W warzywniakach pojawiły się już młode buraczki ćwikłowe wraz z listkami – botwiną, które zawierają mnóstwo cennych substancji. Botwinkę najczęściej wykorzystuje się do zup i chłodników. To także zdrowy i smaczny dodatek do koktajli.

Koktajl z botwiną to świetny sposób na urozmaicenie codziennej diety i łatwe włączenie wartości odżywczych do jadłospisu. Listki buraków połączyłam z słodkimi dodatkami – bananem i pomarańczą.

Czas przygotowania:

15 minut

Składniki na 2 porcje koktajlu

  • 2 pomarańcze
  • 1 banan
  • 100 g botwiny
  • 180 ml jogurtu naturalnego
  • opcjonalnie – łyżka miodu

Koktajl z botwiną

Wartości odżywcze

Botwina  – czyli młode listki buraka ćwikłowego są bogate w błonnik, białko, węglowodany, a także witaminę C, kwas foliowy i mikroelementy: mangan, potas, żelazo, fosfor, sód i cynk. Botwina pobudza apetyt, odkwasza i odtruwa organizm, a także koi nerwy.

Banan – dieta bogata w banany wzmacnia układ nerwowy i chroni układ krążenia. Owoce poprawiają pamięć i koncentrację. To doskonałe źródło energii – już jeden banan dziennie odżywia organizm i wspomaga jego regenerację.

Pomarańcza – tak jak pozostałe cytrusy zawiera sporo witaminy C, która poprawia odporność organizmu, ułatwia przyswajanie żelaza, i dodaje energii. Pomarańcze są dobrym źródłem błonnika i flawonoidów wzmacniających działanie witaminy C. Zawierają także inne cenne składniki: witaminy A, B, B12 i P. Są bogate w kwas foliowy i potas – dlatego jedzenie tych owoców polecane jest kobietom w ciąży. Olejki eteryczne zawarte w owocach poprawiają nastrój, działają odprężająco i przeciwdepresyjnie.

Przygotowanie

  1. Botwinę dokładnie opłucz, odsącz i wrzuć do pojemnika blendera.

  2. Banan i pomarańcze obierz, pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do pojemnika blendera.

  3. Dodaj jogurt naturalny, miksuj kilka razy, aż do połączenia się składników. Koktajl powinien mieć gładką, jednolitą konsystencję.

  4. Dla zwolenników słodszych koktajli – dodatkowo 1 łyżka miodu.

Koktajl z botwiną