Pasty wszelkiej maści to ogromne pole do eksperymentów oraz niekończące się możliwości. Jestem wielką fanką domowych past do pieczywa. I chyba nie muszę nikogo przekonywać, że zawsze lepiej, taniej i smaczniej wychodzi przygotowanie takich smarowideł samodzielnie. Dziś podrzucam przepis na pastę z białej fasoli.

Pasta jest wyrazista w smaku, a to za sprawą kilku przypraw i dodatków. Smarowidło fasolowe wzbogacam czosnkiem, świeżo mielonym kolorowym pieprzem oraz płatkami chili. Polecam włączenie takich przysmaków domowej produkcji do swojego repertuaru śniadaniowego.

Warto wprowadzić fasolę do swojego menu. To niepozorne warzywo ma wiele dobroczynnych właściwości – zawiera mnóstwo witamin i minerałów oraz jest cennym źródłem błonnika. Do przygotowania pasty możesz użyć namoczonej i ugotowanej fasoli lub fasoli konserwowej. Wybrałam pierwszą opcję ze względu na większą zawartość składników odżywczych.

Składniki

  • 300 g białej fasoli
  • 2 ząbki czosnku
  • 125 ml oliwy z oliwek
  • szczypta płatków chili
  • świeżo mielony kolorowy pieprz
  • sól
  • posiekana natka pietruszki do podania

Pasta z fasoli

Przygotowanie

  1. Fasolę umieść w garnku, zalej wodą (tak, aby fasola znajdowała się pod jej powierzchnią), pozostaw do namoczenia – najlepiej na całą noc.

  2. Następnego dnia wylej wodę, w której moczyła się fasola. Przepłucz i zalej nową wodą. Gotuj fasolę do miękkości w osolonej wodzie.

  3. Ugotowaną fasolę odcedź i postaw do przestudzenia. Następnie umieść w pojemniku blendera. Dodaj obrane ząbki czosnku i zmiksuj na gładką masę.

  4. Do masy dodawaj stopniowo oliwę z oliwek i miksuj, aż do uzyskania pasty o odpowiedniej konsystencji.

  5. Dopraw solą, pieprzem i płatkami chili i dokładnie wymieszaj. Pastę serwuj na pieczywie posypaną posiekaną natką pietruszki.

Pasta z fasoli