Dziś na blogu ląduje kolejny przepis z wykorzystaniem nasion szałwii argentyńskiej. Po owocowym koktajlu i kokosowym puddingu przyszedł czas na coś bardziej orzeźwiającego. Tym razem przygotowałam chłodzący napój z nasionami chia, który często określany jest mianem naturalnego energetyka.

Nasiona wystarczy zalać zimną wodą, dodać sok z cytryny i listki świeżej mięty. W sezonie warto dorzucić swoje ulubione owoce. Wykonanie to tylko kilkanaście minut, a działanie wyjątkowo orzeźwiające. Idealnie sprawdzi się w upalne dni. Napój to nie tylko ciekawe wrażenia wizualne, ale także sporo cennych składników odżywczych.

Składniki

  • 1 i 1/2 l zimnej wody
  • 2 łyżki nasion chia
  • 1 łyżeczka miodu lub cukru trzcinowego
  • sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
  • do podania – kilka kostek lodu, listki świeżej mięty i owoce sezonowe

Napój chia

Wartości odżywcze

Nasiona chia – słyną ze swych wyjątkowych wartości odżywczych. Zawierają cenne kwasy omega-3, które wpływają pozytywnie na układ sercowo-naczyniowy. Wspomagają także pracę mózgu, poprawiają pamięć i koncentrację. Działają pozytywnie na układ nerwowy – pomagają złagodzić objawy depresji. Kwasy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania wzroku. Nasiona szałwii hiszpańskiej zawierają sporo błonnika, dlatego usprawniają pracę układu pokarmowego.

Cytryna – to owoc pełen wartościowych składników – cytryna to przede wszystkim spora dawka witaminy C, ale także witamin z grupy B. Posiada mnóstwo właściwości leczniczych – wzmacnia odporność, leczy infekcje, stanowi skuteczny środek przeciwko przeziębieniom. Olejek cytrynowy ma właściwości przeciwdepresyjne.

Przygotowanie

  1. Do słoika wsyp nasiona chia, zalej zimną wodą, dodaj sok z cytryny i łyżeczkę miodu lub cukru.

  2. Słoik zakręć i dokładnie wymieszaj jego zawartość. Odstaw na ok. 40 minut do lodówki.

  3. Napój chia serwuj z sezonowymi owocami i kostkami lodu. Udekorowany listkami świeżej mięty. Przed spożyciem ponownie wymieszaj napój i wypij razem z ziarenkami.

Napój chia