Mieszanka czarnych oliwek, suszonych pomidorów, sera, pestek i kilku innych składników to sposób na szybkie przygotowanie smakołyku na śniadanie, kolację, a nawet na karnawałową domówkę.

Ja właśnie takie smarowidło przygotowałem na sylwestra, a potem przez kolejne dwa dni zajadaliśmy się nim jako dodatkiem do kanapek i grzanek. Sam przepis jest wersją podstawową, którą bardzo łatwo urozmaicisz o swoje ulubione smaki, np. natkę pietruszki, czy orzechy nerkowca.

Czas przygotowania:

Przygotowanie to dosłownie kilka minut, tak więc zarezerwuj czas na wyjęcie składników z lodówki, na umieszczenie ich w blenderze, zmiksowanie i przełożenie do naczynia - łącznie ok. 5 minut

Składniki

  • garść czarnych oliwek bez pestek
  • 4-5 kawałków suszonych pomidorów
  • 2 łyżki pestek z dyni (ew. pestek słonecznika lub dowolnych orzechów)
  • 1 ząbek czosnku
  • nieduży kawałek twardego żółtego sera
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny

Pasta kanapkowa z czarnych oliwek i suszonych pomidorów

Wykonanie

  1. Wszystkie składniki umieść w pojemniku blendera i zmiksuj dokładnie, aby nie było żadnych grudek.

  2. Pastę podawaj w temperaturze pokojowej jako dip do nachosów, lub jako smarowidło do grzanek i kanapek.

przygotowania: 5 minut
czas potrzebny: 5 minut
ilość porcji: 4
kuchnia włoska
Przekąski karnawałowe

Pasta kanapkowa z czarnych oliwek i suszonych pomidorów