Nauczę Cię jak upiec mistrzowską pizzę

Czy chcesz zaimponować rodzinie i znajomym? PizzaNerd to najelpszy kurs pieczenia pizzy.

Nie przegap → Sprawdź: pizzanerd.pl

Grillowane szparagi z cytryną, chili i miętą

Grillowane szparagi z cytryną, chili i miętą

Szparagi to warzywa, które doskonale nadają się do grillowania. Możesz przygotować je na wiele sposobów – pokroić na kawałki i dodać do szaszłyków lub podać w formie roladek – zawijając warzywa w szynkę. Dziś mam dla Was najprostszy sposób na grillowane szparagi.

Szparagi z rusztu serwuję skropione charakternym dressingiem. W jego skład wchodzą takie wyraziste składniki jak: chili, skórka i sok z cytryny oraz mięta. Warzywa w takiej formie są proste i szybkie do przygotowania, a do tego niezwykle smaczne. Zielone szparagi przyrządzone w ten sposób sprawdzą się jako przekąska, ale również jako dodatek do dania głównego.

Składniki

  • pęczek szparagów (ok. 500 g)
  • świeżo wyciśnięty sok z cytryny
  • skórka starta z 1 cytryny
  • garść świeżych liści mięty, drobno posiekanych
  • 4 łyżki oliwy z oliwek + do posmarowania szparagów
  • szczypta suszonych płatków chili
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • twardy ser typu parmezan do podania

Szparagi z grilla

Przygotowanie

  1. Szparagi opłucz, odłam zdrewniałe końce.

  2. Oczyszczone szparagi posmaruj oliwą z oliwek.

  3. Warzywa ułóż na rozgrzanym grillu i piecz przez ok. 5 minut. Co minutę obracaj je, aby się równo przypiekły z każdej strony.

  4. W misce wymieszaj oliwę z oliwek, sok i skórkę z cytryny, posiekane liście mięty i płatki chili. Dopraw solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

  5. Gotowe szparagi przełóż na talerz i skrop obficie przygotowanym dressingiem.

  6. Danie zwieńcz płatkami grubo startego parmezanu.

Szparagi z grilla

Sezon grillowy trwa w najlepsze. Na blogu pojawiło się już sporo pomysłów na dania mięsne i wegetariańskie z rusztu oraz dodatki do potraw z grilla – sałatki, dipy, sosy. Przepisy znajdziesz tutaj.

Podobne przepisy

tagi: , , , , , , ,

Jeden komentarz

Jedna odpowiedź do “Grillowane szparagi z cytryną, chili i miętą”

  1. ewa banaszczyk pisze:

    problem polega na tym ze w centralnej Polsce nie mozna kupić świezych szparagów.Jestem nauczona do kupowania naprawdę świezych a to co jest u mnie w małym mieście do kupienia w markietach a nawet a rynku to pomsta do nieba.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

css.php