Moja przygoda z kawą wymaga osobnego, całkiem długiego wpisu na blogu. I pewnie prędzej czy później taki się pojawi. Tym przepisem otwieram jednak zupełnie nową kategorię tematyczną. Będę się w niej dzielił wiedzą na temat kawy i pomysłami na jej przyrządzanie.

Świat kawy jest bowiem baaardzo ciekawy, a najlepiej pokaże to właśnie poniższy przepis. Do przygotowania takiej wersji czarnego napoju zainspirował mnie vlog, który wczoraj zobaczyłem na YouTube. W filmie tym, podróżujący po Kanadzie turyści, rozpływali się wręcz na walorami smakowymi kawy z dodatkiem syropu klonowego.

Pomysł wydał mi się na tyle ciekawy, że już dziś rano zamiast tradycyjnej czarnej bez dodatków, przygotowałem takie eksperymentalne cudeńko, w którym oprócz syropu klonowego znalazło się również mleko kokosowe.

Kawa z mlekiem kokosowym i syropem klonowym

Składniki

  • Mocna czarna kawa – ok. 100 ml
  • Mleko kokosowe – ok. 100 ml
  • Syrop klonowy – 2 łyżki

Przygotowanie kawy

  1. W wysokiej szklance do kawy latte podgrzałem mleko kokosowe. Pamiętaj jednak, żeby takiego mleka nie przegrzać zbytnio, w przeciwnym wypadku może się zważyć, a po połączeniu z kawą napój nie będzie zbyt atrakcyjnie wyglądał. Chodzi o to, żeby mleko kokosowe było bardzo ciepłe, ale nadal kremowe i aksamitne w konsystencji.

  2. Zaparz 100 ml ulubionej mocnej kawy. Ja akurat zrobiłem podwójne espresso w ekspresie ciśnieniowym.

  3. Do szklanki z mlekiem wlej kawę i całość dokładnie wymieszaj.

  4. Na koniec dodaj dwie łyżki syropu klonowego, zamieszaj i podawaj!

  5. Opcjonalnie możesz oprószyć gotową kawę cynamonem, kakao lub czekoladą w proszku.

Kawa espresso