Espresso jeden z symboli włoskiej kultury. To również jeden z najpopularniejszych typów kawy serwowanej na całym świecie. Nieprzypadkowo zatem w mojej kawowej przygodzie postanowiłem zgłębić tajniki zaparzania idealnego espresso.

W tym wpisie postaram się opowiedzieć co to właściwie jest „espresso” i jak zaparzyć idealne espresso we własnej, domowej kuchni. Jak się pewnie domyślasz, nie jest to takie proste i nieprzypadkowo włosi zakochani w tej maleńkiej kawie spożywają ją głównie w kawiarniach.

Co to jest espresso?

Espresso to mała i mocna kawa. Podawana jest w charakterystycznych, maleńkich filiżankach. Tradycyjnie espresso to jedynie ok. 30 mililitrów, lub nieznacznie więcej, czarnego naparu. Bardzo istotnym jej elementem jest pianka (tzw. crema), która powinna utrzymywać się na powierzchni przez przynajmniej kilka minut od zaparzenia. Powinna mieć piękny orzechowy kolor i przynajmniej kilka milimetrów grubości. To właśnie cremę starają się jak najlepiej podrobić wszelkiego rodzaju rozpuszczalne kawy udające espresso. :-)

Co jeszcze? Kawa espresso powinna mieć mocny, intensywny, ale przyjemny zarazem aromat. Oczywiście bardzo dużo zależy od tego z jakiego rodzaju czy gatunku ziaren została taka kawa zaparzona.

Dlaczego espresso podaje się z wodą?

W dobrych kawiarniach espresso zawsze podawane w towarzystwie niedużej ilości wody. Pewnie zastanawialiście się nie raz czemu ta woda służy? Cóż, odpowiedź jest prosta, ale też zaskakująca. Jeżeli chcesz się rozkoszować prawdziwym smakiem kawy i poczuć wyrafinowane kompozycje aromatów, woda pozwoli przepłukać usta i oczyścić kubki smakowe ze wszystkich resztek i smaków. Dzięki temu możliwa staje się pełnia doznań smakowych.

Jak zaparzyć idealne espresso?

Nie przypadkowo espresso powszechnie pija się w kawiarniach. Zaparzenie perfekcyjnego espresso wymaga zarówno świetnej jakości kawy, dobrej wody, odpowiedniego sprzętu i przede wszystkim wysokich umiejętności baristy.

Jeżeli jednak chcecie nauczyć się parzenia espresso w domu, nic nie stoi na przeszkodzie, wystarczy że skorzystanie z poniższych wskazówek:

Kawa

Doświadczeni bariści i miłośnicy espresso jako kluczowy element wskazują zwykle konieczność użycia świeżo palonej kawy. Zakup takich ziaren jest możliwy za pośrednictwem internetu, natomiast na początku swojej przygody z kawą zdecydowanie nie musisz mieć wyrzutów sumienia, jeżeli użyjesz jednej z popularnych mieszanek ziaren dostępnych w większości hipermarketów. W dużej mierze sprowadza się to jednak do wypróbowania różnych rodzajów kawy i pozostania przy tym, co Wam najlepiej smakuje.

gatunki kawy arabica i robusta

Ilość i mielenie kawy

Kawę espresso zaparza się z ok. 7 gram zmielonej kawy, a także istotne jest, że ziarna trzeba zmielić dość drobno. Słyszałem raz, że najlepsza konsystencja to coś pomiędzy piaskiem a pyłem. Ważne jest aby pamiętać, że zbyt grubo zmielone ziarna sprawią, że kawa będzie wodnista w smaku bo woda zbyt łatwo przeleci przez ubite zmielone ziarna. Jeżeli kawę zmielisz zbyt drobno, z ekspresu zamiast brązowej stróżki gęstego płynu będzie kapać jak z niedokręconego kranu i kawa również nie wyjdzie dobra w smaku. Pamiętaj też, żeby nie mielić kawy na zapas, ponieważ dość szybko starci ona smak i aromat (ze względu na utlenianie).

Jeżeli chodzi o młynek, to nawet tani z metalowym śmigiełkiem będzie wystarczający. Wyczytałem gdzieś, że w przypadku takich elektrycznych młynków warto mielić kawę pulsacyjnie w kilkusekundowych odstępach czasu. Dzięki temu nie nagrzeje się ona i zachowa maksimum aromatów. Ja poza takim młynkiem za 30 zł mam również ceramiczny młynek ręczny japońskiej produkcji. Jest to bardzo fajna zabawka, sporo droższa, ale bardzo dobrej jakości. Mielenie ręczne zajmuje oczywiście sporo czasu i częściej z pośpiechu używam taniego młynka kupionego w dyskoncie, młynek ręczny sprawdza się jednak świetnie poza domem.

Młynki do kawy to jest tak szeroki temat, że z pewnością prędzej czy później poświęcę mu osobny wpis na blogu. :-)

Parzenie / ekspres

Odpowiednio zmieloną kawę musisz teraz umieścić w portafiltrze (czyli w tzw. kolbie) i docisnąć tamperem (ubijakiem) w taki sposób, żeby powstała równiutka i jednorodna powierzchnia. Tak jak wspomniałem wcześniej – espresso zaparzycie z ok. 7-8 gram zmielonej kawy, przepuszczając przez ekspres ok. 30-40 ml wody pod wysokim ciśnieniem.

Według znawców przy idealnie dobranych proporcjach kawy i przy dobrze ustawionym sprzęcie, czas parzenia espresso w ekspresie powinien wynieść ok. 20 – 3o sekund. Najważniejsze jednak, żeby łatwo było zaobserwować złocisto-brązową strużkę kawy sączącej się z kolby wprost do filiżanki.

Jeżeli chodzi o ekspres do kawy, to jak łatwo się domyślić w tych pełni automatycznych niewiele można samemu zrobić. Dysponujemy ograniczoną ilością funkcji i programów, a co za tym idzie nie mamy wpływu na to jak kawa jest parzona. Prawdziwi amatorzy kawy posiłkują się ekspresami wymagającymi ręcznej obsługi, gdzie mają wpływ zarówno na poziom zmielenia i ilość użytej kawy, jak również na czas przepływu wody przez filtr, na jej temperaturę.

Tańszą i „ręczną” alternatywą dla ekspresu ciśnieniowego jest aeropress, czyli bardzo proste w budowie i łatwe w przechowywaniu urządzenie, pozwalające przyrządzić świetną kawę bez użycia ekspresu. O szczegółach zabawy z tym sprytnym gadżetem również napiszę na blogu osobny wpis.

Praktyka czyni mistrza

Teoria teorią, ale to praktyka czyni mistrza. Nie przejmuj się zupełnie, jeżeli nie masz najlepszego ekspresu czy młynka. Tak samo jeżeli nie masz dostępu do świeżo palonych ziaren kawy.

Najważniejsze jest, żeby całe to zamieszanie sprawiało Ci przyjemność, i żeby kawa po prostu dobrze smakowała. Nie warto się też poddawać po kilku niepowodzeniach, bo jak we wszystkich dziedzinach – w parzeniu kawy najważniejsza jest praktyka. Z czasem dojdziesz do tego jaka mieszanka ziaren najlepiej Tobie smakuje, a przy odrobinie wprawy i kuchennych eksperymentów nawet tani młynek elektryczny, i przeciętny ekspres, pozwolą przyrządzić idealne espresso!

kawa espresso

Aeropress

Aeropress, czyli sprytne urządzenie do zaparzania kawy bez ekspresu.

Zobacz oferty w Ceneo.pl

Japoński młynek do kawy

Hario Skerton - praktyczny i wysokiej klasy młynek do kawy japońskiej produkcji.

Zobacz oferty w Ceneo.pl