Nauczę Cię jak upiec mistrzowską pizzę

Czy chcesz zaimponować rodzinie i znajomym? PizzaNerd to najelpszy kurs pieczenia pizzy.

Nie przegap → Sprawdź: pizzanerd.pl

Ciasto na pizzę – prosty przepis

Ciasto na pizzę – prosty przepis

* sprawdź koniecznie inne dostępne na blogu przepisy i porady dotyczące przygotowania pizzy

Od czasu do czasu zdarza mi się mieć ogromną wręcz chcicę na pizzę …niby nie jest to powód do dumy, dużo kalorii itp itd, ale bez pizzy życie byłoby o wiele mniej przyjemne ;-) Wczoraj zajadałem się spagetti napoli z domowym sosem z prawdziwych pomidorów i nadmiar sosu wylądował w lodówce. Podsumowując… świetny pretekst do zrobienia domowej pizzy ;)

Przewertowałem sporo internetowych przepisów i w końcu powstał przepisowy mix. Cel – smaczne, niezbyt wilgotne, nie za grube ciasto. Proporcje w sam raz na okrągłą blachę o średnicy ok. 30 cm. Wyszło tak dobrze, że nie zdążyłem zrobić zdjęcia …może następnym razem uda mi się strzelić fotkę i dołączyć do tego wpisu (update: udało się ;) pizza z tego przepisu widoczna jest powyżej).

Subskrybuj ➜ Nie przegap nowych filmów, zasubskrybuj mój kanał na YouTube

Składniki ciasta do pizzy

  • półtorej szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki ciepłej przegotowanej wody
  • dwie łyżki oleju roślinnego, najlepiej dobrej jakości oliwy z oliwek
  • 3 do 4 gram drożdży instant (w proszku), można również użyć świeżych – przelicznik drożdży świeżych na suche
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki cukru
  • jako dodatek dwie łyżki ziół prowansalskich (w celu urozmaicenia wyglądu i smaku ciasta można użyć dowolnych przypraw, lub nie używać ich wcale)

Jeżeli masz wagę, odmierz dokładną ilość składników:

  • 250 g mąki
  • 150 ml wody

Do dzieła – przygotowanie ciasta do pizzy:

  1. Do dużej miski wsypałem mąkę, drożdże i dobrze wymieszałem.

  2. Następnie dodałem olej, cukier, sól i znowu wszystko dobrze wymieszałem.

  3. Zacząłem stopniowo dolewać wodę i łyżką, a pod koniec już ręką wyrabiałem ciasto aż powstała jednolita kula (jeżeli ciasto się lepi to dodaj mąki i dalej wyrabiaj).

  4. Ciasto powinno trochę urosnąć, dlatego uformowaną kulę ciasta zostawiłem w ciepłym miejscu w przykrytej misce na 20-30 minut.

    pizza-ciasto-rosnie

  5. Kiedy ciasto odpoczywało, przygotowałem składniki, które zamierzałem ułożyć na pizzy.

  6. Ciasto najpierw rozgniotłem dłońmi na gruby placek, a następnie porozciągałem. W ten sposób uformowała się ładna okrągła pizza, którą ułożyłem na posmarowanej odrobiną oleju blasze i jeszcze dłońmi rozprowadziłem placek tak, żeby zajmował całą formę (technika doprowadzania pizzy do kształtu blachy jest dowolna)

    przepis na pizzę krok po kroku

  7. Na ciasto nałożyłem sos pomidorowy i kilka rzeczy zalegających w lodówce (salami, oliwki, cebula pocięta w piórka).

  8. Tak przygotowana pizza wylądowała w piekarniku nagrzanym uprzednio do temperatury 220 stopni celsjusza.

  9. Każdy powinien znać swój piekarnik i dostosować indywidualnie czas pieczenia. Ja proponuję jednak 15 do 25 minut. Jeżeli chcesz sprawdzić czy pizza dobrze się upiekła, najlepiej zajrzeć na jej spód. Jeżeli jest przyrumieniony to znaczy, że można podawać!

Bardziej wprawionym osobom polecam pieczenie pizzy w maksymalnej temperaturze na samym dnie piekarnika. Dzięki temu pizza nawet w domowych warunkach jest upieczona w około 7-8 minut.

Zapraszam też do obejrzenia krótkiego filmu pokazującego przygotowanie ciasta do pizzy i wideo poradnika na temat przygotowania pizzy w domu:

Subskrybuj ➜ Nie przegap nowych filmów, zasubskrybuj mój kanał na YouTube

Zawsze myślałem, że przygotowanie ciasta na pizzę jest trudne, zajmuje dużo czasu i powoduje w kuchni kosmiczny bałagan. Powyższy przepis udowadnia, że jest na odwrót :-) Jedyny składnik, którego może na codzień zabraknąć w przeciętnej kuchni to drożdże. Reszta na pewno zalega na półkach w każdej polskiej spiżarce. Na zachętę dodam jeszcze, że zrobienie ciasta zajęło mi jakieś 5 minut, a ubrudzona została jedynie duża miska, w której je wyrabiałem.

Przepis na pizzę

 

Blacha do pizzy

Tania i super pomocna blacha do pieczenia pizzy w domowym piekarniku

Zobacz oferty w Ceneo.pl

Kamień do pieczenia pizzy

Kamień do pieczenia pizzy pomaga upiec lepsza pizzę w domowym piekarniku

Zobacz oferty w Ceneo.pl

Podobne przepisy

tagi: , , , , , , , , , , , ,

Ilość komentarzy: 1 398 - dołącz do dyskusji!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

1 398 odpowiedzi na “Ciasto na pizzę – prosty przepis”

  1. Katarzyna pisze:
    5

    Dzięki za cenne informacje przy pizzy, własnie czekamy aż się upiecze, mam nadzieje że wyjdzie pyszna;) pozdrawiam sedecznie

  2. Iwa pisze:

    Popytajcie mamę jak robi ciasto drożdżowe – drożdzy NIGDY ALE TO NIGDY nie mozna wrzucać do mąki. Muszą podrosnąć w ciepłym mleku i dopiero wtedy wyrabiamy ciasto. Do mleka dodajemy odrobinę cukru. Druga sprawa, mąkę miesza się na wstępie z wodą a później dodajemy olej a nie odwrotnie. Woda łączy składniki a olej jest pomocny przy ugniataniu. W zwykłych piekarnikach pizze piecze się ok. pół godziny w temp. 180 stopni, w kwadrans to można sobie zrobić hamburgera z buły (7-8 minut pomijam milczeniem). Nie radzę „spoglądać na spód” bo ciasto drożdzowe nie lubi powietrza – chyba, że ktoś lubi podeszwy.

    • Tomek Lach pisze:

      Iwa totalne bzdury niestety napisałaś :) Twoje wszystkie uwagi raczej można odnieść do wypieku ciast drożdżowych, ale w przypadku pizzy zupełnie nie trzeba się tym przejmować – sprawdzone setki razy. A 7-8 minut to również w 100% pewna informacja. W piecach opalanych drewnem pizzę wypieka się przez 90 sekund, więc nie wiem dlaczego wątpisz w 7-8 minut w piekarniku, skoro nie próbowałaś nawet?

    • Anita pisze:

      Pani Iwo aby się mądrować lepiej sprawdzic:) bo teoria nie zawsze idzie w parze z praktyką. Niejednokrotnie olej dawałam na końcu, a z drożdży robiłam zaczyn , a ciasto wychodziło średnie czasami twarde. Tą pizzę zrobiłam i jest rewelacyjna! tzn ciasto. Polecam spróbować

  3. GLOBUS pisze:
    5

    Przepis genialny. Pizza wyszła świetna :)Dziękuję za już drugi wypróbowany przepis z twojej strony Tomku. (Rosół z kury też wychodzi idealnie) :)

  4. ja pisze:
    5

    Ślinka mi cieknie

  5. cookerka :) pisze:

    Ale mi smaka narobiliście ;) dobrze, zaczynają się warzywa, Maestro może mi mąż nie zje wszystkich jak to on ma w zwyczaju, to niedługo na pewno wypróbuję ten przepis ;)

  6. Gawr pisze:
    5

    Pizza właśnie się piecze! Myślałam, że będzie gorzej z uporządkowaniem wszystkiego a tu proszę- całość zrobiłam w jednej misce i to jednym okiem patrząc czy nie rozsypuję dookoła mąki a drugim zerkając do laptopa czy na pewno wszystko dodałam przy okazji podśpiewując sobie pod nosem koreańskie piosenki. Ciasto wyszło mi idealnej konsystencji, nie musiałam ani dodawać więcej wody, ani więcej mąki. Pachniało też ślicznie, chyba ze względu na zioła. Pewnie będzie tak samo smakować jak i wygląda- więc świetnie. Wielkie dzięki za przepis! Zostało tylko 5 minut do wyjęcia z piekarnika i idę się zajadać :)

  7. Kamcio pisze:

    https://www.youtube.com/watch?v=InDwfZmSikI

    chodzi mi o taka technikę rozciągania. Na początku tylko opuszki palców a pózniej w paru ruchach dłoni odstaw dostaw robi sie taki placek. Czy udaję Ci się robić takie ciasto??

  8. Kamcio pisze:

    No wlaśnie Tomku ile ja już lat ekperymetuje;) Czyli mówisz w sensie piszesz że uzyskujesz takie ciasto ze mógłbyś bez problemu „kręcić” pizza tak jak na filmikach?? Nie chodzi mi o technikę bo ona na pewno jest ważna itp itd. A czy ogladałeś może ost program Magdy Gessler i ona u takiej amatorki była i poszła do jakiegoś Włocha. On przyniósł jej „placki” i ona bez prawie żadnej wiedzy traktując wcześniej pizzę wałkiem gdzie dla mnie to jest zbrodnia;) przerzucając z ręki do ręki to ciasto samo się rozciągało. przy tworzeniu pizzy zawsze staram się aby temperatura wody była taka „przyjemna” dla dłoni.Aby nie parzyła. Mąkę przesiewam raz kręcąc miska dosyć energicznie. Masz może jeszcze jakieś porady albo link do filmiku gdzie powstaje takie właśnie elastyczne ciasto?? Byłbym bardzo wdzięczny

  9. Kamcio pisze:

    Witam Tomaszu.

    Mam takie pytanko czy próbowałeś kiedyś robić pizze z mąki typu „00” . Robiłem ciasto na pizzę na wszystkie możliwe sposoby z rozczynem i bez,z drożdzami suszonymi i świeżymi,a mąkami różnych typów,ale ciągle nie mogę stworzyć ciasta elastycznego na tyle że da się w paru ruchach rozciągać tak jak na filmikach z pizzeri. Między innymi w ost odcinku programu tej blond Pani z TVN;) była pokazana pizzeria pewnego Włocha i tam to ciasto do pizzy było tak elastyczne i wcale nie 'wracało” do swojego pierwotnego kształtu. Czy masz jakieś opinie i porady w tym temacie?? Nie mówie że moja pizza nie jest elastyczna i twarda ale nigdy nie storzylem takiej aby w tak łatwy sposób w paru ruchach udało sięstowrzyć piękny okrągły placek. pozdrawiam

    • Tomek Lach pisze:

      Kamcio taki efektowny sposób kręcenia pizzy wymaga przede wszystkich wielu ćwiczeń i wprawy. Proporcje ciasta są w zasadzie takie same i mąka typu „00” moim zdaniem niewiele zmieni – owszem pizza wyjdzie z niej najlepsza – ale elastyczność i możliwość kręcenia wynikają moim zdaniem głównie z techniki wyrabiania ciasta. Ważne żeby było ono po wyrośnięciu bardzo elastyczne i miękkie, a to można uzyskać używając dobrze napowietrzonej mąki i bardzo ciepłej wody do wyrabiania ciasta. Samo wyrabianie też ma bardzo duże znaczenie, tak samo warunki w jakich ciasto będzie wyrastało – generalnie najlepiej ćwiczyć i eksperymentować, mi bez problemu wychodzi takie ciasto, które prawie że pod własnym ciężarem się rozprowadza ;)

  10. słonczena pisze:
    4

    O wkoncu :P ostatnio wszyscy mi mowia ze Maestro nie sa dobre do pizzy, dobrze ze nie tylko ja zajadam z kabanosami :D

  11. Ellie pisze:
    5

    Dla mnie bomba, slicznie uroslo i dopieklo sie bez problemu, mimo tego, ze przesadzilam z iloscia sosu. Nawet moja trzylatka sybarytka, ktora byle czego nie tyka, pozarla niezly kawalek i dala sie wreszcie przekonac do pizzy :)

  12. Anna pisze:
    5

    Zrobiłam właśnie pizzę, wyszła przepyszna! Dziękuję za rewelacyjny przepis i pozdrawiam :)

  13. martuska pisze:
    5

    wlasnie zrobiłam pizze z moim 5letnim bratem:)wyszla super;] polecam serdecznie ten przepis!!!!

  14. Ewelina pisze:
    4

    Zrobiłam pierwszą pizzę z tego przepisu. Hm… ciasto wyszło twarde jak kamień (szczególnie boki). Dzisiaj je zmieniłam dodałam więcej drożdży (1/4 g), i prawie całą łyżeczkę soli. O niebo lepsze.

  15. inka pisze:

    Bardzo dobry przepis. Robiłam już kilka razy i za każdym wychodzi idealna.

  16. Leonidas pisze:
    5

    Właśnie przetestowałem przepis i jestem pod wrażeniem :) Ciasto proste w wykonaniu i bardzo smaczna wyszła pizza (do samego ciasta dodałem 2 łyżeczki ziół prowansalskich),gratuluję Tomku! Dzięki Tobie do lamusa odchodzą wypady do pizzeri :) .Jutro przetestuję zaś Twoją zupę cebulową którą uwielbiam a która zbiera pochlebne recenzje :) .Gratuluję dobrej stronki i pozdrawiam.

  17. Monika pisze:

    A ja robiłam dzisiaj pizze z tego przepisu i wyszła bardzo twarda i nie wiem dlaczego ?

    • Tomek Lach pisze:

      Monika często twarde ciasto jest spowodowane albo złymi proporcjami, albo nieprzesianą mąką i generalnie brakiem powietrza w cieście, może nie użyłaś ciepłej wody do jego wyrobienia?

  18. michal pisze:
    5

    przepis, według mnie jest bardzo dobry, gdy próbowałem zrobić ciasto sam zawsze wychodziła jakaś miazga ale z tym przepisem wszystko poszło zgodnie z planem… i do tego: jest pyszna ;D

  19. Sabka pisze:
    5

    pizza wyszła jak marzenie :D

  20. davido pisze:

    Hmm…od rana szukam fajnego szybkiego i przede wszystkim Smacznego przepisu na ciasto…ten wydaje sie byc swietna. Dzis wyprobuje jutro sie pochwale :) pozdrawiam

  21. Danusia pisze:

    Bardzo apetycznie wygląda Twoja pizza.
    Pozdrawiam

  22. iwek pisze:

    Kolejny przepis Pana Tomka, który polecam każdemu chętnemu do zabaw w kuchni. Pizza pyszna i ciasto łatwe, znacznie lepsze niż z „Kuchni Polskiej”. śmiesznie jest przy przeliczaniu drożdży na „zwykłe”.
    Dziękuję za przepisy.

  23. Magda pisze:

    Dopiero zaczynam bywać w kuchni i to była moja pierwsza pizza. Świetny, przepis ! Łatwy,szybki w realizacji no i oczywiście smaczny ! Pozdrawiam :)

  24. Jagoda pisze:

    Bardzo fajny przepis, pizzę robi się szybko i przyjemnie. Pyszne ciasto, naprawdę polecam wszystkim,

  25. Asia pisze:

    Właśnie się piecz zobaczymy jaka wyjdzie :)

  26. Kimi pisze:

    wlasnie sie piecze … :) zobaczymy czy mi sie udalo :)

  27. Radek pisze:

    Tomku taka propozycja – może jeśli wiesz ile tych drożdży świeżych dać to byś dodał do przepisu (chociaż orientacyjnie). Kiedyś parę razy w maju robiłem pizze i musiałem przeszukiwać komentarze i teraz po przerwie już nie pamiętam ile i znów szukanie.
    Przepis rewelacyjny :)

  28. Jagoda pisze:

    Witam. Przepis na prawdę super. Szybki i wygodny. Mało słony,ale następnym razem będzie ok.
    Dziekuje i pozdrawiam

  29. ubike pisze:

    Ciasto rewelacyjne w swojej prostocie !Faktycznie ubrudzila mi sie tylko miska ,łyzka i jprawa reka ;)Super!Jest Pan w moich zakładkach :) Pozdrawiam

  30. Ania pisze:

    Wszystkie komentarze zachęcają do wykorzystania tego przepisu, więc chyba też się skuszę:) od dłuższego czasu szukam przepisu na łatwe i pyszne ciasto; ) pozdrawiam:)

  31. natka2003 pisze:

    Świetna pizza naprawde warto ją zrobić super przepis naprawde. :D

  32. anusia pisze:

    Ciasto-niebo w gębie!! Pierwszy raz w życiu robiłam, wcześniej z gotowego ciasta. Dziś zabrakło w sklepie i zrobiłam z tego przepisu. Do tej pory pachnie w domu:) przepyszna pizza!

  33. Alex pisze:

    ja zamiast pizzy postawiłam na pizzerynki,całą kule podzieliłam na 4 części (4pizzerynki) , wyszło bardzo dobrze , ciasto bardzo łatwe do przygotowania.Ale co do podanego czasu pieczenia to wielka różnica,ja piekłam niecałe 15 minut i spod pizzerynek juz był troszkę przypalony.ogolnie przepis okej :)

  34. Monia pisze:

    Dzisiaj zrobiłam tą pizzę z moją 4-letnią córeczką. Prościutka i rewelacyjna! Zjedzona w mgnieniu oka :)

  35. Ami pisze:

    Dzisiaj robiłam pierwszy raz tą pizze. Zrobiłam w podwójnej proporcji. Drożdży dodałam 7 g (czyli całą paczuszke). Ciasto wyrosło ładnie. NIestety mam problemy z piekarnikiem, wiec środek nie do końca mi sie dopiekł, a ja dobrałam złą blache, ale mimo wszystko jak na pierwszą pizze była dobra i smakowała :) Polecam przepis wszystkim ze sprawnym piekarnikiem! :D

  36. Patinka pisze:

    Jesteś cudotwórcą!!!
    Pierwsze ciasto drożdzowe, które odkleiło mi się od rąk.
    Czuję się taka profesjonalna, dzięki :-)

  37. Angela :) pisze:

    Napewno zrobię :)

  38. Patrycja pisze:

    na prawdę bardzo pyszne polecam ;)

  39. bastek30 pisze:

    DZiekuję próbowałem wiele róznych przepisów ale ten to rewelacja smak ciasta idętyczny jak w pizzeri. Najlepszy przepis jaki znalazłem na internecie jeszcze raz dziekuje i polecam ten przepis

  40. magdalen pisze:

    :) nie mam zadnego doswiadczenia w pieczeniu i postanowiłam sie nauczyc aby sprawic radosc mojemu mezowi. Pierwsza rzecza jaka upieklam byla ta pizza, nawet wydszlo ku mojemu zdziwieniu, moglam tylko troche dluzej w piekarniku potrzymac. dziekuje za przepis, jasne wskzowki i przede wszystkim filmik- super dla mnie – czyli dla osoby, ktora sie nie zna. wypróbowalam tez apple crubmle- smaczne, ciasto bananowe bez pieczenia prawdziwy hit! oraz szarlotke na kruchym, ktora niestety mi nie wyszla, ale i tak jestem zadowolona z innych przepisów. czekam na nowe, proste przepisy szczególnie na ciasta i desery. polecam

  41. EwA pisze:

    pierwszy raz robiłam pizze i skorzystałam własnie z tego przepisu na ciasto. Wyszło super, a tak się obawiałam że będę się męczyć z tym ciastem pół dnia, a tu proszę 5 min i gotowe! (Użyłam drożdży świeżych) do tego moje dodatki i super ostre sosy , rewelacja! Polecam i pozdrawiam !!

  42. jankes1878 pisze:

    To faktycznie najlepszy przepis na ciasto jakie robiłem a próbowałem wiele razy. Robiłem dziś (nie stąd, ale z przepisu z programu „Wiem co jem”) – wychodzi na to samo. Przemek Dobrze pisze, że mąkę warto dać na koniec – lepiej się wymiesza.
    Do pomysłu Tomka dorzucam przydatną modyfikację ( nie do ciasta a do sposobu pieczenia). Chyba każdy kto tu trafił wie, że najlepiej wypiec pizzę na kamieniu (w domowych warunkach mało kto ma piec kamienny). I w tym cały trik – można znaleźć wiele ofert sprzedaży „SPECJALNEGO kamienia do pizzy za stosunkowo horrendalne pieniądze, moja alternatywa jest taka, że każdy, jeśli nie ma nadwyżkowego kafelka po remoncie, to niech kupi za parę złotych w każdym sklepie w stylu OBI – jak największy, byle wszedł do pieca, umyć, nagrzać w piecu (gładkim do dołu), piec na 250’C i pizze na kafelek ok. 7 min. Petarda!!!
    P.S. Zamiast oleju, lepiej dać oliwy.
    Smacznego.

  43. hetezer pisze:

    przepyszne. Otwórz restauracje. :D:D:D:D:D

  44. aneta pisze:

    a czy nie czuć ciasto drożdżami?

  45. aga pisze:

    przepis zajefajny! pierwszy raz w 100 % wyszło mi ciasto z polecenia inter. DZIEKOWAĆ

  46. hana pisze:

    Bylo tak pyszne, ze teraz po dwoch kawalkach zaleglam na kanapie… Rodzinie tez smakowalo. A to moj pierwszy raz byl! Dzieki!!! :)

  47. hiszpania pisze:

    fajny przepis ; 0

  48. Kasia pisze:

    Przemku, ciasto wyszło super :)

  49. Przemek pisze:

    Proste ciasto na pizzę i chyba proste do zapamiętania, wychodzi dobre również wg takiego przepisu:
    50 g drożdży świeżych,
    1 łyżeczka cukru,
    1 łyżeczka soli,
    4 łyżki oleju/oliwy,
    1 1/2 szklanki wody,
    4 szklanki mąki.
    Ja zawsze mieszam w dużej misce wszystkie składniki oprócz mąki. Mąkę dodaję zawsze na koniec, kiedy drożdże całkowicie się rozpuszczą w wodzie. Wygniatam ciasto najpierw w misce, a potem na stolnicy, dużej tacy lub na czystym blacie kuchennym. Wkładam to ciasto z powrotem do miski i odstawiam nakryte czystą ścierką kuchenną do wyrośnięcia. Kiedy już bardzo wyrośnie (nie liczę czasu, bo to różnie bywa czasem rośnie szybciej, czasem wolniej), wyjmuję z miski, ponownie wygniatam i dzielę na 3 równe części. Z każdej części formuję kulę (można je znów odstawić do wyrośnięcia, albo od razu rozpłaszczyć pięścią, dłońmi, ewentualnie rozwałkować wałkiem na cienki placek). Jeden taki placek starcza na pokrycie klasycznej wielkości prostokątnej blachy do pieczenia. Resztę ciasta można wstawić owinięte folią do zamrażalnika na następny raz. Dalej wiadomo.

    • Tomek Lach pisze:

      Dzięki Przemek za przepis. Mam tylko dwie uwagi – ciasto pizzę najlepiej zamrozić przed wyrośnięciem zaraz po jego wyrobieniu. Wałkowanie ciasta do pizzy usuwa z niego powietrze i najlepiej po prostu rozprowadzać je dłońmi do odpowiedniego rozmiaru i kształtu.

  50. Kasia pisze:

    Bardzo smaczne

  51. Beata pisze:

    Dzięki za przepis na idealne ciasto, zrobiłam z podwójnej porcji, zamiast 4 g drożdży dałam 14 :D bo nie doczytałam dobrze, nie ważne, najważniejsze, że ciasto wyrosło idealnie, starczyło na tą dużą blachę, którą dostaje się w zestawie do kuchenki. Pizza wyszła lepsza niż z lokalu, szczerze polecam ten przepis :) Dodam, że na drugi dzień podgrzewana w mikrofali smakowała równie dobrze co zaraz po upieczeniu, ciasto nie stwardniało, wciąż było puszyste.

  52. adam pisze:

    No juz gotowa pierwszy raz robie pizze tylko do piekarnika jeszcze
    wlozyc i poczekac moment zobaczymy co z tego wyjdzie :)

  53. Aneczka pisze:

    Bardzo prosty przepis , będę właśnie ją robić ciekawe jak wyjdzie . >).

  54. dominik11 pisze:

    Do pizzy dodaje się 2,5 szklanki mąki, a nie 1,5.

  55. Karpik pisze:

    Nic dodać,nic ująć.Wedle twego przepisu zdałem egzamin po wypieku nie szło się powstrzymać-dzięki.

  56. Kasia pisze:

    Pizza jest idealna. Przeważnie robie 2 porcje, bo jest dużo chętnych. Najlepszy przepis jaki miałam. SUPER!!! POLECAM WSZYSTKIM szybko się robi. A czy ktoś mroził to ciasto?

  57. Pilot pisze:

    Kimkolwiek jesteś, czy kucharz zawodowy, czy amator dzięki Twemu przepisowi moja pizza wyszła mega smaczna. Dzięki i polecam ten przepis! Pozdrawiam.

  58. Marta pisze:

    Pieczarki podsmażyć pierw czy dodać surowe ?

  59. Akina22 pisze:

    Super pizza smakuje wszystkim!! Prosty, smaczny sposób.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

css.php