Wigilijne uszka z grzybami

Barszcz wigilijny z uszkami

W internecie można znaleźć wiele „przepisów” na uszka z grzybami. Zdecydowana większość z nich nie pozwala jednak przygotować uszek zdatnych do spożycia. Ja sam kilkukrotnie próbowałem podejść do tego dania, ale daleko temu było do babcinych specjałów :-)

Smaczne, miękkie i aromatyczne uszka z grzybami to jak wiadomo tylko połowa sukcesu – dopełnić ich może tylko bardzo dobry czerwony barzcz. I o ile prawie gotowy, dobry barszcz można nabyć w sklepie, z uszkami sprawa nie jest już taka prosta.

wigilijne uszka z grzybami

Składniki ciasta na uszka

  • mąka pszenna (ok. 200 gram)
  • jedno jajko
  • ciepła woda (ok. 1/3 szklanki)

Składniki farszu

  • drobno posiekane grzyby – ja zużyłem kilkanaście świeżych, małych podgrzybków; świetnie nadałyby się również grzyby mrożone lub suszone, przy czym grzyby suszone wymagają oczywiście dodatkowej obróbki przed zastosowaniem ich jako składnika farszu
  • drobno posiekana mała cebula
  • łyżka masła
  • sól i pieprz do smaku

 

Wykonanie

Przygotowanie farszu:

  1. Cebulę siekam bardzo drobno i wrzucam na ciepłą patelnię z łyżką masła
  2. Kiedy cebula się zeszkli dodaję posiekane grzyby i podsmażam całość aż wszystkie składniki będą miękkie
  3. Na koniec doprawiam farsz solą i pieprzem do smaku

W internecie można znaleźć wiele rozbudowanych przepisów na farsz. Moim zdaniem mielenie wszystkiego na papkę jest dobre dla małych dzieci. Pełnia doznań smakowych zależy również od konsystencji potrawy. Ja lubię czuć, że zjadam coś konkretnego. Nie znajduję również przesłanek za tym, aby farsz do uszek uatrakcyjniać dodatkowo żółtkiem jaj albo bułką tartą.

 

Przygotowanie ciasta i gotowanie uszek:

  1. W dużej misce zagniatam mąkę z jajkiem i niewielką ilością ciepłej wody
  2. Ciasto wyrabiam aż do uzyskania sprężystej, miękkiej masy
  3. Jeżeli wyrabiane ciasto jest zbyt twarde i suche, dodaję więcej wody i wyrabiam aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji
  4. Od wyrobionego ciasta odrywam części pozwalające swobodnie rozwałkować je na desce
  5. Ciasto wałkuję bardzo cienko – im cieńsze ciasto tym bardziej delikatne uszka i tym większa przewaga smaku nadzienia
  6. Następnie przy pomocy szklanki drinkowej o małej średnicy wykrawam kółka, na które nakładam niewielką ilość farszu
  7. Składam wykrojone kawałki ciasta na pół i ściskam mocniej krawędzie, tak aby dobrze się ze sobą zlepiły
  8. Aby uzyskać docelowy kształt zaginam powstałego pierożka i zlepiam ze sobą jego dwa końce. W ten sposób uzyskujemy ostateczną postać naszego dzieła
  9. Przygotowane uszka wkładam jedno po drugim do gotującej się osolonej wody. Trzeba pamiętać o użyciu odpowiednio dużego garnka, tak aby włożenie do niego kilkudziesięciu uszek nie spowodowało zbytniego obniżenia temperatury wody – ta powinna cały czas wrzeć.
  10. Uszka gotują się kilka minut. Wystarczy poczekać aż wszystkie wypłyną na powierzchnię wody i odczekać jeszcze minutę lub dwie. Ja zawsze testuję jedną sztukę zanim zacznę odcedzać całość.
  11. Uszka moim zdaniem smakują najlepiej, kiedy zaraz po ugotowaniu lądują w talerzu i po kilku chwilach w towarzystwie barszczu czekają na spożycie :)

 

wigilijne uszka z grzybami

wigilijne uszka z grzybami

wigilijne uszka z grzybami

wigilijne uszka z grzybami

wigilijne uszka z grzybami

wigilijne uszka z grzybami

Przepisy na Boże Narodzenie

Newsletter > Nie przegap :-)

Nie chcesz przegapić nowych przepisów na blogu i konkursów z nagrodami? Nic prostszego - dołącz do setek czytelników bloga aby jeden lub dwa razy w miesiącu otrzymywać najsmaczniejszy newsletter.

Jeden komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  • Bea pisze:

    Wspanialy latwy przepis – uszka wyszly wspaniale za pierwszym razem, bez zadnych ceregieli, dziekuje!

  • Blog wykorzystuje smaczniutkie pliki cookies. Informacje o ich wykorzystaniu na tej stronie znajdziesz w polityce prywatności. Możesz włączyć/wyłączyć obsługę cookies w swojej przeglądarce. Blog wykorzystuje cookies. Można je wyłączyć w przeglądarce.