Dziś na blogu ląduje kolejny przepis na kolorowy i zdrowy koktajl. Tym razem przygotowałam orzeźwiający napój na bazie słodkiego arbuza z dodatkiem soku z cytryny i sporej ilości mięty.

Główny składnik koktajlu ma właściwości nawadniające organizm. Arbuz znany jest przede wszystkim z tego, że doskonale gasi pragnienie, a do tego bogaty jest w mnóstwo cennych składników.

Składniki

  • 1 kg arbuza
  • 1/2 limonki lub cytryny
  • 1 łyżeczka miodu (opcjonalnie)
  • garść liści świeżej mięty + kilka liści mięty do dekoracji

Wartości odżywcze

Arbuz – to owoc bogaty w przeciwutleniacze, takie jak likopen, beta-karoten, luteina, zeaksantyna i kryptoksantyna, które pomagają chronić organizm przed rozwojem chorób nowotworowych. Arbuz pomaga obniżyć ciśnienie krwi i zapobiega zawałowi serca. Ponadto wpływa korzystnie na układ pokarmowy i polepsza przemianę materii.

Przygotowanie

  1. Arbuza pokrój w kostkę i usuń dokładnie pestki. Miąższ umieść w pojemniku blendera.

  2. Dodaj sok z limonki lub cytryny, listki mięty oraz miód.

  3. Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj.

  4. Gotowy koktajl przelej do szklanek, wstaw do lodówki do schłodzenia lub serwuj od razu z kostkami lodu.