Nauczę Cię jak upiec mistrzowską pizzę

Czy chcesz zaimponować rodzinie i znajomym? PizzaNerd to najelpszy kurs pieczenia pizzy.

Nie przegap → Sprawdź: pizzanerd.pl

Ogłoszenie wyników konkursu „Pokochaj olej rzepakowy”

W trakcie całej zabawy przesłaliście do mnie aż 89 zgłoszeń! Było w czym wybierać :)

olej-rzepakowy-wyniki

Przejrzenie prawie stu nadesłanych przepisów to było nie lada wyzwanie. Najpierw musiałem wybrać finałową dziesiątkę, a wyróżniających się zgłoszeń konkursowych było 13, tak więc już na tym etapie odpadły trzy fajne przepisy.

Wyniki

Koniec końców jury konkursowe wybrało trzy najlepsze przepisy spośród zgłoszonych przez Was i tak oto wygląda lista laureatów:

  • 1 miejsce: Adriana Baran – Czekoladowe muffiny z porzeczkami i czerwonym winem
  • 2 miejsce: Agnieszka Pietrusiak – Wątróbka na szpinaku z karmelizowanymi nektarynkami
  • 3 miejsce: Anna Wędzina – Focaccia z oliwkami i pomidorkami koktajlowymi

Dziękuję Wam wszystkim za udział w zabawie, a zwycięskim dziewczynom gratuluję! :-)

Poniżej prezentuję zwycięskie przepisy. Możecie z nich skorzystać i oczywiście użyć, tak jak zalecają, oleju rzepakowego. Zapraszam też na stronę pokochajolejrzepakowy.pl, na której znajdziecie więcej informacji na temat naszej polskiej „oliwy północy”.

Czekoladowe muffiny z porzeczkami i czerwonym winem

Składniki:

  • 120 g mąki pszennej
  • 80 g cukru białego
  • 50 ml oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 75 ml czerwonego słodkiego wina (np. Malaga)
  • 1 jajko (rozmiar L)
  • 2 garści czarnych porzeczek
  • syrop z czarnych porzeczek na czerwonym winie

 

Wykonanie:
Rozgrzej piekarnik do 180 st. (dolna grzałka). Mąkę, cukier, proszek do pieczenia i kakao umieść w jednym naczyniu. W oddzielnym naczyniu połącz olej, wino i jajko, dokładnie wymieszaj za pomocą trzepaczki.

Do mokrych składników stopniowo dodawaj suche, ciągle mieszając, do połączenia się składników. Na koniec dodaj czarne porzeczki i dokładnie wymieszaj. Masa powinna być gęsta, jeśli nie jest, dodaj odrobinę mąki i ponownie wymieszaj.

Foremki na muffinki wypełnij ciastem do ¾ wysokości, piecz w piekarniku około 20 minut do suchego patyczka. Muffinki podawaj wystudzone, polane sosem porzeczkowym na czerwonym winie. Smacznego!

Wątróbka na szpinaku z karmelizowanymi nektarynkami

Witam! Moja propozycja to sezonowa bardzo wątróbka drobiona ze szpinakiem, nektarynką i cebulą. A do niej proponuje kawałek świeżej bagietki… Smakuje nawet wątróbko – sceptykom (czyli mnie:P).

Składniki na 2 małe porcje:

  • ok. 20 dag wątróbki drobiowej
  • 3-4 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 dojrzała nektarynka (lub 4-5 moreli)
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 szczypta pieprzu
  • 2 szczypty soli
  • 1 garść świeżego szpinaku (lub czegoś innego zielonego)
  • kawałek bagietki, bułeczka

Wykonanie:
Wątróbkę umyć i oczyścić z włókien. Na oleju podsmażyć cebulę pokrojoną w piórka. Pod koniec dodać nektarynkę pokrojoną w plasterki. Podsmażyć 2-3 minuty, żeby się delikatnie wszystko skarmelizowało.

Zdjąć z patelni. Na rozgrzaną patelnię wrzucić wątróbkę. Smażyć około 5 minut, przewracając od czasu do czasu, dodać cebulę i nektarynki oraz szczyptę pieprzu. Podgrzać. Wyłożyć na szpinak, posolić i podawać z pieczywem.

Focaccia z oliwkami i pomidorkami koktajlowymi

Składniki:

  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 10 g drożdży (świeżych)
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • łyżeczka soli
  • garść czarnych oliwek
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • tymianek
  • sól gruboziarnista

Wykonanie:
Drożdże rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłej wody, mieszamy i odstawiamy na ok. 15 minut. W misce umieszczamy przesianą mąkę, dodajemy sól, olej rzepakowy oraz drożdże.

Następnie dodajemy stopniowo wodę i wyrabiamy ciasto. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i umieszczamy rozwałkowane ciasto, formując je na kształt okrągłej pizzy lub prostokąta. Palcami robimy małe wgniecenia w cieście i umieszczamy w nich pokrojone oliwki i pomidorki koktajlowe.

Całość posypujemy tymiankiem oraz sola gruboziarnistą. Następnie skrapiamy olejem rzepakowym. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temp. 190 stopni ok. 20 minut, aż focaccia ładnie się zarumieni.

Ilość komentarzy: 3 - dołącz do dyskusji!

3 odpowiedzi na “Ogłoszenie wyników konkursu „Pokochaj olej rzepakowy””

  1. wumba pisze:

    Zwycięzcom gratuluję!. A podaną stronę dobrze znam – przyznam, że gdy tam trafiłam niewiele wiedziałam o oleju rzepakowym i mocno zdziwiło mnie, że on taki zdrowy ;) Teraz w kuchni używam prawie tylko jego.

  2. Adriana pisze:

    O matko :D DZIĘKUJĘ! :D i gratulacje dla pozostałych :D

  3. Nieśka pisze:

    Jak miło! :) A muffiny z winem – jeszcze nie robiłam… ciekawe, ciekawe. Pozdrawiam i gratuluję pozostałym nagrodzonym! :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

css.php