Dziś kolejna propozycja dla miłośników zdrowych, kolorowych koktajli – rozgrzewający napój z owoców. Główne składniki to ananas i banan. Koktajl wzbogaciłam o imbir i chili.

Szklanka smoothie to ogromna dawka witamin i smaku. Delikatny, słodki smak owców przełamany został ostrością imbiru i przypraw oraz orzeźwiającą nutą limonki. Szybko i pysznie. Polecam szklankę takiego napoju zarówno na początek dnia, jak i na lekki deser.

Czas przygotowania:

15 minut

Składniki

  • 700 g ananasa
  • 1 banan
  • 100 ml wody
  • sok z 1/2 limonki
  • kawałek imbiru
  • szczypta chili

Rozgrzewający koktajl z ananasem i imbirem

Wartości odżywcze

Banan – dieta bogata w banany wzmacnia układ nerwowy i chroni układ krążenia. Owoce poprawiają pamięć i koncentrację. To doskonałe źródło energii – już jeden banan dziennie odżywia organizm i wspomaga jego regenerację.

Ananas – dzięki wysokiej zawartości witaminy C jest świetnym wspomagaczem układu odpornościowego. Poza tym, wykazuje działanie antyoksydacyjne, a więc jego spożywanie przekłada się na zdrowy, młody wygląd oraz dobre samopoczucie. Owoc polecany jest dla osób dbających o linie/trzymających dietę, gdyż ananas zawiera niewiele kalorii, a równocześnie dużo witamin i minerałów.

Imbir – szczególnie polecany jest osobom o osłabionej odporności – posiada właściwości rozgrzewające i przeciwzapalne. Ponadto ułatwia trawienie, leczy migreny, zwiększa koncentrację, polepsza krążenie krwi i działa pobudzająco.

Przygotowanie

  1. Banana obierz i podziel na mniejsze kawałki. Następnie umieść go w pojemniku blendera.

  2. Do pojemnika dorzuć obranego i pokrojonego w kostkę ananasa (możesz zachować kilka plasterków owocu do dekoracji).

  3. Imbir obierz ze skórki za pomocą obieraczki do warzyw lub łyżeczki. Ok. 4 cm korzenia zetrzyj na tarce i dodaj do pozostałych składników.

  4. Owoce zmiksuj w blenderze razem z przyprawami, sokiem z limonki i wodą, aż do uzyskania gładkiej konsystencji koktajlu.

  5. Koktajl wlej do szklanek i udekoruj plasterkami ananasa.

Rozgrzewający koktajl z ananasem i imbirem