Warzywa z grilla to doskonała alternatywa dla ciężkich dań z rusztu. Warzywa przygotowane w ten sposób mają niesamowity aromat, którego nie uzyskasz przez zwykłe pieczenie w piekarniku.

Grillowane pomidory, paprykę, cebulę, bakłażan i cukinię wykorzystałam do pysznej sałatki. Sałatka sprawdzi się jako świetny dodatek do mięsa. Smakuje także z kawałkiem dobrego pieczywa.

Czas przygotowania:

ok. 20-25 minut

Składniki

  • 1 cukinia
  • 1 mały bakłażan
  • 8-10 pomidorów koktajlowych
  • 1 zielona paryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 czerwona papryka
  • 2 małe czerwone cebule
  • słuszna garść liści rukoli (ok. 125 g)
  • oliwa z oliwek
  • 1/4 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1/4 łyżeczki suszonego oregano
  • sól, pieprz do smaku

Sałatka z grillowanych warzyw

Przygotowanie

  1. Wszystkie warzywa dokładnie umyj. Bakłażan pokrój na półcentymetrowe plastry, posyp solą i odstaw na ok. 30 minut. Następnie opłucz i osusz papierowym ręcznikiem.

  2. Papryki i cukinię pokrój w paski. Cebulę i pomidory pokrój na połówki.

  3. Warzywa ułóż na ruszcie. Najpierw od przekrojonej strony, a kiedy zaczną się ładnie rumienić, odwróć na drugą stronę i grilluj do momentu, aż zaczną się delikatnie marszczyć.
  4. Zacznij od papryki, bakłażana i cebuli. Następnie dołóż cukinię, a na koniec pomidory. W czasie grillowania posmaruj warzywa oliwą, aby nie wyschły.
  5. Gotowe warzywa ułóż na talerzach, dopraw solą i pieprzem do smaku, dodaj odrobinę suszonych ziół oraz garść świeżej rukoli.

Sałatka z grillowanych warzyw