Zielony koktajl z gruszki, kiwi i natki pietruszki, z posypką z migdałów, pistacji i jagód goji. Super pożywka dla sprawnego mózgu.

To moja propozycja na rozpoczęcie stałego cyklu przepisów Smacznie, zdrowo, kolorowo, w których prezentujemy sprawdzone i smakowite pomysły na szybkie śniadanie, lub zdrowy deser w formie koktajlu – czyli popularnego smoothie ;-)

Dzisiejsza propozycja to super pomysł zarówno na zimę, kiedy warto uzupełniać w diecie cenne składniki odżywcze, jak i na lato, kiedy schłodzony świetnie ugasi pragnienie i doda energii.

Koktajl z gruszki, kiwi i pietruszki

Czas przygotowania:

5 minut

Składniki koktajlu (1 porcja)

  • 1 gruszka
  • 1 kiwi
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 100 ml wody
  • natka pietruszki – kilka gałązek w zależności od indywidualnych upodobań
  • do podania: suszone jagody goji, pistacje, płatki migdałowe, listki świeżej mięty

Koktajl z gruszki, kiwi i pietruszki

Wartości odżywcze

  • Gruszka – Jeden z nielicznych owoców zawierających jod, czyli minerał pozytywnie wpływający na funkcjonowanie tarczycy. Zawiera brom pobudzający pracę mózgu i poprawiający koncentrację. Miękkie, dojrzałe gruszki pobudzają trawienie i zapobiegają zaparciom.
  • Kiwi – Owoc koncentracji, pomaga się skupić i ukoić nerwy. Zawiera wiele różnych witamin i składników mineralnych bardzo pomocnych w sezonie na przeziębienia. Kiwi zawiera również serotoniny działające antydepresyjnie, przeciwutleniacze (spowalniają starzenie organizmu i zapobiegają rozwojowi chorób cywilizacyjnych) i potas.
  • Natka pietruszki – Rewelacyjny dostawca witaminy C (więcej niż w cytrusach!), beta-karotenu i żelaza. Wzmacnia odporność, oczyszcza organizm (wspomaga trawienie), łagodzi nerwobóle, działa moczopędnie. Dobrze wpływa na wzrok i cerę.

Wykonanie

  1. Gruszkę i kiwi obierz ze skóry i przekrój na połówki.

  2. Z gruszki wykrój gniazda nasienne.

  3. Owoce zmiksuj w blenderze razem z natką pietruszki, sokiem z limonki i wodą, aż do uzyskania gładkiej konsystencji koktajlu.

  4. Zwróć uwagę, żeby natka pietruszki zmiksowała się na jak najmniejsze drobinki, tylko wtedy koktajl zyska aksamitną konsystencję i orzeźwiający, leciutko-pietruszkowy smak. Pietruszka nie powinna być wyczuwalna pod zębami w trakcie picia i jedzenia koktajlu.

  5. Zmiksowany koktajl wlej do szklanki. Teraz czas na chrupką posypkę.

  6. Płatki migdałowe, jagody goji i pistacje obrane z łupinek posiekaj na drobne kawałki, i posyp koktajl taką mieszanką. Na koniec udekoruj go jeszcze listkami mięty.

przygotowania: 3 minut
czas wykonania: 2 minut
czas potrzebny: 5 minut
ilość porcji: 1

Koktajl z gruszki, kiwi i pietruszki