Dziś na blogu ląduje kolejny przepis z wykorzystaniem nasion szałwii argentyńskiej. Po owocowym koktajlu i kokosowym puddingu przyszedł czas na kakaowy pudding chia.

Nasiona chia są bardzo zdrowe i można je łączyć z różnymi rodzajami mleka. W przepisie wykorzystałam mleko migdałowe. W połączeniu z płynem ziarenka pęcznieją i tworzą gęsty pudding. Nasiona chia nie mają wyrazistego smaku, dlatego ważne są dodatki. U mnie są to – kakao, przyprawy korzenne i mus owocowy.

Składniki na 2 porcje

  • 250 ml mleka roślinnego
  • 3 łyżki nasion chia (szałwii argentyńskiej)
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • szczypta kardamonu
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 łyżeczka miodu lub syropu daktylowego (opcjonalnie)
  • 50 g owoców (w sezonie świeżych, poza sezonem mrożonych, np. borówki, maliny, jeżyny, porzeczki)
  • kilka owoców do dekoracji

Kakaowy pudding chia

Przygotowanie

  1. Do garnka wlej mleko roślinne i podgrzej, dodaj kakao i przyprawy. Całość gotuj jeszcze 2-3 minuty. Odstaw do ostygnięcia.

  2. Następnie dodaj nasionka chia, wymieszaj i wstaw do lodówki na kilka godzin (najlepiej przygotować pudding wieczorem i odstawić na noc do lodówki, by na śniadanie zajadać się puddingiem o gęstej konsystencji). Nasiona pęcznieją i dodane do płynu wiążą go w delikatną galaretkę.

  3. Przygotuj sos owocowy: owoce umieść w pojemniku blendera, dodaj łyżeczkę miodu lub syropu daktylowego i zmiksuj, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.

  4. W szklankach umieść kakaowy pudding chia, polej owocowym sosem i udekoruj owocami.

Kakaowy pudding chia