oceny: 1, śr. ocena: 3
3

Jarmuż daje duże pole do kulinarnego popisu. Wykorzystuję go do przygotowania pesto, sałatek czy jako dodatek do różnych dań. Tym razem liście jarmużu zamieniłam na pyszny, zielony koktajl.

Koktajl z jarmużu wzbogaciłam o ogórek, sok z cytryny i miód. Napój jest lekki, orzeźwiający i pełen witamin. Przygotowanie zdrowej mikstury zajmie nie więcej niż kwadrans. Warto odpalić blender, wrzucić kilka produktów i zacząć miksować przepyszne, odżywcze smoothie. Polecam ten zdrowy i sycący smakołyk.

Składniki

  • 50 g jarmużu
  • 100 ml wody
  • 1 ogórek
  • sok z 1/2  cytryny
  • 2 łyżeczki miodu

Koktajl z jarmużu i ogórka

Wartości odżywcze

Jarmuż – jest skarbnicą sulforafanu (przeciwutleniacza, który ma silne działanie antynowotworowe). Liście jarmużu są bogate w białko, błonnik i mnóstwo witamin – przede wszystkim C (filiżanka jarmużu zawiera więcej witaminy C niż wynosi dzienna norma), K (odgrywa istotną rolę w procesie krzepnięcia krwi) i A (zapobiega problemom ze wzrokiem). Jest cennym źródłem potasu, miedzi i manganu. Samo zdrowie, jednak ważne jest zachowanie zdrowego rozsądku i umiaru. Spożywanie go w dużej ilości spowalnia wchłanianie jodu, dlatego na jarmuż szczególnie powinny uważać osoby z problemami tarczycowymi.

Ogórek – ma w prawdzie małą wartość odżywczą, ale warzywo jest cenione ze względu na zawartość związków o charakterze zasadowym, co korzystnie wpływa na odkwaszenie organizmu. Dużą zaletą ogórków jest niska wartość kaloryczna, dlatego są doskonałym składnikiem diet odchudzających. Warzywa pomagają także w usuwaniu nadmiaru wody z organizmu.

Przygotowanie

  1. Jarmuż przelej wrzątkiem, a następnie zimną wodą. Odłóż na durszlak do odcedzenia. Usuń twarde nerwy z liści i wrzuć do pojemnika blendera.

  2. Ogórek obierz, pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do pojemnika.

  3. Składniki zmiksuj w blenderze razem z sokiem z cytryny, miodem i wodą, aż do uzyskania gładkiej konsystencji koktajlu.

  4. Jeśli koktajl jest za gęsty dodaj więcej wody i ponownie zmiksuj.

Koktajl z jarmużem i ogórkiem