Nauczę Cię jak upiec mistrzowską pizzę

Czy chcesz zaimponować rodzinie i znajomym? PizzaNerd to najelpszy kurs pieczenia pizzy.

Nie przegap → Sprawdź: pizzanerd.pl

Ciasto na pizzę – prosty przepis

Ciasto na pizzę – prosty przepis

* sprawdź koniecznie inne dostępne na blogu przepisy i porady dotyczące przygotowania pizzy

Od czasu do czasu zdarza mi się mieć ogromną wręcz chcicę na pizzę …niby nie jest to powód do dumy, dużo kalorii itp itd, ale bez pizzy życie byłoby o wiele mniej przyjemne ;-) Wczoraj zajadałem się spagetti napoli z domowym sosem z prawdziwych pomidorów i nadmiar sosu wylądował w lodówce. Podsumowując… świetny pretekst do zrobienia domowej pizzy ;)

Przewertowałem sporo internetowych przepisów i w końcu powstał przepisowy mix. Cel – smaczne, niezbyt wilgotne, nie za grube ciasto. Proporcje w sam raz na okrągłą blachę o średnicy ok. 30 cm. Wyszło tak dobrze, że nie zdążyłem zrobić zdjęcia …może następnym razem uda mi się strzelić fotkę i dołączyć do tego wpisu (update: udało się ;) pizza z tego przepisu widoczna jest powyżej).

Subskrybuj ➜ Nie przegap nowych filmów, zasubskrybuj mój kanał na YouTube

Składniki ciasta do pizzy

  • półtorej szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki ciepłej przegotowanej wody
  • dwie łyżki oleju roślinnego, najlepiej dobrej jakości oliwy z oliwek
  • 3 do 4 gram drożdży instant (w proszku), można również użyć świeżych – przelicznik drożdży świeżych na suche
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki cukru
  • jako dodatek dwie łyżki ziół prowansalskich (w celu urozmaicenia wyglądu i smaku ciasta można użyć dowolnych przypraw, lub nie używać ich wcale)

Jeżeli masz wagę, odmierz dokładną ilość składników:

  • 250 g mąki
  • 150 ml wody

Do dzieła – przygotowanie ciasta do pizzy:

  1. Do dużej miski wsypałem mąkę, drożdże i dobrze wymieszałem.

  2. Następnie dodałem olej, cukier, sól i znowu wszystko dobrze wymieszałem.

  3. Zacząłem stopniowo dolewać wodę i łyżką, a pod koniec już ręką wyrabiałem ciasto aż powstała jednolita kula (jeżeli ciasto się lepi to dodaj mąki i dalej wyrabiaj).

  4. Ciasto powinno trochę urosnąć, dlatego uformowaną kulę ciasta zostawiłem w ciepłym miejscu w przykrytej misce na 20-30 minut.

    pizza-ciasto-rosnie

  5. Kiedy ciasto odpoczywało, przygotowałem składniki, które zamierzałem ułożyć na pizzy.

  6. Ciasto najpierw rozgniotłem dłońmi na gruby placek, a następnie porozciągałem. W ten sposób uformowała się ładna okrągła pizza, którą ułożyłem na posmarowanej odrobiną oleju blasze i jeszcze dłońmi rozprowadziłem placek tak, żeby zajmował całą formę (technika doprowadzania pizzy do kształtu blachy jest dowolna)

    przepis na pizzę krok po kroku

  7. Na ciasto nałożyłem sos pomidorowy i kilka rzeczy zalegających w lodówce (salami, oliwki, cebula pocięta w piórka).

  8. Tak przygotowana pizza wylądowała w piekarniku nagrzanym uprzednio do temperatury 220 stopni celsjusza.

  9. Każdy powinien znać swój piekarnik i dostosować indywidualnie czas pieczenia. Ja proponuję jednak 15 do 25 minut. Jeżeli chcesz sprawdzić czy pizza dobrze się upiekła, najlepiej zajrzeć na jej spód. Jeżeli jest przyrumieniony to znaczy, że można podawać!

Bardziej wprawionym osobom polecam pieczenie pizzy w maksymalnej temperaturze na samym dnie piekarnika. Dzięki temu pizza nawet w domowych warunkach jest upieczona w około 7-8 minut.

Zapraszam też do obejrzenia krótkiego filmu pokazującego przygotowanie ciasta do pizzy i wideo poradnika na temat przygotowania pizzy w domu:

Subskrybuj ➜ Nie przegap nowych filmów, zasubskrybuj mój kanał na YouTube

Zawsze myślałem, że przygotowanie ciasta na pizzę jest trudne, zajmuje dużo czasu i powoduje w kuchni kosmiczny bałagan. Powyższy przepis udowadnia, że jest na odwrót :-) Jedyny składnik, którego może na codzień zabraknąć w przeciętnej kuchni to drożdże. Reszta na pewno zalega na półkach w każdej polskiej spiżarce. Na zachętę dodam jeszcze, że zrobienie ciasta zajęło mi jakieś 5 minut, a ubrudzona została jedynie duża miska, w której je wyrabiałem.

Przepis na pizzę

 

Blacha do pizzy

Tania i super pomocna blacha do pieczenia pizzy w domowym piekarniku

Zobacz oferty w Ceneo.pl

Kamień do pieczenia pizzy

Kamień do pieczenia pizzy pomaga upiec lepsza pizzę w domowym piekarniku

Zobacz oferty w Ceneo.pl

Podobne przepisy

tagi: , , , , , , , , , , , ,

Ilość komentarzy: 1 398 - dołącz do dyskusji!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

1 398 odpowiedzi na “Ciasto na pizzę – prosty przepis”

  1. Pizzerini pisze:

    a wie ktoś może ile dać świeżych drożdży?

  2. MamaJakuba pisze:

    Ja, kulinarny banita, wypędzony Z Wielkiej Krainy Łakomczuchów za brak talentu, po raz pierwszy w życiu robiłam pizzę. Według tego przepisu… a wyszła tak doskonała, że nie ma słów aby ją opisać:)Dziękuję:)

  3. oskarr pisze:

    ten przepis jest genialny.

  4. pczela pisze:

    witam,
    czy można przygotować w ten sposób same spody pod pizze? robię jutro imprezę i chciałabym przygotować spody, a na samej imprezie, wsypać składniki i zapiec.

  5. Ewciaaa89 pisze:

    Zrobiłam narzeczonemu na kolacje walentynkową… Był zachwycony… :) Pizza rewelka!!! Odtąd tylko ten przepis będzie królował w naszej kuchni jeżeli chodzi o pizze :)

  6. Gussia pisze:

    Mam 13 lat i szukałam naprawde dobrego a za razem prostego w wykonaniu przepisu ten jest idealny .! Koleżanki które „testowały” były zachwycone ;P

  7. DORIS pisze:

    Właśnie dziś wypróbowałam przepis na ciasto.
    wyszła super!dziękuję za przepis!
    polecam!!!!

  8. Meńka pisze:

    Wczoraj robiłam na kolacje, ciasto zrobiłam z 2 porcji i użyłam świerzych drożdży (wcześniej rozpuszczonych w letniej wodzie ze szczyptą cukru i 2 łyżkami mąki odstawiłam na 15 minut by ruszyły), gdy mój partner zobaczył ją w piekarniku to stwierdził że niezdołamy jej zjeść we dwójkę bo wyszła dosyć pokaźna, no ale nie został nawet okruszek. Wcześniej jak robiłam nawet z książkowych przepisów to zjadaliśmy środek a brzegi niestety zaraz robiły sie twarde jak kamień. POLECAM CIASTO NA PIZZE PANA TOMKA.

  9. slawek0221 pisze:

    dzisiaj upiekłem dwie ………jedna była ciut mało rewelka

  10. slawek0221 pisze:

    zimą jak nie ma dostępu do pomidora z gruntu to do pizzy lub spagetti polecam gotowy sos
    ” dolmio” jak na gotowca jest całkiem nie zły pizza super muszę upiec włoska bo ma też niezłe opinie i komentarze.Polecam ten przepis z czystym sumieniem jest prosty a pizza smaczna

  11. Pizzoman pisze:

    Po komentarzach wnioskuję, że pizza jest świetna i udaje się nawet kulinarnym amatorom (a ja jestem baaardzo niedoświadczonym kucharzem). Za parę dni zamierzam ją zrobić, ale ze świeżych drożdży. Trochę się obawiam co z tego wyjdzie, ale spróbuję :)użyję 1/4 kostki, mam nadzieję że wyjdzie pysznie :D

  12. klaudia pisze:

    ZGADZAM SIĘ W 100%! nigdy nie jadłam tak dobrej pizzy zrobionej w domu :)

  13. Iwona pisze:

    Świetna pizza, pyszna i łatwa w przygotowaniu

  14. damian pisze:

    proponuje dolac poł szklanki mleka

  15. Przemek pisze:

    Świetny przepis. Zrobiłem już z niego ok 20 pizz, ważę parę kilo więcej i mam kilka przetestowanych pomysłów:
    1. zamiast wody spróbujcie w tych samych proporcjach dać mleko.
    2. Świeże drożdże moim zdaniem lepiej rozpuścić w wodzie/mleku z cukrem.
    3 do ciasta dodajcie całe jajko.
    Dzięki temu ciasto będzie miękkie i puszyste.

  16. Wojtek pisze:

    Wszystko wyszło zajebiście..

  17. mariola pisze:

    Zrobiłam.I do kitu bo nic nie zostało he he. Pycha

  18. Karol pisze:

    polecam zeby przed dodaniem skladnikow na ciasto, posmarowac je sosem z koncentratu pomidorowego z dodatkiem oregano i bazylii :)

  19. Karol pisze:

    Bardzo dobre ciasto wyszło :) Lepsze niz z niektorych knajp

  20. Kama pisze:

    Panie Tomku,głęboki ukłon! Ciasto rewelacja!!! Kochani do dużej blaszki zrobiłam składniki x2 i świeże drożdże(niecałe pół kostki) bezpośrednio do mąki wkruszyłam. Już kilka razy robiłam i za każdym razem jest idealnie. Dziękuje za przepis ;)

  21. krymek pisze:

    Do,,R@D” bo zasłabo brzegi rozwałkowałeś i nastepnym razem posmaruj je oliwa delikatnie tak zeby sie blyszczały ale nie plywały w niej

  22. Julia pisze:

    pychotka

  23. kadi pisze:

    ciasto super :) (właśnie je jemy) Początkowo obawiałam się że ciasto sie rozpadnie przy podawaniu a tu miła niespodzianka spokojnie można jeść bez użycia widelca :)

  24. R@D pisze:

    Pizza wyszła bardzo dobra. Niestety brzegi twarde jak skała :( Nie wiem czemu bo ogólnie ciasto pyszne.

  25. Nyana pisze:

    Ja do 550 g mąki daje 25 g świeżych drożdży i wychodzi zawsze bardzo dobrze.

  26. mariola pisze:

    Ok Tomku,zabieram się do roboty.Jestem głodna a na myśl o pizzy z tego przepisu jeszcze bardziej burczy mi w brzuchu.

  27. nusia pisze:

    zdecydowanie polecam! pizza jest rewelacyjna,a po dodaniu ziół prowansalskich…rewelacja !

    do tego domowy sos do pizzy,świeżutkie składniki i można umrzeć ze szczęścia,jak się jest takim tłuścioszkiem,jak ja ;)

  28. Ania pisze:

    Dziś naszła mnie okropna ochota na pizzę, znalazłam ten przepis – podoba mi się i jutro mam nadzieję, że mile zaskoczę dzieci i męża jak im zrobię taką pizzę;)

  29. maryś pisze:

    Pizza wychodzi przepyszna.za każdym razem idealna.polecam go oczywiście wszystkim znjomym:-) co do drożdży uzwam świeżych 1/4 kostki,wwkruszam bezpośrednio do miski.
    Pozdrawiam

  30. Coffeina pisze:

    Hej, hej!
    Pizza wyszła przepyszna..przepis będzie towarzyszył mi do końca życia.:)

  31. Viola pisze:

    Po przeczytaniu tylu pozytywnych komentarzy już nie mogę się doczekać, aż spróbuję sama zrobić taką pizzę ;) Wczoraj znalazłam tę stronę, dzisiaj zrobiłam zakupy a jutro zacznę piec ;) Napiszę jak wyszła.. Aż mi normalnie ślinka cieknie na samą myśl…. mmmmm, pozdrawiam :)

  32. Klaudia pisze:

    pizza wyśmienita! robię ją już któryś raz, za każdym razem wychodzi idealna! bardzo dziękuję za przepis, fantastyczny :)

  33. meksykaneczka pisze:

    O mniammm! Ale pychota wyszła! Dzięki piękne za ten przepis! Wychodzi pyszny chrupiący spód. Jak nic dupa urośnie ;)

  34. cytryna amator pisze:

    ile powinnam dać świeżych drożdży? i jak je ogarnąć? ;)

  35. win pisze:

    wyśmienita!!!

  36. aniam pisze:

    Dzisiaj zrobiłam pizze z podanego przepisu i wyszła rewelacyjna:) teraz zamiast zamawiać to sama będę robiła pizze…

  37. Karolina pisze:

    Re-we-la-cyjny przepis! Najbardziej podoba mi się konsystencja ciasta przy formowaniu kształtu- bajka! O smaku i jakości tego ciasta po opieczeniu nie wspominając:) Dziękuję!

  38. Ilza pisze:

    Robiłam już dużo razy, rodzina i znajomi zachwyceni :)
    Ode mnie jedna ważna uwaga: pizza w moim piekarniku piecze się ok 10 – 12 minut zależnie od grubości ogólnej; należy ją wyjąć, jak ciasto rumieni się na brzegach.
    Podany czas 15 – 25 minut, który uśredniłam na 20 minut nie mając doświadczenia, spowodował, że moja pierwsza pizza przypominała deskę. :(

    Poza tym przepis genialny, przestaliśmy w ogóle kupować w pizzeriach :) pozdrawiam bardzo i dziękuję za super stronę, obecnie przymierzam się do pierogów ruskich wg Tomka :) bo też nie miałam odwagi wcześniej….

  39. przemo292929 pisze:

    ja juz nie raz robilem pizze z przepisu Tomka :) i przynajmniej wiem co jem :) pewnego razu zamuwilem pizze z pizeri i nie do porównania ta z pizeri okazała się fatalna ciasto do ….. poprostu suche i jak wystygło to twarde. a z przepisu tomka to wychodzi ze tak powiem zajebiaszcze :) tak wiec jeszcze raz dzieki za przepis i pozdrawiam serdecznie

  40. Marta pisze:

    Rewelacja! Zawsze kupowałam pizze a teraz będę robic tylko z tego przepisu!

  41. MagdaM pisze:

    Zrobiłam, przepis faktycznie prosty, szybki. tylko tak; ciasto wyszło dobre, ale dosyć twarde, nie takie żeby nie dało się zjeść, ale miałam kłopot z jego ukrojeniem. spory kawałek został na drugi dzień, podgrzaliśmy w mikrofalówce i poezja ciasto było tak miękkie że rozpływało się w ustach. czy jest sposób żeby było takie odrazu? na co powinnam zwrócić szczególną uwagę przy sporządzaniu cista? zaznaczę że przeczytałam wszystkie komentarze pod przepisem i chyba zrobiłam jak należy
    pozdrawiam ciepło

  42. Ola pisze:

    Orientujecie się może na jaką średnicę blachy zostały podane te proporcje i jak grube powinno wyjść ciasto?

    • Tomek Lach pisze:

      Olu w przepisie jest napisane „Proporcje w sam raz na okrągłą blachę o średnicy ok. 30 cm” – zasada jest prosta: duży placek to cieńsza pizza, mały placek to grubsza pizza, dodatkowo możesz zwiększyć lub zmniejszyć proporcje żeby uzyskać taką pizzę jaka Tobie pasuje. Ja np. robię z połowy składników kiedy chcemy zjeść pizzę późno wieczorem i nie należy przesadzać z jej ilością ;)

  43. tomek pisze:

    przepis genialny . Wielkie dzieki !!!!!!!!!!! pizza byla przepyszna

  44. madrider pisze:

    mam jedno trafne określenie na tą pizzę.
    ZAJEBISTA!
    i pizzerie w moim miasteczku straciły klienta.. :)

    • Isia pisze:

      Nie tylko w Twoim, myślę że każdy kto raz spróbował Pizzy Tomka, nie zajrzy z własnej woli do „publicznej” pizzerii:)

  45. Aleksandra pisze:

    Biorę się do pieczenia właśnie wsypuję mąkę. :)

  46. weronika pisze:

    Jak nie mam w zwyczaju zjadac brzegów, tak tym razem opałaszowałam je wszystkie. Nie mam tez w zwyczaju pisac komantarzy, ale po raz pierwszy musiałam -pod takim jestem wrazeniem tego smaku:D genialny przepis !!!

  47. MagdaM pisze:

    znalazłam przepis i zabieram się za pieczenie. przeczytałam wszystkie komentarze, aż mi ślinka piecze.
    mam nadzieję, że wyjdzie bo mąż zamówił, a ja pierwszy raz będę ją robiła.
    pozdrawiam

  48. Kasiula pisze:

    Najlepszy przepis! Ciasto wychodzi takie jakie powinno. Paradoks – robiłam kiedyś pizze z przepisu książkowego i wyszedł mi chleb, zamiast ciasta. To wyszło takie jak trzeba. Polecam.

  49. monika pisze:

    dziekuje w koncu potrafie zrobic pizze ! doskonala dla dzieci .

  50. Ola pisze:

    Tomek super wymyśliłeś ten przepis:)Właśnie upiekłam pizze i każdy chce jeszcze, bo jest bardzo pyszna:)

  51. atka pisze:

    własnie podczas nauki do sesji złapał nas mały głód :D Ciasto rośnie i czeka na dalszą obróbkę zobaczymy co z tego wyjdzie, skoro wszyscy tak zachwalają :)

  52. iw pisze:

    Dziękuję za przepis, zawsze się udaje i taki nieskomplikowany. Wykorzystuję go nie tylko do wykonania pizzy, ale również do pasztecików i „pierożków” z jabłkami.

  53. Marta pisze:

    Kurcze Tomek, dzięki ;)Tyle przepisów i zawsze coś nie tak jak trzeba, Twój jest rewelacyjny. Pozdrowienia

  54. Eszi pisze:

    Cała moja rodzinka dziękuje za przepis na przepyszne ciasto!!! Pizza znikała z talerzy w ułamku sekundy… Od dziś to bedzie nasz stały element jadłospisu… Dziękujemy i pozdrawiamy. :)

  55. MaRtA pisze:

    Przepis na ciasto jest super.Ciasto jest cienkie lekko przypieczone cos niesamowitego:)

  56. Magda pisze:

    Łatwo, prosto i przyjemnie ;-) Pizze wg tego przepisu robiłam już kilka razy. Polecam!
    Dzisiaj również pizza będzie królować na naszym stole :)

  57. Aga pisze:

    Witam! Ciasto do pizzy fantastyczne:) Dziś wypróbowałam:) Właśnie takiego przepisu szukałam: prosty, tani i szybki.Cieszę się, że znalazłam się w tym miejscu o właściwej porze:))Z pewnością skorzystam z innych Twoich przepisów:) Dziękuję i pozdrawiam.

  58. olka pisze:

    dziś mam zamiar zrobić ale nie wiem ile dać świeżych drożdży???

  59. Klara pisze:

    Dziś testuję przepis :) znajomi nie mogą się doczekać!

  60. globtroter pisze:

    Staruszek juz niemal ze mnie ale zrobiem wg tego przepisu ciasto i coz tu powiedziec „Dziekuje Ci chlopaku”. Ciasto rewelacyjne

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

css.php