Nauczę Cię jak upiec mistrzowską pizzę

Czy chcesz zaimponować rodzinie i znajomym? PizzaNerd to najelpszy kurs pieczenia pizzy.

Nie przegap → Sprawdź: pizzanerd.pl

Kolorowe frytki z warzyw

Kolorowe frytki z warzyw

Dziś na blogu fast-slow-food w najlepszym wydaniu, czyli moja lekka wersja frytek w jesiennych barwach. W piekarniku lądują ulubione warzywa – dynia, burak, pietruszka w towarzystwie aromatycznych ziół i oliwy z oliwek.

To świetna alternatywa dla tradycyjnych smażonych, ociekających tłuszczem frytek. Pieczone w piekarniku warzywa możesz serwować z dowolnym sosem, np. czosnkowym, majonezowym, czy po prostu zjeść je z gęstą śmietaną lub jogurtem.

Składniki

  • 1/2 dyni hokkaido
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 ziemniak
  • 1 duży burak
  • 4-5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • gałązki świeżych ziół do dekoracji np. tymianek lub rozmaryn

Przygotowanie

  1. Piekarnik nagrzej do 180 stopni C.

  2. Warzywa obierz, umyj i pokrój w słupki o grubości ok. 1-1.5 cm.

  3. Następnie umieść w dużej misce.

  4. Warzywa oprósz solą, pieprzem, papryką, imbirem i rozmarynem. Następnie skrop oliwą z oliwek i dokładnie wymieszaj.

  5. Frytki rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Możesz dodać gałązki świeżych ziół – tymianku lub rozmarynu.

  6. Włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 30-40 minut, do momentu aż będą lekko przyrumienione i miękkie (możesz sprawdzić widelcem).

  7. Pieczone warzywa serwuj z gałązkami świeżych ziół i ulubionym sosem/dipem.

Zobacz również

tagi: , , , , , , , ,

Ilość komentarzy: 2 - dołącz do dyskusji!

2 odpowiedzi na “Kolorowe frytki z warzyw”

  1. MissKubik pisze:

    Trzeba przyznać że te frytki prezentują się genialnie. Na przyjęcia ze znajomymi jak znalazł.

  2. Zuza pisze:

    świetna przekąska np. na czas meczu :) dobrze przyprawione spróbuje nawet kazdy facet ;)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

css.php