Jeszcze zanim zacząłem interesować się kawą, zwracałem uwagę na tajemnicze oznaczenia na opakowaniach typu „100% arabica”, albo „PERFEKCYJNIE ZBALANSOWANA MIESZANKA ARABIKI I ROBUSTY”.

Jak się okazuje, za tymi intrygującymi nazwami kryją się gatunki kawy. Czy zatem są to jedyne jej rodzaje? A może istnieją jeszcze inne mniej popularne? I wreszcie czym się różni arabica od robusty, i dlaczego się je miesza? Właśnie na te pytania postaram się odpowiedzieć w tym blogowym wpisie.

Kawa Arabica

To najpopularniejszy na świecie gatunek kawy. Wedle różnych szacunków zawłaszczył ponad 70% światowego rynku. Co ciekawe, arabica ma dość duże i specyficzne wymagania w kwestii miejsca czy klimatu panującego na jej uprawach.

Uprawiana jest tylko w klimacie tropikalnym, i co równie ważne, tylko na odpowiednio dobranych wysokościach na poziomem morza. Jest powszechnie uznawana za gatunek wysokiej jakości. Jej smak jest łagodny i pełen aromatu z często wyczuwalną nutą czekolady.

Kawa Robusta

Ma zdecydowanie mniejsze wymagania co do warunków uprawy niż arabica, co czyni ją wyraźnie tańszą w produkcji. Od arabiki różni się również tym, że zawiera więcej kofeiny i jest mocniejsza w smaku. Częściej stosowana jest w kawach rozpuszczalnych i mieszankach dedykowanych do zaparzania espresso.

Napar z robusty objawia się zwykle nieco ostrzejszym smakiem z nutą goryczki. Ziarna obu opisywanych przeze mnie gatunków są dość łatwne do odróżnienia. Arabica ma ziarna płaskie, podłużne, o zielonkawej barwie (oczywiście jeszcze przed paleniem ziaren). Ziarna robusty natomiast są mniejsze, o owalnym kształcie i barwie szarawej, lub bladozielonej.

Co ważne, zarówno arabica jak i robusta mają wiele odmian, a dostępne w sklepach mieszanki zwierają zwykle nie tylko różne proporcje tych dwóch gatunków, ale też różne odmiany jednego gatunku. Właśnie w ten sposób – np. mieszając różne odmiany arabici, różne marki kawy uzyskują tak unikalne kompozycje smaków i aromatów.

Jako ciekawostkę możesz zobaczyć na poniższych zdjęciach jak wygląda kawa jeszcze jako zielona roślina

owoce-kawowca

kawa jak rośnie - kwiaty

Inne gatunki kawy

Dwa wyżej opisane gatunki w zasadzie opanowały świat pomimo istnienia dziesiątek innych gatunków kawowców. Daleko za ich plecami istnieją mniej popularne i unikalne gatunki kawy. Zwykle są to lokalne uprawy z najdalszych zakątków świata, zapewniające bardzo specyficzne ziarna.