Kolorowe koktajle to samo zdrowie – oczyszczają organizm, odchudzają, dostarczają sporo witamin i dają energetycznego kopa. Wiosna to dobry moment, aby wprowadzić je do swojej diety.

Zdrowe smoothie od dawna obecne są w moim menu. Ciągle szukam nowych pomysłów. Łączę i miksuję ze sobą różne składniki – owoce, warzywa i zielone dodatki. Dziś w pojemniku blendera wylądowały produkty wspomagające walkę z zbędnymi kilogramami. Są to owoce takie jak: ananas, grejpfrut i pomarańcza. Do tego sok z limonki listki świeżej mięty. Koktajl ma lekki, orzeźwiający smak.

Czas przygotowania:

10 -15 minut

Składniki

  • 700 g ananasa (waga po obraniu)
  • 1 grejpfrut
  • 1 pomarańcza
  • sok z 1/2 limonki
  • 1 łyżka miodu do smaku (opcjonalnie)
  • zimna przegotowana woda (ilość zależy od tego, jaką konsystencję koktajlu chcesz uzyskać)
  • 1/2 szklanki listków mięty

Koktajl z grejpfrutem

Wartości odżywcze

Grejpfrut – zawiera moc dobroczynnych dla zdrowia składników – witaminę C, E, PP i B, kwas foliowy, flawonoidy, pektyny, wapń, fosfor, żelazo, cynk i wiele innych. Specyficzny, gorzkawy smak nadaje mu naringina, która działa przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo. Ponadto owoc ten ma niską wartość kaloryczną, dlatego uważany jest za idealny podczas diety.

Ananas – dzięki wysokiej zawartości witaminy C jest świetnym wspomagaczem układu odpornościowego. Poza tym, wykazuje działanie antyoksydacyjne, a więc jego spożywanie przekłada się na zdrowy, młody wygląd oraz dobre samopoczucie. Owoc polecany jest dla osób dbających o linie/trzymających dietę, gdyż ananas zawiera niewiele kalorii, a równocześnie dużo witamin i minerałów.

Pomarańcza – tak jak pozostałe cytrusy zawiera sporo witaminy C, która poprawia odporność organizmu, ułatwia przyswajanie żelaza i dodaje energii. Pomarańcze są dobrym źródłem błonnika i flawonoidów wzmacniających działanie witaminy C. Są bogate w kwas foliowy i potas – dlatego jedzenie tych owoców szczególnie polecane jest kobietom w ciąży. Olejki eteryczne zawarte w pomarańczach poprawiają nastrój, działają odprężająco i przeciwdepresyjnie.

Przygotowanie

  1. Ananasa obierz ze skórki, wytnij zdrewniały środek, a miąższ owocu pokrój na mniejsze kawałki.

  2. Pomarańczę i grejpfruta obierz i wytnij miąższ, usuwając białe błonki.

  3. Pokrojone owoce wrzuć do pojemnika blendera (część owoców możesz odłożyć do dekoracji).

  4. Składniki zmiksuj w blenderze razem z sokiem z limonki, miodem, kilkoma listkami mięty i wodą, aż do uzyskania gładkiej konsystencji koktajlu.

  5. Jeśli koktajl jest za gęsty dodaj więcej wody i ponownie zmiksuj.

  6. Gotowy koktajl przelej do szklanek i dorzuć pokruszone kostki lodu, listki mięty i kawałki owoców.

Koktajl z grejpfrutem