oceny: 1, śr. ocena: 5
5

Sezon na truskawki dopiero przed nami, więc korzystam z domowych zapasów mrożonek. Z truskawek przygotowałam pyszny koktajl z dodatkiem mleka kokosowego. Połączenie owoców z nutą kokosową tworzy idealną kompozycję smakową.

Koktajl jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu – sprowadza się do zmiksowania kilku składników. W sezonie wykorzystaj porcję świeżych owoców o nieziemskim smaku i aromacie.

Czas przygotowania:

15 minut

Składniki koktajlu (2 porcje)

  • 400 g truskawek mrożonych, w sezonie świeże
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 2 łyżeczki miodu
  • wiórki kokosowe i kilka truskawek do dekoracji

Koktajl truskawkowy

Wartości odżywcze

Truskawka – posiada sporo witaminy C, więcej niż cytryna, czy grejpfrut. Już 10 dag owoców pokrywa dobowe zapotrzebowanie na witaminę C, która ułatwia organizmowi przyswajanie zawartego w nich żelaza. Truskawki chronią przed anemią i wzmacniają organizm. Dzięki witaminom z grupy B i magnezowi działają antydepresyjnie. Ponadto truskawki zawierają też sporo pektyn, usuwających nadmiar złego cholesterolu, oraz dużo przeciwutleniaczy, które mają zdolność neutralizowania substancji rakotwórczych.

Przygotowanie

  1. Do pojemnika blendera wrzuć truskawki, dodaj mleko kokosowe.

  2. Składniki dokładnie miksuj. Koktajl możesz dosłodzić miodem. Jeszcze raz zmiksuj, aż do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji napoju.

  3. Gotowy koktajl przelej do szklanek. Na wierzchu każdego połóż truskawki i posyp wiórkami kokosowymi.

Koktajl truskawkowy