Warzywa z grilla stanowią świetną alternatywę dla pieczonego mięsa. Warzywa z rusztu nabierają wyjątkowego smaku i aromatu, zachowując przy tym naturalną chrupkość oraz słodycz. W tym roku na pierwszy ogień poszły kolby kukurydzy.

Kukurydzę piekę z dodatkiem masła czosnkowego, które doskonale podkręca smak słodkich ziaren. Masło wzbogacam o płatki chili i listki świeżej mięty. Kukurydza w takim wydaniu świetnie posłuży jako przekąska w ciągu dnia lub jako dodatek do obiadu.

Kukurydza z grilla

Składniki

  • 4 kolby kukurydzy (możesz użyć kupnej gotowanej kukurydzy lub świeżej*)
  • 4 łyżki miękkiego masła
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonych płatków chili
  • 3 łyżki świeżych liści mięty, drobno posiekanych + kilka listków mięty do podania
  • 1 limonka
  • twardy ser typu parmezan do podania
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

* Przed położeniem na ruszcie świeżej kukurydzy, zanurz ją w misce z zimną wodą na 15 minut, dzięki temu podczas grillowania łupiny się nie przypalą.

Kukurydza z grilla

Przygotowanie

  1. Czosnek rozgnieć w prasce, a następnie wymieszaj z masłem i posiekaną miętą. Dopraw solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz płatkami chili.

  2. Kukurydzę posmaruj masłem czosnkowym.

  3. Kolby połóż na ruszcie i grilluj przez ok. 15-20 minut. Co jakiś czas obracaj, by przyrumieniły się z każdej strony.

  4. Grillowaną kukurydzę wyłóż na talerze skrop sokiem z limonki i posyp startym serem i listkami świeżej mięty.

Kukurydza z grilla

Sezon grillowy trwa w najlepsze. Na blogu pojawiło się już sporo pomysłów na dania mięsne i wegetariańskie z rusztu oraz dodatki do potraw z grilla – sałatki, dipy, sosy. Przepisy znajdziesz tutaj.