Szczaw to pospolita roślina o niepospolitym smaku. W sezonie warto sięgać po świeży szczaw. Liście i łodygi rośliny bogate są w wiele witamin. A szczaw to nie tylko zupa szczawiowa. Kwaśne liście zamieniłam na pyszny koktajl.

Napój wzbogaciłam bananami i owocem kiwi, dzięki tym dodatkom nie dominuje kwaskowaty posmak szczawiu. Polecam ten prosty, szybki w przygotowaniu, zdrowy i sycący smakołyk.

Składniki

  • pęczek świeżego szczawiu
  • 2 banany
  • 1 kiwi
  • 100 ml wody
  • opcjonalnie: dla lubiących słodsze napoje łyżka miodu (lub syropu klonowego)
  • do podania: liski świeżej mięty, dowolny rodzaj drobnych pestek ( ziarna słonecznika, dyni lub nasiona chia)

Koktajl szczawiowy

Wartości odżywcze

Szczaw – jest bogaty w cenne dla zdrowia witaminy i substancje odżywcze. Zawiera przede wszystkim witaminę C, A i witaminy z grupy B, a także magnez, wapń, krzem i żelazo. Szczaw pobudza trawienie, wzmacnia apetyt, usprawnia pracę wątroby oraz woreczka żółciowego, pomaga przy schorzeniach serca, działa krwiotwórczo i hamuje rozwój drobnoustrojów. Samo zdrowie, jednak ważne jest zachowanie zdrowego rozsądku i umiaru, ponieważ roślina zawiera kwas szczawiowy (spożywany w większych ilościach jest szkodliwy dla zdrowia).

Banan – dieta bogata w banany wzmacnia układ nerwowy i chroni układ krążenia. Owoce poprawiają pamięć i koncentrację. To doskonałe źródło energii – już jeden banan dziennie odżywia organizm i wspomaga jego regenerację.

Kiwi – owoc ma niezwykłe walory odżywcze. Działa zapobiegawczo, a także pomaga w leczeniu – nowotworów (posiada w swoim składzie glutation, który zapobiega mutacji genów mogących zainicjować raka), nadciśnienia (owoc bogaty jest w luteiny pomagające w zwalczaniu nadciśnienia, natomiast potas reguluje ciśnienie krwi), depresji (w kiwi znajdują się serotoniny działające antydepresyjnie).

Koktajl szczawiowy

Przygotowanie

  1. Szczaw dokładnie umyj, odsącz, liście pozbaw twardych szypułek. Wrzuć do pojemnika blendera.

  2. Kiwi i banany obierz, pokrój na mniejsze kawałki. Owoce dodaj do pojemnika.

  3. Dolej wodę i blenduj kilka razy, aby wszystkie składniki dokładnie się zmiksowały. Jeśli koktajl jest za gęsty dodaj więcej wody w razie potrzeby.

  4. Na koniec udekoruj go jeszcze listkami mięty i dowolnymi ziarnami.

Koktajl szczawiowy