Sezon grillowy już w pełni. Moją kolejną propozycją na weekendowe spotkania przy grillu są szaszłyki z wędzonym boczkiem i młodymi ziemniakami. To smakołyk dla prawdziwych miłośników ziemniaków pod różną postacią.

Ich wielką zaletą jest prostota i szybkość wykonania. Młode ziemniaki wzbogacone aromatycznymi przyprawami, zawinięte w plasterki wędzonego boczku smakują doskonale.

Czas przygotowania:

ok. 40 minut

Składniki

  • 1 kg młodych ziemniaków
  • 140 g plasterków wędzonego boczku
  • 2 ząbki czosnku
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • sól, pieprz
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu lub tymianku

Szaszłyki z boczkiem

Przygotowanie

  1. Ziemniaki dokładnie wyszoruj (nie obieraj ich ze skórki) i obgotuj w osolonej wodzie. Odcedź.

  2. Obierz czosnek, przeciśnij przez praskę, wymieszaj z oliwą, ziołami i pieprzem. W oliwie obtocz dokładnie ziemniaki, tak aby pokryły się ziołami.

  3. Ziemniaczki owiń w boczek i ponadziewaj na patyczki.

  4. Tak przygotowane szaszłyki obłóż gałązkami rozmarynu i ułóż na tackach do grillowania. Dodatkowo polej oliwą z każdej strony.

  5. Rozgrzej grill ogrodowy, ułóż szaszłyki na ruszcie. Piecz nad rozżarzonymi węglami przez ok. 20 minut, kilkakrotnie obracając i smarując oliwą.

Szaszłyki z boczkiem