Dziś na blogu fast-slow-food w najlepszym wydaniu, czyli moja lekka wersja frytek w jesiennych barwach. W piekarniku lądują ulubione warzywa – dynia, burak, pietruszka w towarzystwie aromatycznych ziół i oliwy z oliwek.

To świetna alternatywa dla tradycyjnych smażonych, ociekających tłuszczem frytek. Pieczone w piekarniku warzywa możesz serwować z dowolnym sosem, np. czosnkowym, majonezowym, czy po prostu zjeść je z gęstą śmietaną lub jogurtem.

Składniki

  • 1/2 dyni hokkaido
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 ziemniak
  • 1 duży burak
  • 4-5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • gałązki świeżych ziół do dekoracji np. tymianek lub rozmaryn

Przygotowanie

  1. Piekarnik nagrzej do 180 stopni C.

  2. Warzywa obierz, umyj i pokrój w słupki o grubości ok. 1-1.5 cm.

  3. Następnie umieść w dużej misce.

  4. Warzywa oprósz solą, pieprzem, papryką, imbirem i rozmarynem. Następnie skrop oliwą z oliwek i dokładnie wymieszaj.

  5. Frytki rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Możesz dodać gałązki świeżych ziół – tymianku lub rozmarynu.

  6. Włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 30-40 minut, do momentu aż będą lekko przyrumienione i miękkie (możesz sprawdzić widelcem).

  7. Pieczone warzywa serwuj z gałązkami świeżych ziół i ulubionym sosem/dipem.