Nauczę Cię jak upiec mistrzowską pizzę

Czy chcesz zaimponować rodzinie i znajomym? PizzaNerd to najelpszy kurs pieczenia pizzy.

Nie przegap → Sprawdź: pizzanerd.pl

Drożdże instant a świeże – przelicznik

Często w komentarzach do przepisów pytacie o to jaka ilość drożdży świeżych odpowiada np. łyżeczce drożdży instant (czyli suchych w proszku).

Subskrybuj ➜ Nie przegap nowych filmów, zasubskrybuj mój kanał na YouTube

Sprawa wygląda następująco:

7 gramów drożdży instant = 25 gramów drożdży świeżych

7 gramów to przeciętna ilość drożdży dostępnych w pojedynczych opakowaniach. Mi taka torebka wystarcza np. do przygotowania dwóch pizzy (albo jednej duuużej).

Drożdże suche świeże przelicznik

tagi: , , , , , , ,

Ilość komentarzy: 78 - dołącz do dyskusji!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

78 odpowiedzi na “Drożdże instant a świeże – przelicznik”

  1. pizzaiolo pisze:

    a ilość drożdży zależy od tego ile macie czasu na trawienie glutenu i odpoczywanie ciasta – jak mało czasu to 50g drożdży (lub 2x 7 g suchych) na 1kg mąki) , a jeśli coasto może poczekać 24g w lodó∑ce to wystarczy dużo mniej, nawet tylko 10g drożdży mokrych na 1kg mąki

  2. Andrzej pisze:

    Droga Dorotko z Maja 2019 : gram czy gramów ?
    Jednostka miary jest gram. W języku polskim ( od ponad 30 lat nie jestem w Polsce ) jest bardzo dużo pieszczotliwych powiedziałbym odmian i aż osiem przypadków. Na przykład: pije kompocik, przecież to kompot, jem bułeczkę albo chlebek …. to przecież bułka i chleb bez względu na wielkość itp. W liczbie mnogiej gramów -niech tam . Ale nie słyszałem na przykład żeby ktoś w barze zamawiał : sto gramów – alkoholu proszę, obyczajowo powiedziałbym sto gram proszę . Nie musisz wytykać innym ich błędów, jeśli nawet je popełniają najważniejsze ze rozumiesz o co chodzi, chyba ze chciałaś zabłysnąć ?
    Mówię kilkoma (4) innymi językami i nigdy nikt inny mnie nie poprawiał nawet gdy popełniałem błędy, chyba ze jest to język polski. A swoją droga, czy przeliczyła już te drożdże na drożdże?
    Pozdrawiam .

  3. Ola pisze:

    Dla wszystkich zainteresowanych: 1 płaska łyżeczka drożdży suchych lub instant to mniej więcej 3g. Oczywiście, że objętość zależy od łyżeczki, ale jeszcze nigdy nie spotkałam się z tym problemem w żadnym przepisie. Łyżeczka soli, to łyżeczka soli. I tyle. Nie trzeba się rozdrabniac. Miłego przeliczania!
    P.S. drożdże instant zachowują się inaczej od suszonych. Należy zwrócić uwagę na to, jaki produkt się kupiło.

  4. Joanna pisze:

    Świetny przepis. Moja 12-letnia córka go stosuje. Pizza zawsze wychodzi. Ciasto pycha!

  5. Uczulona na błędy pisze:

    Faktycznie można się uśmiać. Żeby ludzie mieli takie problemy w życiu….
    Wszyscy najmądrzejsi, a tak ciężko zapamiętać i napisać -gramÓW – NIE gram. Mam 5 kilogramÓW i mam 5 gramÓW drożdży suchych i świeżych.
    Pozdrawiam i ”zazdroszczę” takich ważnych w życiu dylematów

  6. Matematyk ;) pisze:

    Fascynujące jak matematyka poziomu 3 klas szkoły podstawowej w wersji stosowanej przerasta rzeszę ludzi… wow !!!

    Dobrze, że Wy tu o drożdżach a nie o stosunku nitrogliceryny i ziemi okrzemkowej… bo jak widze dla niektórych były by to ostatnie wypowiedzi… ;)))))))))))))

  7. Irene pisze:

    Dzięki za praktyczną poradę! :)

  8. Andrzej pisze:

    O Matko Kozłowska!” ! ale fajna zabawa z Wami kochane kobietki, ile się mieści drożdży w drożdżach …. to tak jak w starym polsk filmie … jaka jest zawartość cukru w cukrze….
    I jeszcze inaczej : masło jest maślane …
    Kostka świeżych 100 gram czy która z Was kupuje 25gram . Ja kupuje 1 kilogram kostkę i nie na pączki tylko na samogon – na przykład . W moim przypadku oczywiście jest mi obojętnie kochane kobietki, więcej drożdży więcej % . A w Waszym ( nie ujmując nikomu) trochę weźcie
    to tak na chłopaki rozum a jak nie to na oko . Wszystkie was pozdrawiam bardzo serdecznie !!! I życzę udanych i dobrze wyrośniętych wypieków no i udanej zabawy z przeliczaniem ! Sobie życzę natomiast jak najwiecej % .
    pa buziaki!

  9. zsa guła pisze:

    Tak bardzo nabrałam ochoty na tę pizzę ale ilość drożdży świeżych stanowi nieprzekraczalną zaporę i obejdę się smakiem chyba że ktoś napisze po ludzku ile gram lub deko.

  10. TRuelia pisze:

    I „cukier waniliowy” zamiast „cukier wanilinowy”

  11. elipsa pisze:

    Na opakowaniu jest informacja Jedna czwarta kostki równa się torebce suszonych I na odwrót. Podana proporcja wystarcza na dwie szklanki mąki i placek o średnicy trzydziestu centymetrów

    • Michelle pisze:

      Nie wszyscy mieszkaja w Polsce i nie mają możności kupowania opakowań drożdżowych jakie są w Polsce, mieszkam w Australii i piekę przepisy Polskie i u nas mozna kupic swieze drozdze tylko w delikatesach o wiele łatwiej kupować suche w supermarketach, u nas suche torebeczki to 7 gr każda , i prosze mnie nie poprawiać z ortografii, wyjechałam z Polski jako dziecko z rodzina w 1961 roku i piekę dla moich wnuków i Australijskich sasiadow ktorzy uwielbiaja moja Polska kuchnie i te zapachy kiedy gotuje.

  12. Ula pisze:

    Uff, tak się zaczytałam że zapomniałam po co wu weszłam:):):). Już wiem – po przepis na chleb owsiany. Pozdrawiam.

  13. Maggie pisze:

    10 dag =100 g
    7g drozdzy suchych=25g drozdzy swiezych
    25×4=100g
    4 opakowania drozdzy suchych= 100g drozdzy swiezych

  14. Maria pisze:

    Mam 8g drożdzy instant.Chce zrobić pączki z pół kg czy ta torabka drożdzy to za dużo czy wsamraz.

  15. krytyk pisze:

    wreszcie dowiem sie ile to lyzeczka suchych drozdzy w przeliczeniu na swieze.sami polonisci i matematycy a zero wiedzy kulinarnej .blog do dup….

  16. adi-ado pisze:

    1) Przykład przeliczania drożdży instant na świeże ;)
    ( duże X to iks , małe x to mnożenie)

    Skoro 7g droż. instant – 25 g droż. świetych , to
    np. 1 g droż. instant- X g droż.świeżych , czyli liczymy z proporcji :

    7 x X =25 x 1 , czyli X=25:7 X=3,57
    Czyli 1 g drożdży instant to około 3,5 g drożdży świeżych.

    2)Czyli jeśli Twoja łyżeczka ma np 5 g drożdzy instant, toi ilość drożdzy świężych liczymy tak :

    5 g droż. instatnt – X g droż. świeżych
    7 g droż. instant – 25 g droż. świeżych
    7 x X=5 x 25 7 x X=125 X=17,8 g droż. świezych odpowiada Twojej 5 g łyżeczce drożdży inst.

    lub

    5 g droż. inst.- X g droż. świezych , skoro
    1 g droż. inst.-około 3,5 g droż. świeżych obliczone w punkcie pierwszym)

    1 x X =5 x 3,5 1 x X=17,5 , czyli 5 g droż instatn(przykładowa waga łyżeczki) , to 17,5 g droż. świeżych

    Dokładność obliczeń zależy od miejsc po przecinku .

    Pani z chemi mówiła: Dziewczyny, uczcie sie liczyć na nproporcjach,bo to sie Wam w kuchni przyda !
    I miała rację :)))

  17. Ola pisze:

    Juzy ludzie, kostka ma 100 g, czyli 25 g, t i bedzie pol z polowy, opakowanie w proszku ma.7 gram , czyli pol z polowy drozdzy w kostce

    • Matka, żona i kochanka pisze:

      „Kostka ma 100g, czyli 25g”?
      Co to za bzdury…?
      „Pół z połowy”…
      Tego nie da się czytać…

    • Chop. pisze:

      Matka, żona, kochanka… to po chopskiemu rozumu pisane ;P bierz kostke na pół i jedną połówkę zaś na pół… po naszemu ćwiartka. 100g czyli 25g TO bedzie. rozuMISZ? ;)

  18. Ania pisze:

    Dyskusja i 44 komentarze do przelicznika drożdży suchych i świeżych:D ale sie uśmiałam od razu przypomina mi się pytanie : Co jest cięższe kilogram piór czy kilogram gwoździ :) spadam do robienia ciasta z dwóch porcji przeciez muszę to wszystko przeliczyć zwłaszcza,że drożdże mam świeże ;)

  19. BETI pisze:
    4

    JAK WIDAĆ POWYŻEJ JEST NAPISANE, ŻE JEDNA TOREBKA – 7 GRAM ODPOWIADA 25 GRAMOM DROŻDŻY ŚWIEŻYCH (1KOSTAKA)PAN PISZE, ŻE TOREBKA WYSTARCZA MU NA DWIE PIZZE WIĘC PÓŁ KOSTKI 25GRAMOWEJ NA 1 PIZZE …. JEŚLI NIE WIADOMO ILE WAŻY 1ŁYŻECZKA DROŻDŻY INSTANT NALEŻY TĘ ILOŚĆ ZWAŻYĆ I CAŁA FILOZOFIA :) ALBO TEŻ MOŻNA SPRAWDZIĆ ILE ŁYŻECZEK WCHODZI NA OPAKOWANIE 7-GRAMOWE ;)

    • BETI pisze:

      oczywiście miało być KOSTKA … sorki

    • klus pisze:

      Jak ktoś ma w przepisie podaną łyżeczkę drożdży instant, a ma w domu świeże drożdże, to ciężko żeby leciał do sklepu po te instant żeby sprawdzić ile waży łyżeczka instant i przeliczać na świeże. Już bez przesady, łyżeczka łyżeczce nie równa ale nie są to jakieś mega różnice.
      PS kostka świeżych drożdży waży 100g.

    • Zboczony kucharz pisze:

      Kostka drożdży ma najczęściej100 gram kochanie, a z 25gram najczęściej wychodzą mi 4 pizze ok 30cm

    • Matka, żona i kochanka pisze:

      Oj Beti, Beti przeciętna kostka drożdży ma 100g. a nie 25g. jak tu napisałaś.
      A poza tym, trudno zmierzyć łyżeczką drożdże, których właśnie nie mam, a nie zamierzam biec do sklepu, że kupić drożdże, po to tylko, żeby je zmierzyć…

    • Beti pisze:

      A ja kupuję drożdże w 25 gramowych kostkach no cóż mam innego dostawcę niż WY ;)
      Pozdrawiam :)

    • Marti pisze:

      100 gram drozdzy instant swievych, to 25 gram normalnych drozdzy. kuchennych Jaka filosofia !

    • dmn pisze:

      25 g świeżych drożdży (lub 7 g drożdży instant) z kwestiasmaku.pl

  20. zachwycona;) pisze:

    Świetny przepis na ciasto.Jestem zachwycona,pierwszy raz robiłam z tego przepisu i wyszło idealnie, oczywiście jak zwykle improwizuje w kuchni wszystko wrzuciłam razem do miski włącznie z drożdżami (świeżymi), wyrobiłam i wyrosło, a ten przelicznik to taka prościzna dziewczyny, nie rozumiem tych dziwnych wywodów piętro” wyżej, eh ..

  21. aska pisze:

    I nadal nie ma odpowiedzi na pytanie. Piszesz, że często w komentarzach pytamy, jaka ilość drożdży świeżych odpowiada np. łyżeczce drożdży instant. I nie odpowiadasz na to pytanie Nadal nie wiem ile drożdży świeżych użyć zamiast łyżeczki drożdży instant.

    • Tomek Lach pisze:

      Odpowiedź jest powyżej, jak chcesz w drugą stronę przeliczyć to wystarczy kalkulator i podstawowe działania matematyczne na poziomie szkoły podstawowej ;)

    • aska pisze:

      Właśnie nie ma odpowiedzi Nigdzie nie ma informacji na temat wspomnianej łyżeczki, nawet nie ma tego słowa (poza słowem w cytowanym przeze mnie pytaniu). Zatem nadal brak odpowiedzi.

      PS czytanie również obejmuje podstawa programowa szkoły podstawowej…

    • marcin pisze:

      aska, Zależy jaką masz łyżeczkę. Jedna będzie głębsza inna płytsza. Ciężko jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie a taka odpowiedź również może zostać zanegowana. Sugeruję zważyć ile drożdży instant mieści się na Twojej łyżeczce i jak kolega zasugerował użyć kalkulatora.

    • Magda pisze:

      W internecie istnieje coś takiego jak przelicznik drożdży świeżych na suche i odwrotnie. Czy to taki problem poszperać trochę w necie?

  22. 1234 pisze:

    to pisz kg. i wtedy pajace zamkna dzioby

  23. justyna walligura pisze:

    GIT!!!!!!!!!!!!!!!!
    SUPER!!!!!!!!!!!!!!!!!

  24. marica pisze:

    Brawo Urszula , chciałam w internecie znaleźć przepis na pizzę, bo mój zaginął, a tu ludzie chcą koniecznie intelektualnie zabłysnąć i straszne pierdoły wypisują . Czyli ciągle to samo : syndrom niedowartościowania.

    • Hobo pisze:

      Chyba jednak należy się szacunek językowi ojczystemu i tym, którzy czytają nasze wypowiedzi. To nie syndrom niedowartościowania, jak uważa Marica, tylko właśnie dbałość o język. W końcu to jest niejako wypowiedź oficjalna. Przez analogię: czy obowiązek prowadzenia samochodu zgodnie z przepisami ma dotyczyć jedynie instruktorów lub egzaminatorów na prawo jazdy, a reszta użytkowników może robić, co chce, byle dojechać do celu?

  25. Zaneta pisze:

    Świetny przepis! Sprawdza się idealnie!

  26. Ya pisze:

    Mnie taka torebka wystarcza, a nie mi taka torebka wystarcza. Jeśli chcesz użyć mi, napisz taka torebka wystarcza mi…

  27. Tomasz pisze:

    Urszuleńka
    Ignorantka i prostak.

    • zniesmaczona komentarzem pisze:

      Ale wlasciwie to dlaczego ja tak nieladnie nazwales? To, ze wg Urszulenki komentarze dotycza poprawnej polszczyzny, tak jakby to byl blog jezykowy a nie kulinarny, to chyba moze ona miec sobie takie zdanie, ale zeby wyzywac já od razu od prostaków, to chyba zle swiadczy tylko o Tobie Tomaszu…
      P.S. Sorki, ale nie mam polskich znaków na klawiaturze.

      • Tomek Lach pisze:

        Jako autor tego wpisu zgadzam się z uwagami do mojego imiennika – na przyszłość proszę przede wszystkim o kulturalne zachowanie, a literówki mogą się zdarzyć każdemu, nawet prezydentowi ;) …w kuchni chodzi o dobrej jedzenie i miło spędzony czas! :-)

  28. Ania pisze:

    Właśnie przygotowuję pizze:) I zastanawiam się czy to nie będzie za dużo drożdży? Ale okazało się że mam tylko świeże drożdże…więc rozumiem że na pizzę z Twojego przepisu (250 g mąki) dodać 25 g drożdży świeżych? Ale czy trzeba robić zaczyn np z łyżką mąki i wodą i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia? (tylko ile tej wody?) i Czy potem proporcjonalnie do ciasta dodać mniej wody? Czy po prostu drożdże wymieszać z 125 ml wody i wlać do mąki?

  29. Ania pisze:

    Witam!
    Mam pytanie: na paczce drożdży suchych 7g jest napisane – porcja na pół kilograma mąki. Czy wobec tego jeśli w przepisie na pizze jest 250 g maki, to czy drożdży suchych nie powinno być 3,5 g?

    • Tomek Lach pisze:

      Aniu warto eksperymentować, ale przede wszystkim pytanie jakiego typu ciasta dotyczy porada z opakowania? :) W domowych warunkach, szczególnie dla początkujących, więcej drożdży zapewnia udany wypiek pizzy …we włoskich pizzeriach bywa że dodawany jest 1 gram drożdży na 5 kilogramów mąki ;)

  30. Vamify pisze:

    A tak odnosnie drozdzy, tych swiezych… kiedys kawaleczek spadl mi za kuchenna szafke (byl nie wiekszy niz orzech laskowy). Po kilku dniach tak smierdzialo,ze myslalam, iz jakas mysz (albo szczur raczej!) Gdzies tam zdechl I sie rozklada! Dlugo szukalam zrodla tego smrodku, bo roznosil sie wszedzie :):) Takwiec was tylko ostrzegam. Chyba ze odwiedzicie akurat kogos, kto wam podpadl, to mozna wrzucic niepozornie za kanape. :) Oczywiscie zartuje iI z duza porcja usmiechu pozdrawiam ze Szkocji:) Wlasnie robie pizze, tu jest dosc ciezko dostac swieze drozdze, raczej popularne sa te w proszku ( tez 7g w saszetce) no i zawsze mam dylemat ile ich dodac. :)

  31. Andreal pisze:

    Nie wiem kto się naje 30cm pizzy…

  32. Doctor1969 pisze:

    A takie pytanie. Dwie łyżki drożdży instant to ile to może być gram świeżych ?

  33. berskul pisze:

    …Mi taka torebka wystarcza.. oj oj polszczyzno!!! . Taka torebka wystarcza mi…

    • Karolina pisze:

      Niekoniecznie. Jeśli chcesz podkreślić, że to właśnie TOBIE torebka na tyle wystarcza, to możesz użyć takiej składni. W tym zdaniu jest jeden błąd, Znawco Polszczyzny, jest nim źle użyty zaimek. Powinno być: „mnie taka torebka wytarcza”, gdyż na początku zdań używamy dłuższej wersji zaimków.

  34. Olaa pisze:

    A jeśli chce zrobic wieksza pizze? Podwoic wszystkie składniki?

  35. NaDa pisze:

    Witaj Tomku,
    pisze odnosnie pizzy – w Twoim przepisie jest napisane, ze make trzeba wymieszac z drozdzami (instant) A jesli uzywam swiezych, to czy jest roznica w kolejnosci? Chodzi mi o to, ze slyszalam, ze drozdze powinno sie najpierw rozpuscic w mniejszej ilosci wody? Nie jestem dobra w te klocki, dlatego prosze o porade ;) dziekuje!
    Ada

  36. Gabriel pisze:

    Poczekajcie – ale na paczce drożdży suchych 7g jest napisane – porcja na pół kilo mąki. A na paczce świeżych 100g piszą, że to na kilo mąki. Czyli wychodzi na to, że 14g suchych = 100 świeżych albo 7 suchych = 50 świeżych. tak czy nie?

  37. justa pisze:

    Osobiście preferuję i polecam drożdże świeże a nie inastant, są zdecydowanie zdrowsze. Pozdrawiam.

  38. psekadia pisze:

    W komentarzach pod przepisem „ciasto na pizzę – przepis prosty ” napisałeś cytuję:
    „7 gram drożdży w proszku to równowartość 250 gram drożdży świeżych. Ja do robienia ciasta na pizzę używam drożdży instant i pizza zawsze wychodzi świetna. W przepisie też podaję ilość dot. drożdży w proszku. Wpis z 20-07-2011, 23:05”
    Jakie więc proporcje są prawisdłowe????
    7g – 25g czy może jednak 7g – 250 g

    • Tomek Lach pisze:

      Psekadia oczywiście w komentarzu zrobiłem błąd – dzięki za wyłapanie tego – to byłoby co najmniej dziwne, żeby do jednej pizzy pakować ćwierć kilograma drożdży ;)

  39. Beata pisze:

    Fajny blog. Jedna uwaga – mówimy (a przynajmniej powinniśmy) „7 gramów” a nie „7 gram”. Analogicznie mówimy „potrzebuję 5 kiloGRAMÓW ziemniaków” a nie „…5 kiloGRAM” :) pozdrawiam

    • Tomek Lach pisze:

      Beata dziękuję za uwagę, zaraz poprawiam błędy.

    • Iza pisze:

      jeśli Beato chcesz już poprawiać, to mówi się:
      10 gramów
      10 deka (a nie deko czy dekagramów)
      i 10 kilo (a nie kilogramów!)

      :)

      ps. przyszłam po przepis na chleb, kradnę i po wykonaniu dam znać :)

    • Christine pisze:

      Oj Iza… – Jak możesz poprawiać kogoś i twierdzić, że masz rację, a pisać zwyczajnie głupoty… – Beata dobrze napisała.

      Przeczytaj sobie, choćby na wikipedii – co oznacza słowo (a właściwie przedrostek) „kilo” i nie używaj go samego.

      Jutro będę robić pizzę i szukam inspiracji – na pewno coś wybiorę tutaj :)

    • aleksandra pisze:

      Analogicznie, nie używajcie „wiorek kokosowych” tylko wiórków, tak mnie to denerwuje!

    • Urszuleńka pisze:

      Ludzie!!! To jest jakiś idiotyzm. Zamiast czytać przepis to czytacie jak jest on napisany. Czy po polsku czy po „chińsku”.
      Nie mam ochoty czytać takich komentarzy.
      Jeśli jest gdzieś błąd jaki znalał/a psekadia to co innego ale polszczyzna? Już każde z was na 100% wysławia się i piszę bez żadnych błędów.
      Wkurza mnie takie zachowanie.
      Nie pasuje? To proszę zawitać na blogi o składniach, zwrotach polskich czy innych takich.

      Dziękuję za przepis. Przydał się :) Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

css.php