Długi weekend majowy za kilka dni. Warto już teraz zaplanować menu na majówkę. Dziś proponuję pierwsze danie na grilla, które cieszy oko i podniebienie. To szaszłyki z kurczakiem, papryką i cebulą.

Doprawione odpowiednim zestawem przypraw – oregano, tymiankiem, papryką wędzoną i chili. Można je podawać z ulubionym sosem. Dobrze sprawdzi się lekki sos na bazie jogurtu, np. sos miętowy, jogurtowo-ziołowy czy czosnkowy. Do szaszłyków z kurczakiem pasują także sałatki z sezonowych warzyw.

Składniki

  • filety z kurczaka
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 łyżek oliwy
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 papryki żółtej
  • 1/2 papryki zielonej
  • cebula
  • po 1/2 łyżeczki suszonych ziół – oregano i tymianek
  • po 1/4 łyżeczki suszonej papryki wędzonej i chili
  • sól, pieprz

Szaszłyki z kurczakiem

Przygotowanie

  1. Kurczaka opłucz, odetnij ewentualne kostki i włókna. Pokrój w kostkę o boku około 1cm. Dopraw solą i pieprzem.

  2. Czosnek obierz przeciśnij przez praskę i umieść w misce. Dodaj oliwę z oliwek oraz przyprawy. Marynatę wymieszaj.

  3. Kawałki kurczaka umieść w marynacie i pozostaw na godzinę.

  4. Mięso nabij na szpadki do szaszłyków na przemian z kawałkami papryki i cebuli.

  5. Szaszłyki ułóż na dobrze rozgrzanym grillu,  piecz przez około 10 minut, w międzyczasie obracając. Warzywa powinny być miękkie, a mięso kruche.

Szaszłyki z kurczakiem