Koktajle to świetny sposób na urozmaicenie diety, a możliwości łączenia różnych składników powodują, że szybko się nie znudzą. Taki energetyczny napój z powodzeniem zastąpi śniadanie. Dziś proponuję smoothie z awokado i jabłka wzbogacone pestkami granatu.

Główne składniki koktajlu zawierają cenne składniki. Awokado jest uważane za tzw. super food, czyli jedzenie, które zawiera wyjątkowo dużo wartości odżywczych, a ich obecność w diecie powoduje, że mamy więcej energii i jesteśmy zdrowsi. Natomiast jabłka to zastrzyk antyoksydantów dla organizmu. Koktajl z awokado i jabłka to ogromna porcja witamin w jednej szklance.

Czas przygotowania:

15 minut

Składniki

  • 1 dojrzałe awokado
  • 1/2 jabłka
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1/4 owocu granatu

Koktajl z awokado

Wartości odżywcze

Jabłko – to prawdziwy eliksir młodości. Zawiera cenne przeciwutleniacze, które przedłużają życie komórek organizmu. Owoc rozprawi się z cholesterolem – już 1-2 jabłka każdego dnia potrafią znacznie obniżyć stężenie złego cholesterolu. Pomagają walczyć z kilogramami – są niskokaloryczne, usprawniają proces trawienia oraz skutecznie hamują apetyt. Wzmacniają odporność – są bogate w witaminę C, szczególnie te kwaśniejsze odmiany.

Awokado – to owoc pełen wartości odżywczych. Jest bogaty w jednonienasycone tłuszcze, które budują zdrowie serca i pomagają obniżać ciśnienie krwi. Awokado zawiera dużo przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki, opóźniają proces starzenia oraz przeciwdziałają nowotworom. Jest źródłem luteiny chroniącej oczy przed uszkodzeniami wywołanymi stresem, które prowadzą do takich schorzeń jak zaćma, zwyrodnienie plamki żółtej i słabego wzroku. Owoc ten łączy w sobie zdrowe dla mózgu kwasy tłuszczowe omega-3 z naturalną witaminą E, które pomagają zapobiegać chorobie Alzheimer’a.

Koktajl z awokado

Jak przygotować koktajl ?

  1. Awokado umyj i osusz. Następnie przekrój nożem wzdłuż owocu i przekręć połówki w przeciwnych kierunkach. Usuń pestkę (w dojrzałym awokado pestkę można łatwo wyjąć – wystarczy podważyć ją łyżeczką i pestka bez problemu oddzieli się od miąższu).

  2. Owoc obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Pokrojony miąższ umieść w pojemniku blendera.

  3. Awokado skrop obficie sokiem z cytryny, dzięki temu zachowa swój zielony kolor.

  4. Jabłko umyj, obierz i pokrój w kostkę. Następnie dorzuć do pozostałych składników.

  5. Całość zmiksuj dokładnie, aż do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji koktajlu.

  6. Gotowy koktajl przelej do szklanek i udekoruj pestkami granatu.

Koktajl z awokado