Wiosna to najlepszy czas, by pozbyć się zimowych kilogramów, oczyścić organizm i dodać sobie trochę energii. Najlepszym sposobem na wiosenny detoks są kolorowe koktajle z warzyw, owoców i zdrowej zieleniny.

Dziś proponuję zielone smoothie, które pełne jest dobroczynnych składników. W pojemniku blendera wylądowały takie produkty jak: awokado, kiwi, banan, jarmuż, sok z limonki i pomarańczy. Taki koktajl to ogromna porcja witamin w jednej szklance. Idealny na rozpoczęcie dnia, drugie śniadanie do pracy czy zdrowy deser.

Koktajl z awokado, kiwi i jarmużu

Składniki

  • 1/2 dojrzałego awokado
  • 2 kiwi
  • 1 banan
  • 1 szklanka liści jarmużu
  • sok z 1/2 limonki
  • sok z 1 pomarańczy
  • zimna przegotowana woda (ilość zależy od tego, jaką konsystencję koktajlu chcesz uzyskać)
  • nasiona chia i plasterki pomarańczy do dekoracji

Koktajl z awokado, kiwi i jarmużu

Wartości odżywcze

Awokado – to owoc pełen wartości odżywczych. Jest bogaty w jednonienasycone tłuszcze, które budują zdrowie serca i pomagają obniżać ciśnienie krwi. Awokado zawiera dużo przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki, opóźniają proces starzenia oraz przeciwdziałają nowotworom. Jest źródłem luteiny chroniącej oczy przed uszkodzeniami wywołanymi stresem, które prowadzą do takich schorzeń jak zaćma, zwyrodnienie plamki żółtej i słabego wzroku. Owoc ten łączy w sobie zdrowe dla mózgu kwasy tłuszczowe omega-3 z naturalną witaminą E, które pomagają zapobiegać chorobie Alzheimer’a.

Pomarańcze – tak jak pozostałe cytrusy zawierają sporo witaminy C, która poprawia odporność organizmu, ułatwia przyswajanie żelaza i dodaje energii. Pomarańcze są dobrym źródłem błonnika i flawonoidów wzmacniających działanie witaminy C. Są bogate w kwas foliowy i potas – dlatego jedzenie tych owoców szczególnie polecane jest kobietom w ciąży. Olejki eteryczne zawarte w pomarańczach poprawiają nastrój, działają odprężająco i przeciwdepresyjnie.

Kiwi – to owoc koncentracji, pomaga się skupić i ukoić nerwy. Po kiwi warto także sięgać po sycącym, ciężkostrawnym posiłku, zwłaszcza jeśli był bogaty w białko. Kiwi zawiera enzym, który ułatwia trawienie białek i zmniejsza uczucie przejedzenia i dyskomfortu po posiłku.

Przygotowanie

  1. Owoce obierz ze skórki, podziel na mniejsze kawałki i wrzuć do pojemnika blendera.

  2. Jarmuż przelej wrzątkiem, a następnie zimną wodą. Odłóż na durszlak do odcedzenia. Usuń twarde nerwy z liści i dodaj do pojemnika blendera.

  3. Składniki zmiksuj w blenderze razem z sokiem z limonki, pomarańczy i wodą, aż do uzyskania gładkiej konsystencji koktajlu.

  4. Jeśli koktajl jest za gęsty dodaj więcej wody i ponownie zmiksuj.

  5. Gotowy koktajl przelej do szklanek i udekoruj dodatkami.

Koktajl z awokado, kiwi i jarmużu