Kolorowe smarowidła kanapkowe zagościły w moim menu na dobre. Staram się robić rożne warianty domowych past, ciągle szukam nowych możliwości i nowych połączeń smakowych.

Dziś podrzucam przepis na pastę z białej fasoli, z jajkiem, chrzanem, oliwą i świeżo mielonym pieprzem. Dodatki nadają paście wyrazistego smaku. Fasola to nie tylko wspaniały smak, ale mnóstwo wartości odżywczych, dlatego warto wprowadzić ją do swojego menu.

Pasta fasolowa

Receptura na pastę fasolową z chrzanem pochodzi z książki Mikołaja Reya i Janiny Molek 40 przepisów Królowej Fasoli, w której zawarte są smakowite i zaskakujące potrawy przygotowane z fasoli. Każdy smakosz znajdzie w niej coś dla siebie – od zup, gulaszów po chleby, ciasta i desery.

Składniki

  • 200 g białej fasoli
  • 2 łyżki utartego chrzanu
  • 1 jajko
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • sól, biały pieprz do smaku

Pasta fasolowa

Przygotowanie

  1. Fasolę umieść w garnku, zalej wodą (tak, aby fasola znajdowała się pod jej powierzchnią), pozostaw do namoczenia – najlepiej na całą noc.

  2. Następnego dnia wylej wodę, w której moczyła się fasola. Przepłucz i zalej nową wodą. Gotuj fasolę do miękkości w osolonej wodzie.

  3. Ugotowaną fasolę odcedź i postaw do przestudzenia.

  4. Jajko ugotuj na twardo. Do garnka wlej wodę, włóż jajko i wstaw na średni ogień. Od momentu zagotowania wody, jajko powinno gotować się 6 minut.

  5. Następnie zalej zimną wodą, ostudź i obierz ze skorupki.

  6. W pojemniku blendera umieść ugotowaną fasolę, jajko, chrzan, oliwę, przyprawy i miksuj, aż do uzyskania pasty o jednolitej konsystencji.

Pasta fasolowa