Bakłażan to warzywo, które doskonale nadaje się do grillowania. Możesz przygotować go na wiele sposobów – pokroić w kawałki i dodać do szaszłyków lub podać w formie roladek. Dziś serwuję bakłażany faszerowane.

Warzywa w takiej formie są niezwykle proste i szybkie do przygotowania. Bakłażan sam w sobie potrafi być mdły i nijaki. Charakteru można mu dodać wzbogacając nadzienie o wyraziste dodatki. Do farszu użyłam paprykę, cebulę, czosnek oraz ser feta.

Składniki

  • 2 średniej wielkości bakłażany
  • 1 czerwona papryka
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 125 g sera feta
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz do smaku

Faszerowane bakłażany

Wykonanie

  1. Bakłażany umyj, przekrój wzdłuż na połówki. Łyżeczką wydrąż miąższ i posiekaj go w drobną kostkę.

  2. Połówki bakłażanów lekko posól i odstaw na około 30 minut. Następnie opłucz i osusz papierowym ręcznikiem.

  3. Przygotuj farsz – cebulę drobno posiekaj i wrzuć na rozgrzaną patelnię z oliwą, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.

  4. Dorzuć pokrojony w kostkę bakłażan i paprykę. Całość podsmaż przez około 5 minut, mieszając co jakiś czas. Dopraw solą i pieprzem.

  5. Wypełnij wgłębienia bakłażana gotowym farszem, dodaj pokrojony w kostkę ser i posyp posiekaną natką pietruszki.

  6. Rozgrzej grill ogrodowy. Bakłażany zawiń w folię aluminiową i grilluj przez około 20-30 minut, aż warzywa będą miękkie.

Faszerowane bakłażany

Bakłażan z grilla jest świetnym dodatkiem do mięsa, a wzbogacony warzywami i serem może także stanowić smaczną przystawkę lub samodzielne wegetariańskie danie.