Nauczę Cię jak upiec mistrzowską pizzę

Czy chcesz zaimponować rodzinie i znajomym? PizzaNerd to najelpszy kurs pieczenia pizzy.

Nie przegap → Sprawdź: pizzanerd.pl

Ciasto na pizzę – prosty przepis

Ciasto na pizzę – prosty przepis

* sprawdź koniecznie inne dostępne na blogu przepisy i porady dotyczące przygotowania pizzy

Od czasu do czasu zdarza mi się mieć ogromną wręcz chcicę na pizzę …niby nie jest to powód do dumy, dużo kalorii itp itd, ale bez pizzy życie byłoby o wiele mniej przyjemne ;-) Wczoraj zajadałem się spagetti napoli z domowym sosem z prawdziwych pomidorów i nadmiar sosu wylądował w lodówce. Podsumowując… świetny pretekst do zrobienia domowej pizzy ;)

Przewertowałem sporo internetowych przepisów i w końcu powstał przepisowy mix. Cel – smaczne, niezbyt wilgotne, nie za grube ciasto. Proporcje w sam raz na okrągłą blachę o średnicy ok. 30 cm. Wyszło tak dobrze, że nie zdążyłem zrobić zdjęcia …może następnym razem uda mi się strzelić fotkę i dołączyć do tego wpisu (update: udało się ;) pizza z tego przepisu widoczna jest powyżej).

Subskrybuj ➜ Nie przegap nowych filmów, zasubskrybuj mój kanał na YouTube

Składniki ciasta do pizzy

  • półtorej szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki ciepłej przegotowanej wody
  • dwie łyżki oleju roślinnego, najlepiej dobrej jakości oliwy z oliwek
  • 3 do 4 gram drożdży instant (w proszku), można również użyć świeżych – przelicznik drożdży świeżych na suche
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki cukru
  • jako dodatek dwie łyżki ziół prowansalskich (w celu urozmaicenia wyglądu i smaku ciasta można użyć dowolnych przypraw, lub nie używać ich wcale)

Jeżeli masz wagę, odmierz dokładną ilość składników:

  • 250 g mąki
  • 150 ml wody

Do dzieła – przygotowanie ciasta do pizzy:

  1. Do dużej miski wsypałem mąkę, drożdże i dobrze wymieszałem.

  2. Następnie dodałem olej, cukier, sól i znowu wszystko dobrze wymieszałem.

  3. Zacząłem stopniowo dolewać wodę i łyżką, a pod koniec już ręką wyrabiałem ciasto aż powstała jednolita kula (jeżeli ciasto się lepi to dodaj mąki i dalej wyrabiaj).

  4. Ciasto powinno trochę urosnąć, dlatego uformowaną kulę ciasta zostawiłem w ciepłym miejscu w przykrytej misce na 20-30 minut.

    pizza-ciasto-rosnie

  5. Kiedy ciasto odpoczywało, przygotowałem składniki, które zamierzałem ułożyć na pizzy.

  6. Ciasto najpierw rozgniotłem dłońmi na gruby placek, a następnie porozciągałem. W ten sposób uformowała się ładna okrągła pizza, którą ułożyłem na posmarowanej odrobiną oleju blasze i jeszcze dłońmi rozprowadziłem placek tak, żeby zajmował całą formę (technika doprowadzania pizzy do kształtu blachy jest dowolna)

    przepis na pizzę krok po kroku

  7. Na ciasto nałożyłem sos pomidorowy i kilka rzeczy zalegających w lodówce (salami, oliwki, cebula pocięta w piórka).

  8. Tak przygotowana pizza wylądowała w piekarniku nagrzanym uprzednio do temperatury 220 stopni celsjusza.

  9. Każdy powinien znać swój piekarnik i dostosować indywidualnie czas pieczenia. Ja proponuję jednak 15 do 25 minut. Jeżeli chcesz sprawdzić czy pizza dobrze się upiekła, najlepiej zajrzeć na jej spód. Jeżeli jest przyrumieniony to znaczy, że można podawać!

Bardziej wprawionym osobom polecam pieczenie pizzy w maksymalnej temperaturze na samym dnie piekarnika. Dzięki temu pizza nawet w domowych warunkach jest upieczona w około 7-8 minut.

Zapraszam też do obejrzenia krótkiego filmu pokazującego przygotowanie ciasta do pizzy i wideo poradnika na temat przygotowania pizzy w domu:

Subskrybuj ➜ Nie przegap nowych filmów, zasubskrybuj mój kanał na YouTube

Zawsze myślałem, że przygotowanie ciasta na pizzę jest trudne, zajmuje dużo czasu i powoduje w kuchni kosmiczny bałagan. Powyższy przepis udowadnia, że jest na odwrót :-) Jedyny składnik, którego może na codzień zabraknąć w przeciętnej kuchni to drożdże. Reszta na pewno zalega na półkach w każdej polskiej spiżarce. Na zachętę dodam jeszcze, że zrobienie ciasta zajęło mi jakieś 5 minut, a ubrudzona została jedynie duża miska, w której je wyrabiałem.

Przepis na pizzę

 

Blacha do pizzy

Tania i super pomocna blacha do pieczenia pizzy w domowym piekarniku

Zobacz oferty w Ceneo.pl

Kamień do pieczenia pizzy

Kamień do pieczenia pizzy pomaga upiec lepsza pizzę w domowym piekarniku

Zobacz oferty w Ceneo.pl

Podobne przepisy

tagi: , , , , , , , , , , , ,

Ilość komentarzy: 1 398 - dołącz do dyskusji!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

1 398 odpowiedzi na “Ciasto na pizzę – prosty przepis”

  1. 5

    W ciągu tygodnia robię pizze już po raz drugi z tego przepisu i chyba na stałe zagości w moim menu,wychodzi bardzo smakowita! :)

  2. stasio pisze:
    4

    dobry przepis,robiłem z mąki typ 00

  3. stasio pisze:
    4

    mąka powinna być typu 00

  4. Damian pisze:

    Najlepsze ciasto na świecie! Pierwsze mi się trochę słabo upiekło ale drugie super chrupiące ;)
    Pozdrawiam i dziękuje za przepis.

  5. viola pisze:

    Panie Tomaszu tak smacznej pizzy nie jadłam w najlepszej pizzerii ,dziękuję serdecznie za przepis w domu wszystkim smakuje ,jest genialna.

  6. kasia pisze:

    Czy tu jest jakis ser w przepisie? Moze nieprzytomna jestem, ale nie znajduje

  7. magda pisze:

    Pizza genialna…..polecam… dzieci wprost ja uwielbiaja…dzieki

  8. rena pisze:
    5

    Naprawdę świetny przepis na super smaczną pizzę! Smakowała nawet mojemu mężowi – malkontentowi (który jest kucharzem zresztą).Dziękuję!

  9. Aleksandra pisze:
    5

    Super! Prosty przepis i zawsze sie udaje! Domowa pizza jest najlepsza!Pozdrowienia z Brazylii :)

  10. Jan n pisze:
    5

    Fajna pizza ale daj proporcje na parę osób

    • Tomek Lach pisze:

      W przepisie są proporcje na jedną pizzę – zwykle spokojnie na dwie osoby wystarcza. Więc pomnóż ilość składników razy dwa, jeżeli chcesz zrobić jedną dużą pizzę dla 4 osób (tylko potrzebujesz dużej blachy i dużego piekarnika).

  11. Aga pisze:

    Hej :) zachecona komentarzami wlasnie robie ta pizze. Zobaczymy jak mi wyjdzie. Robię z podwójnej porcji składników bo straszne z nas lakomczuchy i lubię jak nie muszę mężowi szykować dodatkowego jedzenia do pracy na nocną zmianę :P Gdzieś w programie kulinarnym znanego szefa kuchni uslyszalam, że ciasto jest o wiele bardziej puszyste jeśli zamiast podsypywania mąką podlewamy je wodą. Ja dodałam o ponad pół szklanki więcej wody niż jest w Twoim przepisie i ciasto ładnie odkleja się od dłoni i jest elastyczne (gluten po długim wyrabianiu zrobi swoje ;) ) Dam znać jak wyszło. Pozdrawiam

  12. Szkl.Anka pisze:
    5

    WSPANIAŁE CIASTO!!! Trochę zmieniłam proporcje, by wyszło więcej a i tak wyszło!! Polecam z całego serca :)

  13. Mal pisze:

    Najlepsza pizza! :)

  14. edyta pisze:
    5

    Wczoraj jadlam pierwszy raz ta pizze i jest poprostu najlepsza, jaka jadlam przez cale swoje zycie!!!!!!!!!!!!!! Dzis robie druga :) tak mi i mojej rodzinie zasmakowala !! swietny przepis i malo roboty! Pozdrawiam

  15. Janek79 pisze:
    5

    Witam!Podczas robienia tej pizzy, po dodaniu wszystkich składników muszę wsypać jeszcze dość dużo mąki, ponieważ ciasto strasznie lepi się w ręce. Oczywiście pizza po upieczeniu jest bardzo dobra. Jednak chciałbym się dowiedzieć co jest przyczyną tej za małej ilości mąki. Myślę, że problem może tkwić w jednostce miary szklanki. Ja używam bowiem takiej, która ma chyba 250 ml. Czy jest to odpowiednia objętość do tego przepisu?Z góry dziękuję za odpowiedź!Pozdrawiam! :)

    • Tomek Lach pisze:

      Idealne proporcje to 250 g maki, 150 ml wody, 7 g drożdży

    • Katar_Tatar pisze:

      Cos ci się chyba pomyliło… jak pamiętamy z podstawówki, 1 ml wody waży 1 gram. Czyli mąki powinno być 3x tyle.
      Moja pizzza właśnie siedzi w piekarniku, to mój pierwszy raz, więc siedzę, jak na szpilkach.

  16. Franek dobra rada pisze:
    5

    Powinieneś założyć restaurację. Na serio, zarabia się krocie.Cała polska czyt…daje pizzę dzieciom. :D

  17. sos pisze:

    Tomku, daj mi proszę przepis na Twój sos do tej pizzy :) Pozdrawiam, Ania

  18. krystian pisze:

    super pizza poprostu rewelacja

  19. margaret pisze:

    O.M.G najlepszy przepis na pizze !!!!
    Pozdrowienia z Londynu

  20. Kasia pisze:
    5

    Ciasto pyszne. Właśnie wcinam :) Dzięki ogromne!!! :)

  21. schneider pisze:
    5

    ich liebe kochen. Kuchen ist sehr gut

  22. skowron pisze:
    5

    Pizza mistrz! POLECAM!

  23. Ania pisze:
    5

    Polecam szczerze ten przepis wszystkim. Ja nie lubię spędzać dużo czasu w kuchni – małe dziecko w domu, drugie w drodze. Nigdy nie robiłam pizzy, ale ta była wspaniała, cieszę się, że się udała :) na pewno nie raz ponownie jej spróbujemy, a może tej z włoskim ciastem? Pozdrawiam i bardzo dziękuję za przepis – szybkie zakupy – pół godziny, potem 15-20 minut w piekarniku i pizza gotowa :) poszła cała na dwie osoby!

  24. Edzia&Gregor pisze:

    Ciasto super!! Świetne do formowania każdego kształtu :)
    Z pewnością będziemy korzystać w przyszłości :)

    POLECAMYYY!!!!

  25. Ania pisze:
    5

    A ja mam pytanie: czy nadmiar ciasta można zamrozić?

  26. Patrycja pisze:
    5

    Będę walić na „Ty”, bo nie mam pojęcia ile masz lat, a postarzać nie będę ;).Mi taka bomba kaloryczna bardzo się przyda, bo jestem wręcz chuda :P. A przepis jest klasyczny, prosty i na pewno smaczny. Chyba jutro wypróbuję. Uwielbiam gotować, ale na drożdżach jeszcze nie pracowałam. Z resztą nie mam problemu, bo pracowałam na gotowym cieście. Sos także robiłam swój i jest praktycznie taki sam jak u Ciebie :).Podoba mi się Twoja stronka. Dużo ciekawych przepisów. Zdjęcia są piękne, też uwieczniam moje dania :D. Myślę, że będę tu jeszcze szperać. Pozdrawiam!

  27. Aneta Niedośpiał pisze:

    Nie no rewelacja;* wypróbowałam:) mama pilnowała, asekuraowała;) ale wyszło jak trzeba;) hihi
    POLECAM

  28. Aneta Niedośpiał pisze:

    MMmmmm:* rewelacja;) super przepis na pizze dla całej rodzinki;* POLECAM:)

  29. Iwa pisze:
    5

    Ciasto potwierdzam rewelacja !!! dziękuje Ci bardzo za ten przepis. Kiedyś robiłam mega dobrą pizzę potem wiele sie pozmieniało w moim zyciu i nie robiłam juz pizzy wcale… Dopiero po 10 latach w ten weekend czyli kolacja w piątek pizza, obiad w niedzielę pizza Było rewelacyjnie! może i mam 10 lat więcej ale pizze robie teraz jeszcze lepszą dzięki tobie ! Dziękuję Ci *)

  30. Asia pisze:
    5

    Dziękuję za przepis.Ciasto rewelacja.Zostanie w mojej kuchni na zawsze

  31. aneczka24 pisze:
    5

    Zrobiłam z innymi dodatkami, GENIALNE ciasto ! Polecam

  32. dodo pisze:

    czy moge wyrobione ciasto wstawic na kilka godzin do lodowki?? z gory dziekuje za szybka odpowiedz

  33. Monika pisze:
    5

    Dziękuję za świetny przepis! Z początku ciasto nie chciało rosnąć, ale jak wstawiłam do piekarnika, a potem wyciągnęłam..Ach! Palce lizać! Świetny przepis. ;)

  34. Marcin ;) pisze:
    5

    Przed chwilą zjedliśmy to cudo i rodzice byli bardzo zaskoczeni że potrafię takie rzeczy ugotować (13l.)Może na początku było troche roboty ale zdecydowanie było warto :]Dziękuje za przepis i pozdrawiam.

  35. Ania W. pisze:
    5

    rewelacyjny przepis na ciasto. już kolejny raz robię pizzę wg tego przepisu. domownicy zadowoleni i dla mnie cała przyjemność, ponieważ jest szybko, sprawnie i smacznie. polecam każdemu.

  36. Mateusz pisze:
    5

    Bardzo dobrze że wybrałem pana przepis , pizza wyszła nadzwyczajna :) Nie rozumiem opini innych . Najwyraźniej nie robili w sposób jaki jest wyjaśniony w przepisie . Wszystko ładnie wypieczone , a góre możemy udekorować według własnych upodobań . POLECAM I DZIĘKUJE !!

  37. MonikaMi pisze:
    5

    Świetny przepis. Ciasto robi się bardzo szybko. Pizza wyszła super! I ten chrupiący brzeg ciasta. Mniam.Od wczoraj to mój przepis na pizzę :)Dziękuję i pozdrawiam.

  38. artur pisze:

    ja dopiero pieke ale juz ladnie pachnie no zobaczymy

  39. ma pisze:
    3

    Siedziałam dziś 2 godziny w kuchni by odpowiednio przygotować składniki do pizzy i ciasto. Finalnie wyszło tak, że składniki z wierchu były już mocno zarumienione, a ciasto na środku pizzy surowe. Padaka.. mieliśmy z mężem straszną ochotę na tę pizzę, wąchając przez 2 godziny zapachy z kuchni, a tu większość trzeba było wyrzucić do kosza.. :<

    • Tomek Lach pisze:

      to niestety znaczy, że na pewno coś zrobiłaś nie tak jak trzeba – proponuję przeczytać przepis jeszcze raz dokładnie. Trudno mi też wyjaśnić co Ci zajęło aż dwie godziny??? :)

  40. Maciek pisze:
    5

    Witam.Robiłem już ciasto z wielu przepisów i muszę przyznać, że to jest najsmaczniejsze!:)Mam tylko pytanie – pizza była w piekarniku na 220 stopni prze 15 minut na środkowej „półce” i wyszła trochę twarda. Znaczy się jak pokroiłem na kawałki to końcówki nawet nie poleciały trochę w dół:)Pytanie czy tak ma być, czy była trochę za długo – wiem, że co piekarnik to inna grzanie.Idealnie by było gdyby ciasto o takim smaku dało się zrobić takie bardziej „lejące” – jakieś rady?:)

    • mario pisze:

      Miałem kiedyś ten sam problem. Czasami nawet pizza wychodziła twarda jak kamień. Skróciłem czas pieczenia do 12-13 minut a temp. zwiększyłem do 200-220 st. C i teraz wychodzi idealnie. Piekę w piek. elektr. więc 1 półka (od dołu) jest ok. ale w gazowym to by było za nisko.
      Pizza ma sporo kalorii więc sos czosnkowy do niej robię w wersji light : http://chwiladlamnie.pl/2014/01/sos-czosnkowy/
      Pozdrawiam :)

  41. Ender pisze:

    Moim zdaniem przepis jest świetny. Do tej pory uchodziłam w kuchni za swego rodzaju „ofermę” (nie każdy ma talent do wysadzenia mikrofalówki!), ale postanowiłam stawić temu czoła i na Dzień Matki przygotowałam duuużo jedzenia. Do drożdży dodałam jednak (o ironio, z zaleceniem mamy, która przyznała się, że nigdy jej ciasto drożdżowe nie wyszło) trochę mleka, a robienie ciasta zaczęłam odruchowo od wrzucenia wszystkiego do miski i zmieszania. Mimo to wyszło świetnie, bardzo dziękuję za przepis :) mama porosiła, bym zrobiła pizzę raz jeszcze, na dzisiejszy obiad.

  42. shizuko pisze:

    Trudno znaleźć w internecie przepis na 1 pizzę. Zrobiłam według Pana przepisu i wyszło super! Wydrukowałam i będzie jak znalazł na następny raz. Pozdrawiam!

  43. Ola :-) pisze:
    5

    dodałam nieco mniej drożdży- zarówno ja jak i mój Małż lubimy pizze pergaminki :-Dprzepis na pizzę od Pana był moim pierwszym i powiem… że dzięki Panu uwierzyłam w moje kulinarne zdolności! :-D pizza rozwaliła system :>pozdrawiam gorąco- ja i moja mega pyszna pizza :-DD

  44. Ola :-) pisze:

    dodałam mniej drożdży- zarówno ja jak i mąż lubimy meeeega cienkie pizze. Pana pizza była moją pierwszą robioną w życiu- wszystkim smakowała! serdecznie dziękuję- przywraca mi Pan wiarę w moje kulinarne umiejętności :D:D
    pozdrawiam- ja i moja cienka, za[jjj]erąbista pizza! :-DD

  45. Klauka50 pisze:
    5

    Przepyszna! Lepsz niż z pizzeri. Gratuluje pomysłu.

  46. Slonce pisze:
    5

    Witam, jakiś czas temu natknęłam się na Pana bloga, jednak nie skorzystałam z Pana przepisu. Dziś tego żałuję bo pizza (ciasto) wyszła rewelacyjna! Nawet mężowi smakowała ;) Będę zaglądać tu częściej i korzystać z Pana przepisów :) Dziękuję !!! Życzę Panu samych dobrych chwil w życiu jak i w kuchni ;)Pozdrawiam, Ewa.

  47. Anita pisze:
    5

    Najlepszy przepis ever!!! a próbowałam wielu bo uwielbiam pizzę:)

  48. Madź pisze:
    5

    Ta pizza to mistrzostwo świata!

  49. Miłek pisze:
    5

    Uwaga, ten przepis jest dobry! Nawet ja zrobiłem i o dziwo jest bardzo dobra

  50. Rajmund pisze:
    5

    Ciasto rewelacyjne, proste w przygotowaniu…Podwoiłem składniki, żeby zrobić dwie… Wyszła rewelacyjnie, druga właśnie dochodzi w piekarniku…Coś pięknego… Dziękuję za przepis:)

  51. Kama pisze:
    5

    Jest doskonałe, wielkie dzięki:)

  52. Kasia pisze:
    5

    Przepis super ,dzisiaj zrobiłam pizze wszystkim smakowało :-)Pozdrawiam

  53. Viola pisze:

    Tomku super przepis! pychaaaa! wszystkie przepisy na pizze które posiadam wyrzucam..Pozdrawiam:)

  54. klaudia pisze:

    drożdze świetnie rozpuszczają sie z cukrem ;) same z siebie ;):) nie trzeba nawet mieszac ;):)

  55. foto pisze:

    no zobaczymy czy ten przepis jest coś wart :)

  56. Agaa pisze:

    Witam, mam to samo pytanie co Dona, czy drozdze świeże wymieszac w wodzie czy poprostu rozgniesć bezposrednio z mąką?

    • Tomek Lach pisze:

      Świeże drożdże polecam rozpuścić w ciepłej wodzie przez kilka minut i dopiero kiedy zaczną pracować (np. pojawi się pianka) wymieszać je z pozostałymi składnikami pizzy.

  57. YmaSumac pisze:
    5

    Ja również polecam!! Zrobienie ciasta nie sprawiło mi żadnego problemu. Kuchnia, jak wyżej napisał autor, po zrobieniu wyglądała kosmicznie czysto :):) pozdrawiam :)

  58. Zuzia pisze:

    bardzo fajny

  59. Dona pisze:

    Mam pytanie co do drozdzy swiezych, mozna je dodac bezposrednio do cieplej wody i wymieszac? Bo kiedys widzialam, ze drozdze gpodgrzewalo sie z mlekiem?…

  60. Michal pisze:
    5

    Przepis super wiele razy korzystalem. Polecam jednak pomnożyć każdy składnik o 1,5, wtedy pizza wychodzi na naprawde grubym cieście :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

css.php