Nauczę Cię jak upiec mistrzowską pizzę

Czy chcesz zaimponować rodzinie i znajomym? PizzaNerd to najelpszy kurs pieczenia pizzy.

Nie przegap → Sprawdź: pizzanerd.pl

Kapusta zasmażana – jak u babci

Kapusta zasmażana – jak u babci

Kapusta zasmażana to jedna z moich ulubionych potraw. Najlepsza i niedościgniona jest w wykonaniu mojej babci, która kapustę zasmażaną przygotowuje bez pośpiechu, maltretując nozdrza rewelacyjnymi zapachami.

Przepis, który przedstawiam opiera się kapuście kiszonej – bo taka moim zdaniem jest najlepsza. Nie widzę jednak przeszkód w zastosowaniu kapusty białej – dzięki temu otrzymasz po prostu potrawę o delikatniejszym i niezbyt kwaśnym smaku. Taka wersja przepisu na kapustę zasmażaną pojawi się na blogu innym razem.

Zobacz przepis w wersji wideo:

Subskrybuj ➜ Nie przegap nowych filmów, zasubskrybuj mój kanał na YouTube

Składniki potrzebne do przygotowania kapusty zasmażanej

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 2 średnie cebule
  • kilka łyżek oliwy
  • łyżka miodu lub cukru
  • pieprz, liść laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego
  • na zasmażkę: słuszna łyżka masła i dwie łyżki mąki

Kapusta zasmażana

Przygotowanie kapusty zasmażanej

  1. Kapustę kiszoną odsączam z nadmiaru soku

  2. Siekam wedle uznania, tak żeby łatwiej było mieszać kapustę w garnku.

    Kapusta zasmażana

  3. Kapustę wrzucam do garnka, a następnie zalewam wrzątkiem w taki sposób, aby woda przykryła całą kapustę

  4. Do garnka dodaję również posiekaną jedną cebulę

  5. Do kapusty dodaję pół łyżeczki soli, miód, liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego i podobną ilość zairem pieprzu

    Kapusta zasmażana

  6. Następnie doprowadzam całość do wrzenia, zmniejszam ogień i gotuję kilkadziesiąt minut, aż kapusta będzie miękka

  7. Na oliwie podsmażam drobno posiekaną drugą cebulę. Kiedy już ładnie się zarumieni dodaję łyżkę masła i dwie łyżki mąki.

  8. Cebulę z masłem i mąką zasmażam na złoty kolor, a kiedy zasmażka nabierze ładnego złotego koloru wlewam na patelnię chochelkę wody zaczerpniętej z gotującej się kapusty

  9. Zasmażkę mieszam pieczołowicie z wodą aż do uzyskania jednolitej konsystencji, a następnie dodaję zawartość patelni do gotującej się kapusty i całość starannie mieszam

  10. Na koniec przyprawiam kapustę do smaku solą i pieprzem

Kapusta zasmażana

Kapusta zasmażana świetnie pasuje do różnego rodzaju mięs. Ja zwykle podaję ją w towarzystwie ziemniaków. Jestem tak dużym fanem tego dania, że jem kapustę zasmażoną nawet na zimno, dodaję do kanapek, a nawet do pizzy!!! :-)

Kapusta zasmażana z boczkiem

Smakoszom mięsa polecam rozszerzyć przepis o pokrojony w drobną kostkę boczek. Przed przygotowaniem zasmażki podsmażam boczek na patelni. Kiedy wytopi się niego nieco tłuszczu dorzucam cebulę i smażę oba składniki aż się zarumienią. Następnie dodaję mąkę i dalej postępuję zgodnie z przedstawionym wyżej przepisem.

SMACZNEGO!

Zobacz przepis w wersji wideo:

Subskrybuj ➜ Nie przegap nowych filmów, zasubskrybuj mój kanał na YouTube

Podobne przepisy

tagi: , , , , , , ,

Ilość komentarzy: 232 - dołącz do dyskusji!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

232 odpowiedzi na “Kapusta zasmażana – jak u babci”

  1. Ewka Marchewka pisze:
    5

    Mistrzu jesteś facet! Niebo w gębie, nooo! Orgazm w smaku.

  2. Edyta pisze:
    5

    Nie jestem fanką kapusty zasmażanej., ale moja rodzina bardzo lubi. Zrobiłam wg tego przepisu i okazała się wyjątkowa. Nawet ja jem ją z przyjemnością. Dziękuję.

  3. Agata pisze:

    inne wersje tej kapusty z zasmażką –
    Zamiast miodu można dodać garstkę rodzynek
    Można ominąć dodatek surowej cebuli – wtedy kapusta będzie mniej ostra
    Można dodać zasmażkę i nie dodawać surowej cebuli – będzie smak a la kapusta miła dla języka
    Można jak cebuli surowej nie ma w ogóle , dodać pokrojone i namoczone suszone grzyby 1-2 łyżki do smaku
    Można w przepisie dodać 1-2 listki laurowe
    Można dodać na czubek łyżeczki kminku, mała ilość.
    Można w przepisie z cebulą surową dodać pokrojone pieczarki surowe, nie za dużo- tak gdzie niegdzie, poprawia to smak.
    Zawsze trzeba kapustę odgotować do stanu jak najmniej kwaśnego bo jak jest przykwaśna to nie smakuje nikomu. Wodę odlać i sprawdzać czy jest ok. jak zajeżdża jeszcze kwasem to znowu odgotować.
    Niektórzy nie odgotują , tylko przemywają wodą.

  4. Kasia pisze:

    Pychota!;)Dzieki;):)

  5. Henry Gongala pisze:

    Przyzadzilem to weglug przepisu ale z boczkiem wedzonym i zacierem pomidorowym.Pycha ! Zrobilem tego 3.0 kg i jem to na okraglo, na cieplo i zimno.
    Z miesem, kielbasa i bez niczego t.z. bez ziemniakow i chleba. Wplywa to korzystnie na moja wage.

  6. ziele angielskie pisze:
    4

    Witajcie i kapustka wspaniała.Zobaczę inne przepisy,które tak samo będzie dla mnie,jak Niebo w gębie….

  7. Barbórka pisze:
    5

    Informuję, że tu byłam, kapusty zasmażanej zrobiłam, rodzina posmakowała 5 z + dała, a że blog przypadł mi do gustu, pobęde tu trochę… na tym Tomkowym kuchennym przebojowisku.Dzięki i pozdrawiam (co poniektórzy się czepiają: zasmażana bez zasmażania, a chrzanić Was, pyszna i tyle :) )

  8. maria pisze:
    5

    wesolych swiat czesto wykozystuje wasze recepty maria

  9. Rafał pisze:
    5

    Super

  10. agusia pisze:
    5

    Cudowna…. Pyszna…. Znakomita…Jestem wielbicielką kapusty, lecz dawno takiego cuda nie smakowało moje podniebienie ;))) PPPPyyyyychhhhhaaaaa

  11. Aneta pisze:

    Właśnie skończyłam robic ta kapustę do ziemniaczków i musze przyznać, że jest cudowna, dałam dużo pieprzu bo lubie ostre dania i naprawdę wymiata. A jeszcze jest robiona na swojskiej kapuście kiszonej :)

  12. Aga pisze:
    4

    Bardzo dobrze i jasno opisany przepis, super zdjęcia. Dla mnie smak potrawy jest troszkę zbyt masny, następnym razem spróbuję użyć połowy przepisanego tłuszczu.

  13. Łukasz pisze:

    Naprawdę świetny przepis! Ja osobiscie dołożyłem 1/2 puszki czerwonej fasoli na sam koniec….. i było OK.

  14. Anna pisze:
    5

    Pyszna kapustka :-) pierwszy raz zrobiłam i jestem przeszczęśliwa że mi wyszła. Dziękuję za super przepis ! :)

  15. Pani misiowa pisze:
    5

    Dzisiaj robilam pierwszy raz w życiu kapustę zasmazana i wyszła niesamowicie smaczna, mojemu facetowi aż uszy się trzesly jak ją konsumowal wraz z golonko. ;)))) przedtem jadalam taka kapuche smazona tylko u teściowej ale ta jest niesamowicie smaczna, na pewno jeszcze ją zrobię, pozdrawiam !!!

    • Maciek pisze:

      Chyba „z golonką” :-) No chyba, że to jakaś potrawa regionalna ta/ten golonko” ;-)
      Co do przepisu – znam go już kilka lat i za każdym razem – kapusta, przyrządzana w ten sposób, wychodzi mega smaczna! Polecam!!

  16. Aleksandra pisze:
    5

    Nie jem zadnych warzyw,a ta kapuste robilam dla kogos .W trakcie gotowania musialam ja probowac uwazam iz jest przepyszna.

  17. bartek pisze:
    5

    Pychota … hehe wreszcie udało mi się zrobić kapustę jaką lubię :) oczywiście nie mówię że moja żoneczka nie gotuje pysznie, aleee …. :D

  18. krzysztof pisze:
    4

    Bardzo dobra kapysta zasmarzana

  19. Karolina pisze:

    Dziękuję za świetny przepis! Przepyszna!

  20. piotrww pisze:
    5

    Skąd ludzie wiedzą jak zrobić dobre jedzenie. Nigdy takiej kapusty nie robiłem, a jak zacząłem robić to z tabletem w ręku żeby co chwile sprawdzać co i jak należy robić. I kurcze wyszło, i to super.

  21. Paulina pisze:
    5

    Kapusta wyszła przepyszna! U mnie w domu wszyscy się nią zajadają :) I zgadzam się z poprzednimi komentarzami, że najlepsza jest bez żadnych, w tym wypadku zbędnych, dodatków :)

  22. bogusław lach pisze:
    5

    Tomku.Ja to jem od 60 lat.jest OK.My Lachy będziemy to jedli dalej.Proszę nie ulegać sugestiom poprawy dania.Jest biedne,stare i oczywiście b. smaczne.Bogusław Lach l.72

  23. bogusław lach pisze:
    5

    Brawo.Taką kapuste jem od 60 lat,Sam mam 72 lataTomku.to historyczny przepis na „zasmażaną kapuste”.Stosowanie wykładni semantycznej ,w celu zwycięstwa w dyskusji,to czysta erystyka.POwodzenia.My lachy robimy tak.

  24. Ela pisze:
    5

    Kapusta jest przepyszna! Jednakże, ja do tego przepisu na sam koniec dodałam łyżkę koncentratu pomidorowego :)

  25. jz pisze:

    Przepis ok, ale ja robię tak jak kilka osób tutaj sugerowało. Kapusta ma być ZASMAŻANA! Czyli płuczemy lub nie, jeśli ktoś lubi bardzo kwaśną i zasmażamy aż zbrązowieje, a potem dodajemy duszoną cebulkę i ew. zasmażkę z mąki. I to jest własnie kapusta zasmażana, a nie jak u Ciebie kapusta z zasmażką. Jest różnica.

  26. Boguś pisze:
    5

    Pierwszy raz dzisiaj zrobiłem. Pycha. Dziękuję za przepis, smak dzieciństwa i gotowania babci i mamy. Super. Przepis na 6+:)))

  27. Iwona pisze:

    Przepyszna! Dodałam trochę kminku i koperek i nie mogę powstrzymać się, żeby co chwilę nie podjadać z garnka. Dziękuję za świetny przepis.

  28. dariusz pisze:

    przepis przepis no i przepis ja testowałem wiele razy z roznymi i powiem tak żaden z dostępnych przepisów mi nie przypomina z kapusty z jednego wroclawskiego zresztą nieistniejącego baru tam się bralo mielonego z ziemniaczkami i kapusta lub ze schaboszczakiem i powim tak bar był z kategorii tych tańszych społemowskich w dzielnicy tez tej gorszej w brzydkiej kamienicy a sam wygląd to masakra ale zarcie było rewelacja mielony pycha, schab był jak schab za wiele to tu nic nie wymyśli :) ale kapusta zasmazana była po prostu nieziemska moje proby zrobienia takiej lgly na niczym, owszem zrobiłem dobra i bardzo dobra i tez gorsza ale zjadliwa lecz tej z baru zwyczajnie się nie da podrobić no a ten przepis hmmm zwyczajny jak 100 innych

    • bogusław lach pisze:

      Chłopie! mam takie same tęsknoty,tylko bar istniał Lublinie.
      To proste.
      Lublisz jedzenie proste, to nie „udziwniaj”.
      Lubię :kaszanke,cepeliny,placki,
      ale także kawior,łososia, kuchnie południowych włoch i francji.
      Jedzenie ma być rzeczywiście adentyczne.( a nie placki ziemniaczane z łososiem). lł
      Wracam do tematu ,danie bieda ma takim zostać,to nie może byc obecny chleb razowy dla „bardzo uczonych Pań” z rodzynkami etc.po 14 zł za kg. l

  29. Aga pisze:
    5

    Przezacny przepis :) I w wersji z boczkiem, i bez boczku pyszne :)

  30. Aga pisze:

    Dziękuję! Boczek upolowany, jutro gotuję :)

  31. Aga pisze:

    A jakiego boczku używasz? Super blog :) Pozdrawiam!

    • Tomek Lach pisze:

      Hej Aga! Dziękuję za komentarz :) Boczku używam dowolnego, takiego jaki akurat się trafi najlepszy. Raczej wolę surowy lub gotowany niż wędzony.

  32. Jacek pisze:
    5

    Robiłem dzisiaj wersję z boczkiem i dodałem szczyptę kminku. Kapusta bardzo dobra, dzięki za przepis pachnący dzieciństwem:)

  33. Bea pisze:
    5

    Przepis świetny :) Gotuję kolejny raz ! Bardziej mi smakuje niż ta z dzieciństwa. Wzięłam do pracy na obiad i wszyscy współbiesiadnicy mlaskali, że tak dobrej nie jedli… wg mnie kluczowy jest „tajemny składnik” – miód…

  34. Leszek pisze:
    5

    Zrobiłem według przepisu, ale dodałem białej kapusty i dusiłem je razem. Podałem ze schabowym, żona była zachwycona…no i seks był jak nigdy, czyżby to afrodyzjak?Chyba będę robił ją częściej…;)

  35. Ola pisze:
    5

    Już raz zrobiłam kapustę z przepisu … genialna :) Część zamroziłam bo nie daliśmy rady przejeść z mężem całej na raz i po odmrożeniu była jeszcze lepsza. :) Mam pytanie czy do kapusty mogę dorzucić ugotowany groch tak żeby otrzymać kapustę z grochem czy to raczej nie będzie pasowało do słodkiego posmaku?

  36. anka pisze:

    Bardzo smacznie

  37. Jancio pisze:
    5

    99% przepisów na kapustę zasmażaną, to są przepisy na gotowaną kapustę z zasmażką. Tak jest i z tym przepisem. Tymczasem jeśli kapusta ma być zasmażana, to ma być zasmażana! Można to zrobić, tylko trzeba uważać, aby kapusty nie przypalić :-) Do kapusty proponuję dodać albo podgotowane grzyby suszone, albo kostkę grzybową, a także ugotowaną marchewkę, uprzednio startą na dużych oczkach, lub drobno pokrojoną. No i warto pamiętać o kminku i tymianku, które doskonale komponują się z kapustą, nie tylko surową.

  38. misiek pisze:

    Dzieki za pszepis ,wyszlo rewelacyjnie , smak dzieciństwa powrocil jak u mojej prababci. Myslalem ze juz nigdy nie bd jadl czegos takuego a dzieki tobie mam dzis znowu 12lat .jakza dzieciak. Dziekiii ;)

  39. Zibi - Vancouver pisze:
    5

    Kapusta znakomita !!!!!! Dzięki za przepis !!!!!I wcale nie drażni mnie uwaga autora na temat jego odczuć – to normalny element naszego życia, dodatkowo ubarwiający monotonne często opisy.Od pewnego czasu przebywam „na obczyźnie” więc z przyjemnością robię coś smakowitego z polskiej kuchni. Dzisiaj przyszła mi ochota na klasycznego schaboszczaka, więc i kapusta była konieczna. Ta kapusta jest tak smaczna, że może służyć nie tylko jko dodatek, ale i jako danie podstawowe do którego można coś dorzucić. Jako miłośnik kapusty z grochem, pod podzieliłem całość na pół i do jednej części dodałem ugotowany groch, mieszanka też była smaczniutka, jednak jutro, gdy się „przegryzie” będzie jeszcze lepsza.Pozdrawiam serdecznie ;)

  40. tomek pisze:

    Kapusta palce lizać i to do kości :)
    Jedyna rzecz jaka mnie mierzi to głupkowaty tekst o ,, maltretowaniu ” nozdrzy rewelacyjnymi zapachami … no błagam ! Czy autor napisze też o kojeniu jego powonienia zapachem szamba – no nie !!! Używajmy słów zgodnie z ich znaczeniem . Dobrze , że nie musimy się torturować (sic!) smakiem tej kapuścianej rozkoszy ;)

  41. Edzia pisze:

    wynalazłam pana przepis..i robie już kolejny raz wszystkim smakuje ..a mi przede wszystkim :) polecam przepis ;)

  42. jacek pisze:

    Rzadko kiedy komentuje przepisy z internetu, z reguły mi sie nie chce ale ta kapusta zrobila na mnie wrazenie. Robilem wczoraj ,bo mialem resztke kapusty ale dzis juz kupilem sobie 0,750 kg zeby ja zrobic. jest fenomenalna, naprawde, przez najblizsze pare dni bede szukal takiego menu obiadowego zeby tylko ja moc jesc:D pycha!

  43. mamercik pisze:
    5

    Ugotowałam dzisiaj kapustę z Twojego przepisu.Pycha.Niebo w gębie.Polecam i dziękuję.

  44. RastaKapucha...Love pisze:

    EEEee, nie czuć zielonego. No ale wszyscy gadają, że pyszne. (pewnie działa na podswiadomość, gadaja coś o tofi)

  45. RastaKapucha...Love pisze:

    Nie mam ziela angielskiego, nawet nie wiem co to. Dodałem troche gibona mam nadzieje, że będzie pyszne. Pozdrao bracie. Ale będzie jazda przy objedzieXD

  46. Mrs.Hatsepsut pisze:

    Dzisiaj znalazlam Pana przepis, zrobilam według niego kapuchę i muszę przyznać ze przepis Pana babci jest rewelacyjny. Polecam :)

  47. drużyna a pisze:

    Do pizzy? Straszne :D

  48. Edzia pisze:
    4

    zrobiłam wszystkim bardzo smakuje , oczywiście dodałam kminek :)

  49. mańka pisze:
    5

    Naprawdę pyszna kapusta,robiłam ją już wiele razy i zawsze się udaje.Po prostu niebo w gębie,dziękuję za przepis.

  50. felek pisze:

    super przepis! polecam!

  51. Lidia pisze:
    5

    Cudowny przepis, polowe kapusty zjafkam przed obiadem :) pozdrawiam!

  52. Slawek Szlachta pisze:
    5

    Do kapustki dodałem namoczone pokrojone suszone grzyby i kminek. Żona wniebowzięta… Polecam!

  53. Alka pisze:
    5

    Dzięki wielkie. Przespis rewelacyjny…kapustka przepyszna :)

  54. karola pisze:

    Pyszna!Dzisiaj zrobilam:)

  55. julita pisze:

    sorry, ale obrzydliwa, narobiłam się i wyrzuciłam…

  56. Magda pisze:

    Pyszna, dziś będę robić już drugi raz :) Dzięki za ten przepis :)

  57. basia pisze:
    5

    zrobiłam dokładnie w/g Pana przepisu i rewelacja, mąż zachwycony . dziękuję i polecam wszystkim idealna do schabowych bez żadnych innych dodatków.

  58. Anulkasek pisze:
    5

    Zrobiłam i jest naprawdę pyszna!!! Podam z pampuchami i sosem z polędwiczek, palce lizać :)

  59. Aga pisze:

    Chcę dziś ja zrobić. Ale pytanie. Jaka mąka? Pszenna czy ziemniaczana? Proszę o odpowiedź :-)

  60. JolaM pisze:
    5

    Ale pycha, wlasnie zrobilam i chyba szybko zniknie. Ja dodalam troche poszatkowanej bialej kapusty do kwaszonej. Mmniammmm!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

css.php