Nauczę Cię jak upiec mistrzowską pizzę

Czy chcesz zaimponować rodzinie i znajomym? PizzaNerd to najelpszy kurs pieczenia pizzy.

Nie przegap → Sprawdź: pizzanerd.pl

Smaczny konkurs Hilcona

Smaczny konkurs Hilcona

Niedawno miałem przyjemność testowania i próbowania produktów marki Hilcona. Przygotowałem nawet przepis na Ravioli szpinakowe z pesto rosso. Dziś zapraszam Was do zabawy z nagrodami, byśmy wspólnie wymyślili ciekawe sposoby wykorzystania takich świeżych pierożków czy makaronu.

Poniżej zobaczysz mój kolejny pomysł na przygotowanie szybkiego i pysznego obiadu, tym razem z wykorzystaniem świeżego makaronu fettuccine. Pod przepisem poznasz wszelkie szczegóły dotyczące konkursu – a zabawa jest naprawdę prosta. Wystarczy, że użyjesz wyobraźni i zaproponujesz kreatywne wykorzystanie jednego z produktów Hilcona do przygotowania pysznego posiłku. :-)

makaron fettucine hilcona

Kremowe Fettuccine z natką pietruszki i parmezanem

Mój pomysł, który może posłużyć Wam za inspirację do konkursowych komentarzy, to świeży makaron fettuccine (makaron w stylu włoskim
z dodatkiem jaj od kur z wolnego wybiegu) w gęstym i kremowym sosie na bazie oliwy, czosnku i mleka kokosowego. Z dodatkiem świeżej zieleniny i pomidorów. Taki zestaw składników pozwolił mi przygotować pyszny i sycący obiad w dosłownie 10 minut! :)

Składniki

  • 1 opakowanie makaronu Fettuccine Hilcona
  • kilka łyżek oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka szt. pomidorów koktajlowych
  • mleko kokosowe – kilka łyżek
  • ser typu parmezan
  • natka pietruszki
  • zioła świeże do podania (np. bazylia)
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie

Przygotowanie makaronu

  1. Zacząłem oczywiście do zagotowania wody. Świeży makaron gotuje się ledwie 2 minuty, tak że czas podgrzewania wody wykorzystałem na przygotowanie pozostałych składników.
  2. Czosnek drobno posiekałem i wrzuciłem na zimną patelnię, dodałem też 2 łyżki oliwy z oliwek i zacząłem podgrzewać na wolnym ogniu. Dzięki temu czosnek przez kilka minut ładnie się zeszklił i uwolnił niesamowite aromaty.
  3. Pomidorki pokroiłem w ćwiartki, a natkę posiekałem drobniutko.
  4. W momencie, w którym wrzuciłem makaron do wrzącej wody, dodałem również pomidory na patelnię.
  5. Ugotowany makaron odcedziłem i dodałem na patelnię, dodałem w tym samym momencie kilka łyżek gęstego mleka kokosowego, szczyptę suszonych ziół prowansalskich, odrobinę soli.
  6. Następnie całość zamieszałem i poddusiłem przez pół minuty (makaron w sosie powinien być pogrzewany maksymalnie 45-50 sekund, w przeciwnym wypadku zacznie się rozgotowywać).
  7. Zaraz potem dodałem do makaronu natkę pietruszki, dwie łyżki startego parmezanu, całość delikatnie zamieszałem …i gotowe!
  8. Makaron podałem z dodatkową porcją grubo startego parmezanu, oprószony grubo zmielonym czarnym pieprzem i przyozdobiony świeżą bazylią.

makaron fettucine hilcona

Teraz Twoja kolej! :-)

Jak widzisz mój pomysł był bardzo prosty, szybki w wykonaniu, lekko zwariowany ze względu na dodatek mleka kokosowego. Wyszło PRZEPYSZNIE. Teraz Twoja kolej na wymyślenie fajnego dania bazującego na produkcie Hilcona.

produkty-hilcona-recenzja-1

Konkurs

mlynek-turretZabawa jest bardzo prosta. Napisz w komentarzu poniżej jaki jest Twój pomysł na przygotowanie pysznego dania wykorzystującego jeden z produktów marki Hilcona. Pełną listę tych produktów znajdziesz na stronie www.hilcona.pl/produkty.

Nagrodami w konkursie są cztery designerskie młynki Turrent do soli i pieprzu.

  • Na komentarze konkursowe czekam przez siedem dni do 11.12.2016, do końca dnia.
  • W swoim komentarzu opisz pomysł własnymi słowami, niekoniecznie w postaci przepisu – wiersz czy ciekawa historyjka będą równie mile widziane!
  • Jeżeli do swojego pomysłu chcesz dodać zdjęcie lub film, wystarczy że w komentarzu dołączysz link do niego (np. opublikowanego na Instagramie lub Facebooku), zdjęcie lub film możesz również przesłać poprzez email na adres konkurs@zajadam.pl – dodanie zdjęcia nie jest obowiązkowe, ale najpewniej zwiększy Twoje szanse na otrzymanie nagrody. ;-)
  • Regulamin konkursu dostępny jest tutaj.

Zobacz również

Ilość komentarzy: 16 - dołącz do dyskusji!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

16 odpowiedzi na “Smaczny konkurs Hilcona”

  1. Laura pisze:

    Moją drugą połówkę zabiorę w kulinarną podróż do świata moich ukochanych Włoch. Przygotuję carpaccio z buraka, które podam z rukolą i płatkami parmezanu, skropione oliwą z oliwek i kilkoma kroplami ognistego sosu Arrabbiata marki Hilcona. Upiekę domową ciabattę z pełnoziarnistej mąki z dodatkiem czarnych oliwek i idealnego Pesto Rosso Hilcona. Będziemy jeść ją na ciepło z odrobiną oliwy z oliwek i soli morskiej. Danie główne to prawdziwy afrodyzjak – wyjątkowe Fettuccine Hilcona z sosem Pesto Rosso Hilcona z krewetkami, białym winem i orzeszkami pinii oraz grillowane karczochy z wybornym Basilico Hilcona. Tak, jak prawdziwi Włosi biesiadowanie zwieńczymy filiżanką aromatycznego espresso, dużą caffe latte i deserem – ciastem z żurawiną, suszonymi śliwkami, orzechami i melisą oraz pysznymi truflami z białej czekolady z tymiankiem i cytryną.

  2. Klaudia pisze:

    Do swojego dania wybrałabym Tortelloni z serem ricotta i szpinakiem
    z dodatkiem orzeszków piniowych. A przygotowałabym to w taki sposób: Tortelloni ugotowałabym w sposób podany na opakowaniu. W rondlu na maśle rozpuściłabym Gorgonzolę, następnie dodając śmietanę. Chwilę razem by się pogotowały aż powstałby piękny sos. Na patelni podsmażyłabym kilka plastrów salami. Ugotowane Tortelloni dodałabym do sosu i wymieszała. I można by wykładać na talerze, na górze kładąc salami. Mniam! Ślinka cieknie na samą myśl o tym daniu. Już wiem co jutro będę mieć na obiad!

  3. AGNIESZKA pisze:

    Smażone tortelloni Hilcona z suszonymi pomidorami, młodym szpinakiem, orzechami włoskimi, podane z pieczonymi pomidorkami cherry i parmezanem

    https://www.facebook.com/photo.php?fbid=184468722018862&set=a.146341789164889.1073741827.100013672066109&type=3&theater

  4. AGNIESZKA pisze:

    Szpinakowe fettuccine własnego wyrobu z gorgonzolą, orzechami włoskimi, młodym szpinakiem i bazyliowym pesto Hilcona

    https://www.facebook.com/photo.php?fbid=184463695352698&set=a.146341789164889.1073741827.100013672066109&type=3&theater

  5. Aneta76 pisze:

    Wreszcie nadszedł ten czas: Zapach cynamonu, migdałów, pomarańczy, świeżo upieczonych pierników i makowca rozchodzi się po świątecznie przystrojonym domu. Nadchodzi najpiękniejsze ze wszystkich świąt – Boże Narodzenie. Z wielką radością kupuję prezenty i cieszę się chwilami spokoju, które mimo codziennego pośpiechu powoli nadchodzą. Ciepło ubrani idziemy na Bożonarodzeniowy spacer, cieszymy się pięknie przystrojonym krajobrazem i bardzo szczególną ciszą. Wracamy do świątecznie udekorowanego domu i spędzamy miło czas w rodzinnym gronie. Na to święto przygotowuję przepyszne potrawy i zapraszam rodzinę. Dzięki pysznym produktom Hilcona poradzę sobie z obiadem i będę całkowicie w swoim kuchennym żywiole. Jako pierwsze danie podam doprawiony ziołami, solą i świeżo mielonym pieprzem barszcz wigilijny z Saccottini z grzybami – małymi sakiewkami wypełnionymi po brzegi wspaniałym grzybowym nadzieniem. Jako danie główne podam łososia marynowanego w przyprawach korzennych z karmelizowaną cebulą na ragout z wybornych gnocchi Hilcona – kluseczek we włoskim stylu, w sosie dyniowym z chrupiącą szałwią. Jeżeli goście przyjdą tylko na kawę, przygotuję najlepsze fettuccine Hilcona z dodatkiem jaj od kur z wolnego wybiegu, z suszonymi śliwkami, orzechami i miodem. To jedno z najlepszych połączeń smakowych, którego „wisienką na torcie” będzie sos na bazie śliwkowego syropu, śmietany i cynamonu. A o tym, że śliwki lubią cynamon, już wiemy ;-)

  6. Ewa pisze:
    5

    Uwierzycie co się stanie?Wyczaruję pyszne danie!Bez grymasów, wydziwiania dnia całego marnowania.Sięgnę wnet po Pesto Rosso, usmażę kurę pokrojoną, dodam kapustę, paprykę, bambusa pędy, trochę chilli i cebulki, wszystko zmieszam z pesto Hilcony, obok na talerz nałożę ryż i… magicznie szybki, czarodziejsko pyszny posiłek gotowy!

  7. paweł pisze:

    w męskiej kuchni proste rozwiązania są zawsze najcenniejsze. Do tego odrobina artyzmu, by talerz wyglądał jak z restauracji- i koieta jest zadowolona. pomysł na szybka efekowną kolację- odkurzyć najlepsze talerze, ugotować makaron torteloni i podać na sosie pomidorowym (może byc ten co został z wczorajszego dnia ). troszku sosu balsamicznego i volais. przesyłam mailem zdjęcie- żeby nie było że się nie da.

    image

  8. Paulina pisze:
    5

    ja proponuje kreatywne podjeście do tematu torteloni! jak przemycić makaron na pizzy tylko najśmielsi śmiałkowi mają taki pomysły. Proponuję dziś pizze na szpinakowym spodzie (zamiast wody do ciasta używam soku wyciśniętego ze szpinaku- nadaje ciastu nieziemski kolor!). Pizze smarujemy sosem czosnkowym na śmietanie, układamy mięsne torteloni Hilcona oraz to co lubimy w pizzy najbardziej! I tu każdy z nas może użyc dowolnych składników- jak to w pizzy- liczy się to co mamy w lodówce albo może ponieść nas fantazja! ja użyłam pomidora, pieczonej dyni oraz świeżej bazylii ;-) wygląda i smakuje obłędnie! polecam każdemu kto jeszcze nie próbował!img_0004

  9. eldidu pisze:

    Jak widzę Fettuccine – makaron w stylu włoskim i Sos Napoletana to na myśl przychodzi mi danie, które jadłam na wakacjach we Włoszech:
    – krewetki
    – makaron
    – sos/przecier pomidorowy z bazylią
    – olej kokosowy do smażenia (dzięki niemu danie jest lżejsze) lub masło
    – szczypiorek
    – natka pietruszki
    – papryka słodka
    – mleko
    – sól i pieprz do smaku
    Krewetki podsmażamy, dodajemy sos pomidorowy, przyprawy. Czekamy aż się zagotuje wszystko, wlewamy mleko i ugotowany makaron. W przypadku świeżego makaronu nie ma potrzeby go wcześniej gotować. W wersji dla osób mniej dbających o linie zamiast mleka daje się słodką 12% śmietanę. A jak chcemy sprawić by danie było bardziej orientalne to zamiast mleka/śmietany dajemy mleczko kokosowe, a paprykę słodką można zastąpić curry.

    Dla osób zabieganych, które nie mają czasu na gotowanie polecam takie o to proste danie:
    – duża cebula
    – Tortelloni z serem ricotta i szpinakiem
    – Sos Napoletana
    – oliwa z oliwek do smażenia
    Cebule drobno siekamy, podsmażamy na oliwie, gdy się ze złoci dolewamy sos i zostawiamy na małym ogniu by odparował co jakiś czas mieszając. Tortelloni przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Wykładamy je na talerz, polewamy sosem, posypujemy serem i bazylią. Szybko i smacznie:)

  10. Sylwia pisze:

    Witam, a ja podzielę się moją ulubioną potrawą, dodam, że jest nią w tej wersji od kilkunastu godzin, a dokładniej od wczorajszego obiadu. Mięso jadam dosyć rzadko, ale kiedy najdzie mnie ochota, nie da się tego stłumić niczym, nawet najlepszą czekoladą :) I wczoraj był ten dzień. Dlatego przygotowałam wołowinę w sosie z śmietanowo-kurkowym. A zatem, cebulę trzeba zeszklić na oleju kokosowym, dodać kurki i mięso, dusić na małym ogniu, kiedy mięso i grzyby są miękkie dodaję śmietanę 18%, ząbek czosnku i przyprawiam danie do smaku solą, pieprzem, papryką oraz ziołami, tymi które akurat mam świeże w doniczce. Dodaję ugotowany makaron Fettuccine Hilcona, pozostawiam na kilka minut do połączenia smaków z makaronem.
    Pychota!

  11. Konrad pisze:

    Mój ulubiony produkt od Hilcona ?
    Ani chwili się nie zastanawiałem.
    W Sosie Arrabbiata się zakochałem.
    Sos u mnie w kuchni się nie marnuję,
    tylko do karkówki go wykorzystuję.
    Karkówkę ulubionymi przyprawami nacieram,
    później na chwilkę na patelnię zabieram.
    Do żaroodpornego naczynia wkładam plastry karkówki,
    to nie wymaga harówki ! :)
    na górę daje ogóreczki i cebulę
    nie mogę się doczekać kiedy spróbuję
    Całość oblewam sosem jednocześnie pikantnym i pomidorowym,
    po upieczeniu dla mojego podniebienia jest to połączeniem wyjątkowym :)
    Staromodne szlaki: „facet do kuchni się nie nadaje”,
    przecieram właśnie tym daniem ;)

  12. Monika M. pisze:
    5

    Nawet niedoświadczony kucharz wykonaprzepyszne danie z pomocą Hilcona!Zamiast studiować przepisy babcineużyj makaronu Fettuccine.Ugotowany włóż do naczynia,na to ser, cebula, szałwia i pieczona dynia.Zmieszaj ze śmietaną lub użyj jogurtu jako zamiennikatak przygotowaną zapiekankę włóż do piekarnika.Na 10 minut ustaw odliczanie,a potem zajadaj apetyczne danie :)

  13. Monika pisze:

    Z uwagi na tryb życia uwielbiam proste, szybkie dnia, które pieszczą podniebienie. Moje „Gorgotelloni” (danie i nazwa własnego autorstwa) podbiło serca wszystkich domowników. Zawsze wybieram tylko wysokiej jakości składniki, robiąc zakupy warto zwrócić na to uwagę. Aby ugotować Gorgotelloni potrzeba:
    -1 opakowanie Tortelloni z serem ricotta i szpinakiem z dodatkiem orzeszków piniowych firmy hilcona,
    -200g sera gorgonzola
    -200g śmietanki 30%
    -kilka listków bazylii
    Tortelloni gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Na patelni roztapiamy ser, łączymy ze śmietanką, po czym delikatnie dodajemy makaron. Na koniec dodajemy bazylię. Mniami! Gorąco polecam

  14. Aga M pisze:

    Uwielbiam pasty wszelkiego rodzaju, mimo że nie jestem Włoszką :) myślę, że jest to związane z tym iż szybko i prosto można wyczarować smaczny obiad „z niczego” z tym co akurat znajdziemy w lodówce. Moja propozycja nr.1: makaron Fettuccine z bazyliowym pesto z kurczakiem (lub łososiem). Filety z kurczaka (ew. łososia) pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju odstawić na chwilę. Do garnka kilka łyżeczek pesto, chwilę podgrzać, dodać śmietanę, powstanie zielony sos, dodać kurczaka (lub łososia) oraz ugotowany al dente makaron, delikatnie wymieszać by makaron przeszedł sosem i gotowe. Można na przybrać na talerzu świeżą bazylią
    Propozycja nr.2: makaron Fettuccine z kurczakiem i suszonymi pomidorami. Flet z kurczaka kroimy w kostkę obsmażamy na oleju (możemy użyć oleju z suszonych pomidorów jest aromatyzowany przyprawami i do tego smaczny), jak kto lubi w tm momencie można dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, następnie pokrojone w paski suszone pomidory, śmietanę ( bez niej oczywiście też może być – będzie mniej kaloryczne :) ), usmażonego kurczaka, sól, pieprz i np: zioła prowansalskie do smaku, chwilkę podgrzać, dodać ugotowany al dente makaron i już. Smacznego

  15. El pisze:

    Witam. Chciałabym zaproponować dwie proste potrawy z użyciem produktów firmy Hilcona: Makaron Fettuccine z masłem i z serem pecorino i Gnocchi z sosem pomidorowym, pachnący czosnkiem i z parmezanem.
    W pierwszej propozycji mieszamy ugotowany al dente makaron z masłem, dodajemy starty ser, opruszczyć gałką muszkatułową, solą i świeżo zmielonym pieprzem i chwilkę to wszystko mieszamy na patelni.
    Druga propozycja, to przygotowujemy sos czosnkowo – pomidorowy, czyli podsmazamy czosnek dodajemy Sos Napoletana. Przygotowac Gnocchi, polaczyc z sosem i posypac startym parmezanem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

css.php