Nauczę Cię jak upiec mistrzowską pizzę

Czy chcesz zaimponować rodzinie i znajomym? PizzaNerd to najelpszy kurs pieczenia pizzy.

Nie przegap → Sprawdź: pizzanerd.pl

Konkurs „Lepsza Strona Smaku”

logo-britaRazem z marką BRITA organizuję konkurs pod tytułem „Lepsza Strona Smaku”. Główna nagroda to bateria trójdrożna z funkcją filtrowania o wartości niemal 900 zł! Zapraszam :)

Nagrody

bateria-brita

  • Za najlepsze Prace Konkursowe zostaną przyznane REWELACYJNE nagrody:
    a) Nagroda Główna w postaci baterii BRITA WD3020 o wartości 879 złotych
    b) Nagrody dodatkowe w postaci karafki BRITA o wartości 60 złotych dla czterech wyróżnionych uczestników.
  • Fundatorem nagród w konkursie jest firma BRITA POLSKA
  • Wyboru zwycięzców dokona jury, w którego skład wchodzę ja i jeden przedstawiciel fundatora nagród.

Zadanie konkursowe

  • Zadanie konkursowe jest bardzo fajne. Tak fajne, że za kilka dni sam opublikuję na nie odpowiedź w formie nowego przepisu. Głównej nagrody oczywiście nikomu nie odbiorę, bo nie mogę jako organizator, poza tym w mojej kuchni ta piękna bateria z filtrem dostarczają wodę już od jakiegoś czasu :)
  • Zadanie polega na tym, aby zaproponować modyfikację lub zupełnie inną wersję przepisu na domowy kisiel, który zaprezentowałem nieco niżej. Co ciekawego można w nim zmienić? Co zrobić, aby był bardziej efektowny? Jakich innych składników użyć? Ważne, aby użyć w nowej recepturze wody filtrowanej :)
  • Liczą się kreatywność, oryginalność i pomysł.
  • Jeżeli chcesz, możesz dodać zdjęcie przedstawiające deser z Twojego przepisu – zdjęcie nie jest wymagane (zdjęcie dodać możesz  w formularzu służącym do wpisania komentarza, w specjalnym polu znajdującym się zaraz pod przyciskiem „Dodaj komentarz”).

Przepis na domowy kisiel jabłkowy

kisiel jabłkowy domowej roboty dla niemowlaka

Składniki: 1 szklanka filtrowanej wody, pół szklanki dobrego soku jabłkowego, jedno słodkie jabłko, laska cynamonu, kilka goździków, łyżka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

  1. Jabłko obieram i kroję w cienkie piórka, a następnie wrzucam do rondelka.
  2. Do rondelka wlewam filtrowaną wodę i sok jabłkowy, a na koniec dodaję cynamon i goździki.
  3. Całość gotuję aż pokrojone jabłko ładnie zmięknie, a następnie odlewam trochę płynu do małej miseczki.
  4. Do odlanego płynu dodaję mąkę ziemniaczaną i mieszam dokładnie, aby nie było żadnych grudek.
  5. Gęsty płyn wlewam do rondla. Cały czas mieszając doprowadzam do wrzenia i czekam aż kisiel zgęstnieje.
  6. Gorący kisiel rozlewam do małych szklanek i daję mu chwilę na przestygnięcie. Mniammm!

— koniec przepisu —

Zasady zabawy i kilka formlaności:

  • Po pierwsze: Konkurs przeznaczony jest dla wszystkich osób, które są czytelnikami bloga Zajadam.pl :)
  • Konkurs trwa do 30 marca 2014, więc na przesłanie zgłoszenia masz czas do północy tego dnia.
  • Zgłoszenie powinno mieć formę komentarza zamieszczonego na stronie, którą właśnie czytasz.
  • Każdy uczestnik zabawy jest zobowiązany do zapoznania się z Regulaminem (kliknij po szczegóły). Udział w konkursie mogą brać wszystkie osoby spełniające warunki regulaminu (np. pełnoletność).
  • Twoja praca konkursowa powinna spełniać bardzo proste warunki: a) powinna być wynikiem Twojej osobistej twórczości, b) nie może zawierać wulgaryzmów, treści obraźliwych, treści sprzecznych z obowiązującymi przepisami prawa, c) nie może naruszać praw osób trzecich, w tym w szczególności dóbr osobistych i praw autorskich (majątkowych i osobistych).

Wyniki konkursu

kisiel herbaciany1 miejsce i nagrodę główną zdobył przepis na herbaciany kisiel z tapioki autorstwa fellipe. Moje gratulacje!!! :-)

Wyróżnienia i dodatkowe upominki otrzymują:

  • Klaryska za przepis na kisiel pomarańczowo-dyniowy
  • Zosia za przepis na kisiel ogórkowo-imbirowy
  • Justusica za przepis na kisiel z bzu czarnego
  • AdrianaW za najbardziej odjechane zgłoszenie i jeszcze bardziej zwariowane zdjęcie :-)

Ilość komentarzy: 22 - dołącz do dyskusji!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

22 odpowiedzi na “Konkurs „Lepsza Strona Smaku””

  1. gratulacje dla wygranych! :)

  2. Kristos pisze:

    WItam .
    Spóźnialski jestem, myślalem że konkurs trwa do ostatniegi dnia Marca, ale co tam, przepis fajny to próbujcie. :D
    Czerwiec (miesiąc truskawek) zbliża się wielkimi krokami, więc oryginalnie: TRUSKAWKOWY KIESIEL Z BALSAMICZNO MIĘTOWĄ NUTĄ.

    Porzebujecie: 1kg truskawek, 1l filtrowanej wody, 5 łyżek cukru brązowego najlepszy byłby palmowy, pęczek mięty, 2 łyżki octu balsamicznego, 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej, 200 ml kwaśnej śmietany 18%.

    70% truskawek do gara + woda + 4 łyżki cukru, gotujemy na małym ogniu około 10 min. studzimy.
    W miedzyczasie reszte truskawek kroimy (tutaj jak kto woli) w plastry i mieszamy z posiekaną miętą, resztą cukru oraz z balsamico, zostawiamy w lodówce.
    Wywar z truskawek odcedzamy do najlepiej rondelka i doprowadzamy do wrzenia, w odrobinie wywaru rozprowadzamy (krochmal) mąke ziemniaczaną i łączymy z gotującym się wywarem.
    Do miseczki nakładamy nasze truskawki z mietą i zalewamy gorącym Kisielem, ozdabiamy kleksem śmietany, listkiem mięty i szczyptą cukru.

    Smacznego,
    Kristos.

    • Tomek Lach pisze:

      Hej! Dzięki za świetny przepis – w konkursie nie mogę go uwzględnić bo przesłałeś po terminie, ale na pewno wypróbuję go kiedy pojawią się truskawki :)

  3. AdrianaW pisze:

    Wiele kisielu truskawowego w sobie chowa moja zupa truskawkowa .Uwielbiam oglądać blog Zajadam nawet gdy słonecznie jest na dworze bo sobowtór Jana Kuronia czyli Tomasz Lach poprawić humor mi zawsze pomoże .Dlatego dla Niego truskawkowe cudo przygotowuje i za ciekawe posty z całego serca dziękuję .Temu owocowi należą się brawka bo w mojej kuchni zawsze króluje truskawka .Stuk,puk ,stuk ,puk by przygotować zupę potrzebne jest ich 16 sztuk ,1/2 kisielu truskawkowego bardzo smacznego ,4 łyżeczki cukru białego troszkę kalorycznego :) ,liść mięty by zyskać look odświętny :) .Mam nadzieje ,że nie będzie to problem wielki bo do zupki potrzebne są nam również makaronowe świderki .Truskawki myjemy i obieramy i z kosza wiklinowego je ze smakiem podjadamy .Kroimy je na dwie półówki a polskie truskawki nie żałujmy nigdy żadnej złotówki .Wrzucamy je do wody ,która się w żeliwnym garnku gotuje bo kto je truskawki zdrowie i uśmiech na twarzy zyskuje .Dodajemy cukier ,kisiel z water rozdrabnaimy i nim naszą zupkę zagęszczamy .W osobnym garnku gotujemy makarony do tej czynności możemy zaprosić męża choć może czuć się trochę rozkojarzony .Po 7 minutach go odcedzamy i do truskawkowej zupy wkładamy i ze smakiem zjadamy .

  4. elwira pisze:
    5

    Osobiście w przepisie zmieniłabym od punktu 6: wystudzony kisiel przelewam do niskiej, ale o szerokim dnie miski. I pozwalam taplac w nim ràczkami mojej uczennicy( swietna okazja do usprawniania manualnego, uwrażliwiania dłoni). Kisiel w takiej formie można zgniatać, chlapać, mieszać, smakować oraz nawet robić w nim obrazki na talerzu. Trzeba pamiętać o podwinięciu rękawów dziecka ! Wesołej zabawy życzę :)) nie tylko z dziećmi niepełnosprawnymi

  5. senninha pisze:

    Bardzo często przygotowuję w domu kisiel… w zasadzie ze wszystkiego ;) trochę zjadamy, a resztę zostawiam do terapii SI. Tak, kisiel ma wiele zastosowań ;)
    Moją propozycją będzie kisiel rabarbarowy z mleczkiem kokosowym.
    Składniki:
    pół szklanki pokrojonego drobno rabarbaru,
    pół szklanki mleczka kokosowego,
    szklanka filtrowanej wody,
    1/3 szklanki kompotu z rabarbaru (równie dobry jest truskawkowy),
    niepełna łyżka mąki ziemniaczanej,

    Pokrojony drobno rabarbar zalewam na 2-3 godziny mleczkiem koksowym. Po czym odcedzam rabarbar na sitku. Zalewam wodą, słodzę (pół łyżki cukru) i gotuje do miękkości. W kubku mieszam mąkę ziemniaczana z kompotem i wlewam do garnka z rabarbarem cały czas mieszając. Przelewam do pucharków i… Gotowe.

    pozdrawiam

  6. Karolina pisze:

    Widzę, że dużo tu już baaardzo ciekawych przepisów się uzbierało i ten mój raczej mało interesująco na ich tle wypadnie, ale co tam – i tak próbuję, bo fajnie było by taką Britkę w domu ugościć i mieć spokojną głowę o jakość wody używanej do przygotowywania pierwszych posiłków dla swojego dzieciątka :)
    Tak więc KISIEL TRUSKAWKOWY Z WANILIOWYM SOSEM

    Składniki/kisiel :
    ok. 30 dkg truskawek
    1,5 szkl. wody filtrowanej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżka cukru
    odrobinka soku wyciśniętego z cytryny

    Składniki/sos waniliowy :
    4 żółtka
    100 ml mleka
    100 ml słodkiej śmietanki
    3-4 łyżki cukru
    cukier waniliowy

    Sposób wykonania :

    1. Umyte truskawki wkładamy do rondelka, zalewamy wodą filtrowaną i gotujemy.
    2. Kiedy truskawki będą już miękkie, dodajemy cukier.
    3. Odcedzamy truskawki z powstałego kompotu i do ciepłego dodajemy mąkę ziemniaczaną uprzednio rozprowadzoną w niewielkiej ilości przefiltrowanej wody oraz odrobinkę soku wyciśniętego z cytryny.
    4. Ciągle mieszając, gotujemy aż do zgęstnienia, po czym dodajemy ponownie ugotowane truskawki.
    5. Przygotowujemy sos. W tym celu mieszamy ze sobą mleko i śmietankę – podgrzewamy, natomiast żółtka ucieramy z cukrem kryształem i cukrem waniliowym i tak utarte wlewamy wolnym strumyczkiem do podgrzewanego mleka. Całość gotujemy na wolnym ogniu, cały czas mieszając, aż do zgęstnienia sosu.
    6. Do miseczek rozlewamy warstwami naprzemiennie kisiel i sos waniliowy.

    :)

  7. Zosia pisze:

    Już niedługo lato i cudne upały. I kiedy nie ma się ochoty na nic konkretnego do jedzenia, a przecież coś jeść trzeba. Wtedy można zrobić taki zupełnie odjechany ksiel.

    Kisiel ogórkowo – imbirowy

    Składniki:
    • 1 duży ogórek szklarniowy
    • mały kawałek świeżego imbiru (ilość zależy od naszych upodobań
    • 1 szklankę wody filtrowanej BRITA
    • 1 łyżkęmąki ziemniaczanej
    • 2 łyżki miodu
    • sok i skórka z 1 limonki

    Wykonanie:
    Ogórka obrać, pokroić w kostkę i wrzucić do kubka blendującego. Dodać starty na tarce imbir, skórkę i sok z limonki, miód i 0,5 szklanki wody filtrowanej BRITA. Wszystko dokładnie zblendować i przelać do garnuszka, podgrzewać na małym ogniu, a w tym samym czasie dokładnie rozmieszać mąkę ziemniaczaną z pozostałą wodą filtrowaną BRITA, wlać do garnuszka i energicznie mieszając zagotować. Gotować aż do zgęstnienia, podawać schłodzony, a najlepiej zagryzać arbuzem :)

  8. Justusica pisze:

    KISIEL Z BZU CZARNEGO

    … na nogi postawi chorego! :) Czarny bez słynie z właściwości leczniczych (działa przeciwgorączkowo i świetnie sprawdza się przy przeziębieniu), nie można jednak odmówić mu również walorów smakowych. Kisiel z czarnego bzu pozwala połączyć te dwie właściwości, zadając kłam stwierdzeniu, że „gorzki lek najlepiej leczy” :)

    Składniki (na dwie porcje):

    1,5 szklanki filtrowanej wody
    1 szklanka soku z czarnego bzu
    1 łyżeczka cukru trzcinowego
    2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    szczypta cynamonu
    szczypta zmielonych goździków
    owoce do dekoracji

    Gdy zaburczy w Twoim brzuszku,
    Podgrzej wodę w mig w garnuszku.
    Dodaj cukier i przyprawy
    I pomieszaj (tak dla wprawy).
    Soku nalej do miseczki,
    Dodaj mąki dwie łyżeczki
    I wymieszaj – tak bez grudek
    (niech mikstura będzie cudem!).
    Kiedy w garnku zabulgoce,
    Dodaj mąkę, sok, owoce.
    Gotuj chwilę, wciąż mieszając,
    Kolor, zapach podziwiając.
    Kisiel wlej do salaterek.
    Ot, gotowy Twój deserek! :)

  9. felllipe pisze:

    Kisiel to właściwie jedyny deser z dzieciństwa, który nie odstraszał mnie smakiem i konsystencją. Podczas gdy inne dzieci zajadały się budyniami i kaszkami mannymi, ja na desery na mleku zawsze się krzywiłem i stanowczo odmawiałem ich konsumpcji. Dzisiaj, jak na dużego chłopca przystało, sam przygotowuję sobie posiłki i to ja decyduję o ich składzie, a co za tym idzie- także smaku. Nie oznacza to oczywiście, że się przekonałem do mlecznych deserów, ale przynajmniej nikt już nie przymusza mnie do ich jedzenia… :) Mój kisiel to wariacja na temat tradycyjnego przepisu. Deser przygotowałem na bazie herbaty owocowej, a zamiast skrobii zimniaczanej użyłem lśniących perełek tapioki, które zdecydowanie dodają deserowi uroku. Polecam takie eksperymenty, bo ich efekty nierzadko mogą pozytywnie nas zaskoczyć i nawet nielubiane dotychczas smaki za sprawą zamiany któregoś ze składników mogą niespodziewanie stać się tymi ulubionymi…

    Oto przepis na mój herbaciany kisiel z tapioki:
    1 szklanka przefiltrowanej wody
    saszetka ulubionej herbaty owocowej (u mnie jabłkowa z cynamonem)
    3 czubate łyżki perełek tapioki
    ziarenka z 1 strąka kardamonu
    cząstki ananasa w zalewie (lub dowolne owoce np. z kompotu)- ilość według uznania
    pół szklanki zalewy z ananasa
    cukier według uznania

    Herbatę zaparzamy w szklance wrzątku, dorzucamy tapiokę i odstawiamy na ok. 30 minut. Po tym czasie dodajemy ziarenka kardamonu i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy aż perełki tapioki staną się przezroczyste. Zdejmujemy z ognia, dolewamy pół szklanki zalewy z ananasów i jeśli jest taka potrzeba- dosładzamy do smaku. Naczynia, w których będziemy serwować kisiel wypełniamy kawałkami owoców i zalewamy kisielem. Studzimy lub jemy na ciepło. Smacznego!

  10. Helixpomatia pisze:

    Kisiel z czerwonych owoców i wina

    – 150 g truskawek
    – 150 g malin
    – 100 g wiśni
    -100 g borówek
    – 150 g czerwonych porzeczek
    – 150 g czarnych porzeczek
    – 100 ml czerwonego wytrawnego wina
    – 500 ml soku wiśniowego
    – 80 g cukru trzcinowego
    – sok z jednej cytryny
    – 50 g mąki ziemniaczanej

    Połowę wina wymieszać z mąką ziemniaczaną. Pozostałe wino oraz sok wiśniowy wlać do garnka, dodać sok z cytryny i cukier. Wszystko zagotować i gotować około 5 minut. Do garnka wsypać 2/3 owoców i całość gotować jeszcze około 3 minut. Do gotujących się owoców wlać wino wymieszane z mąką ziemniaczaną. Gotować na małym ogniu, cały czas mieszając, aż kisiel zgęstnieje. Do gotowego kisielu dodać pozostałe owoce. Kisiel można podawać z sosem waniliowym.

  11. Magdalena Matkowska pisze:

    Kisiel w zestawieniu z kruchymi ciastkami to smak mojego dzieciństwa z czasów przedszkola. Przyznam, że zadanie konkursowe było dla mnie przyjemnym wyzwaniem kulinarnym, jeszcze nigdy sama nie kombinowałam w ten sposób. Mąż złapał się za głowę, że kisiel z dyni chcę zrobić, ale kiedy spróbował po jego minie wiedziałam, że jest pysznie :-) oto co osiągnęłam:
    kisiel z dyni i jabłka (produkty na dwie porcje)
    200ml soku z jabłek (ja odwirowałam w sokowirówce), 150g dyni (użyłam z mrożonych zapasów), 1 małe jabłko, 1 łyżka cukru, 200ml wody filtrowanej (w moim przypadku z dzbanka), 2 łyżki soku z cytryny, 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    Sok wlałam do garnka, dodałam pokrojone w kostkę dynię i jabłko, dosypałam cukier i ugotowałam do miękkości. Pozostawiłam do przestudzenia. Zmiksowałam blenderem, aby uzyskać jeszcze bardziej aksamitną konsystencję przetarłam przez sitko. W 200 ml wody rozprowadziłam łyżkę mąki ziemniaczanej wlałam do garnka, dodałam sok z cytryny i mieszając zagotowałam aż kisiel zgęstniał. Podałam z maślanymi ciasteczkami kukurydzianymi.
    Smacznego!

  12. klaryska pisze:

    Ja proponuję kisiel w iście wiosennej odsłonie, przynajmniej kolorystycznie… :) Czyli słoneczny kisiel pomarańczowo- dyniowy. Pomarańcza i dynia to jest bowiem bardzo zgrany duet – spróbujcie sami!

    Składniki:
    1 szklanka czystej, przefiltrowanej wody
    0,5 szklanki świeżego soku wyciskanego z pomarańczy
    75 – 100 g dyni pokrojonej w drobną kostkę (mrożonej lub świeżej)
    1,5 łyżki skrobi kukurydzianej
    łyżka ekstraktu lub likieru pomarańczowego dla wzmocnienia smaku
    cukier lub słodzik do smaku (u mnie stevia)
    szczypta cynamonu
    odrobina startej skórki pomarańczy

    Wodę zagotować, dorzucić dynię i gotować przez chwilę aż dynia zmięknie. Wycisnąć sok z pomarańczy. W soku dokładnie rozprowadzić skrobię kukurydzianą. Powstałą miksturę wlać do garnka z wodą i dynią. Gotować do uzyskania konsystencji kisielu, cały czas mieszając. Na koniec dodać ekstrakt lub likier pomarańczowy, szczyptę cynamonu i skórkę pomarańczową. Jeśli jest taka potrzeba- dosłodzić (to zależy od słodkości pomarańczy). Można wzbogacić kisiel nutą czekolady, podając go posypanego wiórkami czekoladowymi.

    Smacznego!

  13. michał pisze:

    Przepis na mój kisiel

    Lubie tutaj posługiwać sie angielską w sumie bardziej amerykańską nazwą owoców z których jest zrobiony berries niby owoce leśne, ale nei do końca, w sumie do tego „zestawu” należa wszystkie owoce mające w nazwie „berry” czyli truskawki, jeżyny, jagody, borówki, poziomki oraz mnóstwo innych :)

    Więc za każdym razem lekko modyfikuję przepis :)

    Owoce najlepiej, jak są świeże, ale ciężko akurat z nimi jest więc często korzystam również z mrożonych.

    Owoce ok 300g
    Przefitrowana woda przez filtr BRITA 2szklanki
    Mąka ziemniaczana 1,5 łyżki
    Limonka
    Stewia

    Wybrane owoce np maliny, jeżyny i borówki amerykańskie.

    Owoce miksujemy razem. Wrzucamy do garnka. Dolewamy przfiltrowaną wodę Brita. Gotujemy. Dodajemy mąkę ziemniaczaną. (Jeśli owoce są bardzo słodkie możemy dodać trochę soku z limonki, jeśli natomiast są bardzo kwaśne możemy dodać trochę stewii) Cały czas mieszamy, jak całośc nabierze odpowiedniej konsystencji przelewamy do miseczek i czekamy, aż troszkę przestygnie. Gotowe !

  14. agata pisze:

    Żałuję, że nie znam żadnego przepisu, bo nagroda jest wymarzona! do tej pory korzystałam jedynie z czajnika z filtrem, ale nawet ten największy z Brita jest za mały dla 6osobowej rodziny, która co chwile z niego korzysta :)

    • Tomek Lach pisze:

      Agato masz jeszcze prawie dwa tygodnie na wymyślenie czegoś ciekawego, poza tym liczy się kreatywność i pomysł, na pewno dużo dodatkowych punktów dałoby zdjęcie dodane do komentarza :) Nie poddawaj się bo tak jak napisałaś nagroda warta jest odrobiny zachodu.

  15. Anna1601 pisze:

    Kisiel arbuzowy z jabłkiem

    Składniki:
    1 mały arbuz ok. 0,5 kg
    1 jabłko
    1 szklanka filtrowanej wody
    1 łyżeczka wyciśniętego soku z cytryny
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    2 łyżki cukru
    kilka listków świeżej mięty do dekoracji

    Myję arbuza i kroję go na 2 równe połówki. Przy użyciu łyżki usuwam miąższ i pozbywam się z niego pestek. Jabłko obieram i usuwam gniazda nasienne. Arbuza, jabłko i cukier miksuję na sok w blenderze. Do rondelka wlewam pół szklanki filtrowanej wody, przygotowany sok arbuzowo-jabłkowy z blendera oraz łyżeczkę soku z cytryny. Mieszam i podgrzewam aż do zagotowania. Pozostałą połowę szklanki wody filtrowanej mieszam dokładnie razem z mąką ziemniaczaną, a następnie wlewam ją do gorącego soku arbuzowo-jabłkowego. Mieszam energicznie, aż masa stężeje. Gorący kisiel przelewam do pustych połówek po arbuzie. Odstawiam do wystudzenia a na koniec dekoruję świeżymi listkami mięty.

    Deser ten jest przepyszny. Nuta arbuzowego smaku przeplata się z jabłkiem i tonie w cytrynie. Wygląda też zjawiskowo i bardzo oryginalnie i z całą pewnością wszystkich zaskoczy :)

  16. Madeleine pisze:
    5

    Maliny!Mailinki to moje ukochane owoce:)Najlepsze sa swieze oczywiscie z wlasnego ogrodu ale jesli nie mamy takich alternatywa sa mrozone, ktore w tym eypadku po prostu sie odmrozi. Moj przepis na pyszny kisiel malinowy bedzie zawieral swieze malinki. 250 g swiezych malin1 lyzeczka maki ziemniaczanej1 lyzeczka cukru do smaku (opcjonalnie)50 ml wody 1 lyzka smietany do dekoracji jak i dla smaku:)Malinki miazdzymy widelcem aby puscily sok. Wlewamy do garnuszka, dodajemy cukier i zagotowujemy. Wode wymieszana z maka ziemniaczana wlewamy do gotujacych sie owocow. Gotujemy na wolnym ogniu az kisiel zgestnieje. Taki gotowy kisiel przelewamy do ulubionego naczynia i dekorujemy smietana, najlepiej ubita:) Smacznego!

  17. iws2013 pisze:

    Jest przepis na również domowy kisiel jabłkowy, ale można powiedzieć, że taki kisiel „z prądem” dla dorosłych.

    Składniki (na ok. 4 porcje):
    2 szklanki filtrowanej wody
    0,5 szklanki żubrówki
    2 łyżki cukru
    2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 jabłko
    szczypta cynamonu
    cukier waniliowy
    sok z cytryny

    Przygotowanie:
    1. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce, a następnie skropić sokiem z cytryny.
    2. W małym rondlu zagotować 1,5 szklanki filtrowanej wody, 0,5 szklanki żubrówki, dodając cukier, odrobinę cukru waniliowego, cynamon i starte jabłko.
    3. Pół szklanki zimnej wody wymieszać z mąką ziemniaczaną i wlać do rondla, po zagotowaniu się wody z jabłkami.
    4. Wymieszać energicznie, aby kisiel równomiernie zgęstniał.
    5. Kisiel przelać do pucharków. Według mnie najlepiej smakuje od razu na ciepło.

  18. pysia pisze:

    Domowy kisiel bananowy

    Składniki:
    1 szklanka filtrowanej wody,
    pół szklanki zagęszczanego soku bananowego,
    2 banany,
    1 łyżka mąki ziemniaczanej,
    2 łyżki cukru

    Przygotowanie:

    Banany obieram ze skórki a następnie rozcieram go widelcem.
    Do rondelka wlewam filtrowaną wodę i sok bananowy, a na koniec dodaję roztarte banany i cukier.
    Całość gotuję , a następnie odlewam trochę płynu do małej miseczki.
    Do odlanego płynu dodaję mąkę ziemniaczaną i mieszam dokładnie, aby nie było żadnych grudek.
    Gęsty płyn wlewam do rondla. Cały czas mieszając doprowadzam do wrzenia i czekam aż kisiel zgęstnieje.
    Gorący kisiel rozlewam do małych salaterek i daję mu chwilę na przestygnięcie a potem ozdabiam plasterkami babana. Mniammm! Pycha!!

    Smacznego

  19. lajeczka pisze:

    W moim ogrodzie bogactwo owoców każdego roku zachęca do robienia różnego rodzaju przetworów. Dżemy, kompoty czy mrożonki zawsze stanowią podstawowe zimowe zapasy, ale dzięki wspaniałej, filtrowanej za pomocą dzbanka Brita wodzie, tego roku możemy skosztować też pysznego, domowego wina. To właśnie wino zrobione z malin, jeżyn, porzeczek i wiśni stanowi podstawę mojego przepisu na domowy kisiel. Wino gotujemy ze skórką pomarańczową i odrobiną imbiru. Po zagotowaniu dodatki wyjmujemy. Mrożone owoce wrzucamy do garnka z przefiltrowaną wodą i cukrem jeśli wino nie jest dostatecznie słodkie. W zależności od efektu jaki chcemy osiągnąć odparowujemy wodę, by smak alkoholu był bardziej intensywny lub dolewamy, jeśli ma być słabiej wyczuwalny. Owoce mieszamy z winem. Kilka łyżek przefiltrowanej wody potrzebujemy też by rozmieszać w niej mąkę ziemniaczaną. Mieszanką zagęszczamy owoce i kisiel w wersji dla dorosłych jest gotowy :)

  20. casablanca12 pisze:

    Kisiel żurawinowy- bardzo aromatyczny

    Składniki: 200g żurawin, 4 szklanki wody filtrowanej, 2/3 szklanki cukru, skórka z otartej cytryny, 3 gożdziki, 1 laska cynamonu, 4 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 szklanka czerwonego wina wytrawnego.

    Przygotowanie: Żurawinę zalać wodą i zagotować. Dodać cynamon, gożdziki, skórke cytryny i całość poslodzić do smaku. Po około 5 minutach wszystko odcedzić. Ponownie zagotować, odać czerwone wino mąkę, rozprowadzoną wcześniej z wodą. Czekamy aż zgęstnieje. Rozlewamy do pucharków i przyozdabiamy świeżymi owocami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

css.php