Po raz kolejny potwierdzam, że to leczo nie ma sobie równych. Niby banalnie proste, ale kilku istatnych zasad trzeba przestrzegać. Brawo Panie Tomku za uświadomienie nam ich.

  6. Dominika pisze:

    Leczo świetne ! Szukałam dobrego przepisu bo sama nigdy wcześniej nie miałam okazji go robić , szukałam inspiracji…I znalazłam najlepszy przepis z którego nie raz skorzystam :)
    Pycha !!!!!!!!

  7. Triglav pisze:

    Już drugi rok z rzędu robie zgodnie z tym przepisem i jest bardzo smacznie :)

  8. Baś pisze:

    Właśnie ,,zakodowałam” :) jutro będzie wielka wyzerka.Pozdrawiam.

  9. Dilemma pisze:

    Mój mąż już się cieszy na „Twoje” leczo. Sezon rozpoczęty :). Dzięki za super przepis. Pozdrowienia.

  10. Beata pisze:
    5

    Super przepis na leczo-najlepszy jaki mialam. Bardzo smaczne.

  11. Maria Dobicka pisze:

    Swietne!!!! Przyrządzałam wielokrotnie leczo,za każdym razem inny przepis,ale ten jest doskonały!!!Brawo Tomku!!

  12. babcia pisze:
    5

    swietny przepis, najlepszy i szybki w przygotowaniu.A jak smakuje, palce lizac, ciesze sie Tomku, ze my babcie uczymy sie od was mlodych.pozdrawiam i polecam niezdecydowanym

  13. maja pisze:

    Hej,
    wlasnie zapisuje skladniki :)
    Ile z tego bedzie mniej wiecej porcji?

    dziekuje i pozdrawiam

  14. kasienka pisze:

    To prawda najlepszyprzepis na leczo,polecam bo rowniez wyprobowalam

  15. Kari pisze:
    5

    Twój przepis jest najlepszy w sieci- mam go dodanego do zakładek i jak tylko mamy ochotę na leczo- tak jak dzisiaj :) , to wracam do niego z przyjemnością

  16. milenasy pisze:
    5

    Co roku odświeżam ten przepis by go sobie przypomnieć, bo jest najlepszy.Choć w sezonie letnim polecam świeże pomidory, a nie te z puszki

  17. Paweł 1969 pisze:
    5

    Pychotka dzięki za przepis pozdrawiami polecam ;)

  18. Agata pisze:

    Dziś przetestuje przepis…tyko chyba dodam jeszcze kminku i chili zeby było bardziej południowo :-)

  19. justa pisze:

    Po prostu świetne! Polecem ten przepis :)

  20. Ewa pisze:
    5

    Najlepsze leczo ever!! Jak robię je na obiad to korzystam tylko z Twojego przepisu :)

  21. Marta Skowronek pisze:
    5

    Zostaję Twoją fanką :D Dzięki Tomek za wszystkie wspaniałe przepisy :)

  22. zabcia pisze:

    Kolejny sprawdzony przepis :) polecam i już szukam następnej inspiracji na zajadam.pl/2018/2018 Pozdrawiam

  23. joa pisze:
    5

    Przepis super! właśnie robię leczo ale ja nie wyobrażam sobie tego dania bez czosnku i posiekanej pietruszki. Kropka nad i :)

  24. ulee pisze:

    Moje popisowe danie. :)

  25. Patysia pisze:

    Produkcja leczo w trakcie :) co prawda przypalić się nie udało, ale po spróbowaniu już dostałam ślinotoku :) Pozdrawiam

  26. ale ochoty mi narobiłeś, tak dawno tego nie jadłam ;)

  27. Tysiaczek pisze:
    5

    Robiłam pierwszy raz w życiu leczo. Wyszło rewelacyjne, dodałam tylko kukurydzę bo z Partnerem Uwielbiamy ją. Pozdrawiam :)

  28. Sylwia pisze:

    Super przepis, POLECAM!!! Po raz kolejny zrobiłam dziś leczo przepysznee :) Dziękuję za przepis :)

  29. o kHz pisze:

    Ja wole.papke albo prawie papke z duza iloscia kielbaski I cebuli:)

  30. Basia pisze:
    5

    Świetny, niezawodny przepis. Pyszności :)

  31. ann pisze:

    MEEEGA PYSZNE! Zrobiłam przedwczoraj, wszyscy sie zajadali. Co prawda bez mięska, ale też jest pyszne :) Dzisiaj robię znowu na kolejne 2 dni, tym razem z kotlecikami z mięsa mielonego;) pozdrawiam i dziekuje za wyśmienity obiad!

  32. Monika1991 pisze:
    5

    Wyborne wspaniałe doskonałewyszło i smakuje wyśmieniciedziękuje za przepis :)

  33. Bobik pisze:
    5

    Bez owijania w bawełnę …zaj### przepis. Leczo jak u mamy :) Robiłem już trzy razy.

  34. Irene pisze:
    5

    Leczo wyszło jak zwykle bezbłędne :)

  35. jfk pisze:

    Powiem tak. Spotkałem ten przepis 1,5 roku temu. Pychota i jeszcze raz pychota!!!

  36. monika pisze:

    Leczo z tego przepisu rewelacyjne, nie jadłam lepszego i wszystkim polecam.

  37. Kot pisze:

    Jest to przepis na najlepsze leczo, jakie do tej pory robiłam i jadłam! Nie szukam już innych przepisów – nie warto……

  38. Magda pisze:

    Przepis su per polecam.

  39. pogol pisze:

    Witam szukalem przepisu na leczo google wybralem twoj przepis po przeczytaniu tylu pozytywnych komentow i jestem zadowolony z wyboru wyszlo mi troche z zza duzo iloscia sosu ale widocznie z wodnistych warzyw skorzystalem od siebie dodalem 30 dkg pieczarek i 2 male papryczki chilli pozdrawiam

  40. Natalka pisze:

    Pycha uwielbiam to leczo zawsze wszystkim smakuję! ♥ ♥ ♥ ;-)

  41. majek pisze:

    hej!a na ile porcji jest ten przepis?

  42. piter pisze:

    super opis bez nerwów super

  43. ola pisze:

    Proste i bardzo dobre! :)

  44. kasia pisze:

    Wyszło pysznie :-)
    Dziękuję za wpis :-)

  45. monika pisze:

    Najlepszy przepis na leczo !!!!!

  46. betkaaa pisze:

    Właśnie zrobiłam leczo z Twojego przepisu, jest po prostu obłędne! Smakuje całej rodzinie!

  47. Tomasz pisze:

    Witaj, zrobiłem dzisiaj leczo wg Twojego przepisu, super!!!

  48. Patrycja pisze:

    Czy zamiast pomidorów z puszki można dodać zwykłe? :)

  49. Kasia pisze:

    Kocham Twoje leczo ❤ zawsze robię według Twojego przepisu!

  50. Kacper pisze:

    Przede wszystkim kiedy daje się boczek/słoninę i kiełbasę to nie daje się smalcu/oleju. Po co??? Tłuszcz do tłuszczu?! Najpierw napisałaś, że warzywa w Twoim leczo są chrupkie i nierozgotowane a w przepisie napisałaś, że gotować do miękkości. Nic nie rozumiem. Poza tym przepis fajny.

  51. Scopi pisze:

    Genialny przepis,wreszcie leczo nie przypomina papki :-) doprawilem tymiankiem,oregano i bazylia.Pychota.

  52. ja pisze:

    Jezeli dodajemy świeże pomidory, nie te z puszki to nalezy je jakoś odpowiednio pokroić żeby wytworzył się ten sos???

  53. dorota pisze:

    Właśnie zabieram się za leczo:) Papryka tania cukinia też i do dzieła!Ją lubię z ryżem moja polowka z chlebkiem.Przepis sprawdzony nie jeden raz.

  54. Magdalena pisze:

    Najlepszy przepis na leczo! Nareszcie ;] Już śpieszę przegladać resztę Tomkowych przepisów.

  55. Ola pisze:

    Zrobiłam już 2 razy w zeszłym miesiącu, zabieram się za kolejny, bo leczo z Twojego przepisu jest przepyszne!

  56. dorotka75 pisze:

    Nie lubie i nie umie gotowac. Dotad gotowal moj maz dla naszej rodzinki. Ja tylko czasem. Ale teraz przyszla na mnie pora. Zrobilam leczo z twojego przepisu i musze przyznac racje niebo w buzi!!!!! Dziekuje za taki latwy i dobry przepis

  57. barrakuda78 pisze:

    Cóż, zbyt oryginalna nie będę, jeśli napiszę, że potrawa prima sort, zwłaszcza, jeśli przygotowana została przez mojego PŻ:) Wspaniale dobrane składniki, które w dodatku apetycznie wyglądają, a nie jak przetrawiona treść żołądka:) Dziękuję ( w imieniu mojego PŻ ) za inspirację i życzę miłego weekendu!

  58. Marcin pisze:

    Wypasik przepisik! Pierwsze moje Leczo, przygotowane przez najprostszy przepis, a byl on pierwszy, a zarazem celny dyche! Dzięki i pozdrawiam! :)

  59. ania pisze:

    właśnie zrobiłam leczo z twojego przepisu
    przyznaję,że to mój „pierwszy raz” z tą potrawą
    jest pyszne!!!

  60. Sbastian pisze:

    Świetny przepis nawet przypaliłem delikatnie jak było wskazane ;)…pyszne.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

css.php