Do grillowania nadaje się większość warzyw. Do przygotowania kolorowej sałatki wybieram bakłażana, zielone szparagi, cebulę i pomidory. Grillowane warzywa mają wyrazisty smak i aromat, intensywną barwę i doskonale komponują się chrupiącymi listkami sałaty.

W ten sposób powstało błyskawiczne, pełne smaków danie. Sałatka sprawdzi się jako dodatek do potraw z grilla lub jako samodzielna przekąska. Świetnie smakuje także z kawałkiem chrupiącej bagietki.

Składniki

  • 125 g ulubionej zieleniny np. rukoli, roszponki czy mieszanki różnych sałat
  • 8-10 kolorowych pomidorków koktajlowych
  • 8-10 sztuk zielonych szparagów
  • 1 bakłażan
  • 2 małe cebule
  • oliwa z oliwek
  • 1/4 łyżeczki suszonego oregano
  • sól, świeżo mielony pieprz do smaku

Sałatka z grillowanymi warzywami

Przygotowanie

  1. Wszystkie warzywa dokładnie umyj. Bakłażan pokrój na półcentymetrowe plastry, posyp solą i odstaw na ok. 30 minut. Następnie opłucz je i osusz papierowym ręcznikiem.

  2. Szparagi opłucz i odłam zdrewniałe końce. Następnie pokrój na mniejsze kawałki.

  3. Cebulę pokrój w ćwiartki, a pomidory koktajlowe na połówki.

  4. Warzywa ułóż na ruszcie – zacznij od szparagów, bakłażana i cebuli, a następnie dołóż pomidory. W czasie grillowania posmaruj warzywa oliwą, aby nie wyschły.

  5. Warzywa połóż najpierw od przekrojonej strony, a kiedy zaczną się ładnie rumienić, odwróć na drugą stronę i grilluj do momentu, aż zaczną się delikatnie marszczyć.

  6. W międzyczasie zieleninę dokładnie opłucz, osusz i ułóż na talerzu.

  7. Gotowe warzywa wyłóż na warstwę zieleniny, dopraw solą, pieprzem do smaku i posyp suszonymi ziołami.

Sałatka z grillowanymi warzywami