Arbuz to owoc, po który sięgam najczęściej w letnie dni. Na upalne popołudnie przygotowałam arbuzową granitę, czyli tradycyjny sycylijski deser. W taką pogodę nic nie sprawdzi się lepiej niż orzeźwiający, włoski przysmak.

Granita konsystencją przypomina pokruszony lód. To coś pomiędzy sorbetem a koktajlem. Jest bardzo prosta do przygotowania w warunkach domowych. Wystarczą jedynie ulubione owoce, trochę cukru i widelec do kruszenia kryształków lodu.

Czas przygotowania:

15 minut + czas mrożenia

Składniki

  • 500 g miąższu arbuza
  • 40 g cukru pudru
  • świeżo wyciśnięty sok z cytryny
  • listki świeżej mięty do dekoracji

Przygotowanie

  1. Arbuza pokrój w kostkę i usuń dokładnie pestki. Miąższ umieść w pojemniku blendera, dodaj sok z cytryny i cukier puder. Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj.

  2. Przełóż do płaskiego pojemnika i wstaw do zamrażarki na kilka godzin (do całkowitego zamarznięcia).

  3. Podczas chłodzenia mieszaj kilka razy za pomocą widelca, mniej więcej co 30 minut, rozkruszając zamarznięte bryłki. Granita powinna mieć konsystencję pokruszonego lodu.

  4. Gotową granitę przełóż do szklanek. Przed podaniem możesz udekorować sorbet kawałkami arbuza oraz listkami świeżej mięty.

Granita arbuzowa