Dynia jest niezwykle wdzięcznym materiałem kulinarnym. Na blogu wylądowało już mnóstwo przepisów z wykorzystaniem jesiennego warzywa. Dziś proponuję aksamity koktajl dyniowo-pomarańczowy z dodatkiem przypraw korzennych. Idealnie rozgrzewający na nadchodzące jesienne dni.

Puree z pieczonej dyni zmiksowałam z pomarańczą. Smoothie wzbogaciłam ulubionymi przyprawami – cynamonem i kardamonem. Jesienny koktajl dyniowo-pomarańczowy serwuję z solidną porcją bitej śmietany i szczyptą cynamonu.

Czas przygotowania:

20-30 minut

Składniki na 2 porcje koktajlu

  • 1 szklanka puree z pieczonej dyni
  • 2 małe pomarańcze
  • 100 ml wody
  • 1 łyżka miodu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki kardamonu
  • do podania –  śmietanka 30% (opcjonalnie) i szczypta mielonego cynamonuKoktajl z dyni

Wartości odżywcze

Pomarańcza – tak jak pozostałe cytrusy zawiera sporo witaminy C, która poprawia odporność organizmu, ułatwia przyswajanie żelaza, i dodaje energii. Pomarańcze są dobrym źródłem błonnika i flawonoidów wzmacniających działanie witaminy C. Zawierają także inne cenne składniki: witaminy A, B, B12 i P. Są bogate w kwas foliowy i potas – dlatego jedzenie tych owoców polecane jest kobietom w ciąży. Olejki eteryczne zawarte w owocach poprawiają nastrój, działają odprężająco i przeciwdepresyjnie.

Dynia – dynię warto jeść zwłaszcza przy dolegliwościach związanych z układem krwionośnym, wśród których są miażdżyca i stwardnienie tętnic, ponieważ zawiera dużo fitosteroli i nienasyconych kwasów tłuszczowych, które zapobiegają odkładaniu się choleresterolu w tkankach. Ponadto jedzenie dyni pomaga w przypadku niewydolności serca, nerek lub wątroby. Dynie zawierają duże ilości beta-karotenu, prowitaminy A, przeciwutleniacza zapobiegającego pogarszaniu się wzroku, krzywiźnie oraz nowotworom.

Przygotowanie

  1. Puree dyniowe i pomarańcze zmiksuj do postaci aksamitnego smoothie przy pomocy blendera.

  2. Następnie do pojemnika blendera dodaj wodę, przyprawy i miód. Ponownie zmiksuj.

  3. Koktajl przelej do szklanek.

  4. Śmietanę ubij na sztywno mikserem i nałóż po dwie-trzy słuszne łyżki na każdą porcję koktajlu.

  5. Na koniec oprósz szczyptą cynamonu.

Koktajl z dyni