Nauczę Cię jak upiec mistrzowską pizzę

Czy chcesz zaimponować rodzinie i znajomym? PizzaNerd to najelpszy kurs pieczenia pizzy.

Nie przegap → Sprawdź: pizzanerd.pl

Śródziemnomorski konkurs z Podravką

Śródziemnomorski konkurs z Podravką

KONKURS ZAKOŃCZONY

Gorąco zapraszam do zabawy i udziału w konkursie z nutką śródziemnomorskich smaków. Wraz z Podravką czekamy na pomysły na dania inspirowane kuchnią śródziemnomorską, a autorzy pięciu najciekawszych zgłoszeń otrzymają smakowite zestawy nagród.

Kuchnia śródziemnomorska jest jedną z moich ulubionych. Co najlepsze, produkty potrzebne do przyrządzania klasycznych potraw z tego regionu dostępne są przez okrągły rok. Nawet jeżeli nie ma akurat pełni sezonu pomidorowego, mogę sięgnąć po świetne produkty Podravki. Moje ulubione to Pomidory krojone z oliwą i czosnkiem, a także sprzedawany w butelce Przecier pomidorowy z cebulką i czosnkiem. :-)

Dlatego myślę, że konkurs ten będzie świetną zabawą dla wszystkich i zobaczymy w komentarzach kreatywne, wyjątkowo smaczne i łatwe w wykonaniu potrawy. Przepis na moje śródziemnomorskie danie oparte na produktach Podravka możesz zobaczyć tutaj, a niżej szczegóły zabawy.

makaron fussili

Konkurs

Zabawa jest bardzo prosta. Napisz w komentarzu poniżej jaki jest Twój pomysł na przygotowanie potrawy inspirowanej kuchnią śródziemnomorską, wykorzystując wybrane produkty marki Podravka. Pełną listę tych produktów znajdziesz na stronie:

podravka.com/pl/smakikuchnisrodziemnomorskiej

Jakie są zasady i o czym musisz pamiętać:

  • Nagrodzonych zostanie pięć najlepszych – moim zdaniem – komentarzy. Każdy z laureatów otrzyma zestaw złożony z produktów marki Podravka (m.in. pomidory, pesto, makarony) i książki „Kulinarne podróże po Chorwacji„.
  • Na komentarze konkursowe czekam przez siedem dni do 26.01.2017, do końca dnia.
  • W swoim komentarzu opisz pomysł własnymi słowami, niekoniecznie w postaci przepisu – wiersz czy ciekawa historyjka będą równie mile widziane!
  • Jeżeli do swojego pomysłu chcesz dodać zdjęcie lub film, wystarczy że w komentarzu dołączysz link do niego (np. opublikowanego na Instagramie lub Facebooku), zdjęcie lub film możesz również przesłać poprzez email na adres konkurs@zajadam.pl – dodanie zdjęcia nie jest obowiązkowe, ale najpewniej zwiększy Twoje szanse na otrzymanie nagrody. ;-)
  • Regulamin konkursu dostępny jest tutaj.

Powodzenia! :-)


Wyniki konkursu

Wszystkim uczestnikom dziękuję za ciekawe komentarze i zgłoszenia przesłane drogą e-mailową. Poniżej lista laureatów:

  1. Dorota i jej przepis na Spaghetti po genueńsku
  2. Magdalena i jej Gazpacho
  3. Justyna i jej przepis na makaron z ośmiornicą
  4. Ania – autorka świetnego wierszyka
  5. Anna i jej pomysł na śródziemnomorski makaron w wersji chorwacko-polskiej

Zobacz również

Ilość komentarzy: 16 - dołącz do dyskusji!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

16 odpowiedzi na “Śródziemnomorski konkurs z Podravką”

  1. Magdalena Wojtanowicz pisze:

    Witam serdecznie w jakim czasie nagrody zostaną dostarczone ?

  2. Magdalena Wojtanowicz pisze:

    moje zgłoszenie poszło na adres e-mail ze względów technicznych uniemożliwiających dodanie zgłoszenia tutaj

  3. Justyna pisze:

    I jeszcze jeden przepis – zapiekany krem pomidorowy

    Składniki:
    1 opakowanie przecieru pomidorowegoPodravka
    0,5 kg pomidorów
    5 ząbków czosnku
    1 cebula
    2 garści bazylii
    bagietka
    ser cheddar
    sól, pieprz
    1 łyżka oleju

    Cebulę kroimy w piórka, czosnek siekamy. W garnku podgrzewamy olej i podsmażamy cebulę z czosnkiem. Pomidory sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skórki, kroimy w ćwiartki i wrzucamy do garnka. Dodajemy posiekaną bazylię, sól i pieprz. Smażymy ok 8 minut i wlewamy przecier pomidorowy Podravka, zagotowujemy i miksujemy na gładką zupę.
    Zupę wlewamy do żaroodpornych naczynek. Kromki bagietki nacieramy czosnkiem i układamy na zupie. Posypujemy serem cheddar. Całość zapiekamy ok 15 minut w temp 180 stopni.

    Zdjęcie też idzie na maila ;)

  4. Justyna pisze:

    Makaron z ośmiornicą

    Składniki na wywar:
    2 marchewki
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki octu
    5 listków laurowych
    łyżeczka ziela angielskiego
    sól, pieprz

    Na sos:
    1 ośmiornica ok 1,5 kg
    1 opakowanie krojonych pomidorów bez skórki Podravka
    2 cebule
    3 ząbki czosnku
    3 łyżki kaparów
    1/2 opakowania sera typu feta
    250 g pomidorów koktajlowych
    świeża bazylia
    2 łyżki oleju
    sól, pieprz

    Makaron

    Przygotowanie:
    Marchew i czosnek obieramy, cebulę opalamy nad ogniem. Do dużego garnka wkładamy warzywa i przyprawy, zalewamy ok 2 litrami wody. Doprowadzamy do wrzenia.

    W międzyczasie oczyszczamy ośmiornicę – usuwamy aparat gębowy i oczy. Jeśli mamy ośmiornicę niemrożoną musimy ją dodatkowo dokładnie obtłuc młotkiem. Ośmiornicę wkładamy do wywaru i gotujemy pod przykryciem przez 45 minut. Po ugotowaniu wyjmujemy ośmiornicę i pozostałe składniki z garnka. Wywaru nie wylewamy!
    2 cebule drobno siekamy i podsmażamy na oleju, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dorzucamy pomidory Podravka, podsmażamy do odparowania wody. Podlewamy 1 szklanką wywaru z gotowania ośmiornicy i odparowujemy. Do sosu dodajemy pokrojoną ośmiornicę, kapary, serek feta i połówki pomidorów, doprawiamy do smaku.

    Do garnka z wywarem dolewamy więcej wody, solimy i gotujemy w niej makaron.

    Podajemy ze świeżą bazylią.

    Zdjęcie przesyłam na maila :)

  5. Bonna pisze:

    Kuchnia śródziemnomorska posiada wiele zalet, jest w miarę prosta i szyba do przygotowania w domu. Dodatkowo mój mąż bardzo lubi potrawy śródziemnomorskie, dlatego chętnie co jakiś czas przyrządzam mu takie dania. Do tego dekoruję stół świecami i sprawiam romantyczny nastrój idealny na niedzielną randkę z ukochaną osobą. Gotowany makaron oraz pyszny sos pomidorowy z przyprawami i odrobiną potartego sera na górze z pewnością przypadnie do gustu mojemu mężowi. Nie jestem zbytnio utalentowaną kucharką, jednak proste potrawy wychodzą mi najlepiej, a zbudowany odpowiednio nastrój rozwija nasz związek.

  6. Bożena pisze:

    W jednym z krajów Morza Śródziemnego, żyła dziewczyna, co miała chłopaka bogatego.
    Jako, że pracować nie musiała, to dla przyjemności sobie gotowała.
    Kuchnia jej była lekka, smaczna i zdrowa, a obecność produktów Podravka – obowiązkowa!
    Zupę pyszną serwowała, do której Ajvar łagodny dodawała.
    Fusilli z pesto z dodatkiem warzyw to ulubione danie chorwackich żeglarzy.
    Przepisów dokładnych zdradzić mi nie chciała, ponieważ w Chorwacji swoje bistro miała i konkurencji się obawiała.

  7. Anula81 pisze:

    *******************

    K uchnia śródziemnomorska najlepsza jest
    U lubiona całej mej rodziny!
    C hetnie po ryby sięgamy, zdrowe białko zajadamy
    H umor od razu lepszy jest
    N awet kiedy pada deszcz!
    I jesli ktoś powie, że …
    A bsolutnie rodzaj posiłku nie ważny jest!

    Ś mieję się mu w twarz, bo wiem, że
    R ozum lepiej pracuje, kiedy dobrze je!
    Ó wczesny świat ciągle pędzi
    D om jest naszym miejsce tylko do spania
    Z męczony wieczorem każdy po domu się słania!
    I w tedy ja do kuchni wędruję
    E nergicznie sobie podśpiewuję
    M oje ulubione krewetki na patelnię wrzucam
    N o i pyszną sałatę do miski rwę, potem dodaję oliwę
    O dnajduję w lodówce cebulkę, dużo ziół,
    M am też pomidorów suszonych wór …
    O dpowiednio wszystko mieszam, skrapiam balsamiko
    R odzina sie zbiera zapachem skuszona
    S tół nakrywam i jestem tym daniem wzruszona
    K ocham gotować, zdrowo, szybko i pożywnie
    A potem relaks niczym nad morzem śródziemnym oczywiście!

  8. Ania pisze:

    Od pewnego czasu nie jadam mięsa dlatego często inspiruje się kuchnią śródziemnomorską. Makarony z sosem pomidorowym z różnymi dodatkami często goszczą na moim talerzu.
    Dziś chciałabym zaproponować penne z tuńczykiem i sosem pomidorowym.
    Makaron gotujemy al dente w międzyczasie na rozgrzana patelnię wlewamy odrobinę oliwy z oliwek i podsmażamy 1-2 ząbki czosnku, następnie dodajemy puszkę tuńczyka. Chwilę podsmażamy po czym dodajemy przecier pomidorowy z cebulą i czosnkiem Podravka lub jeśli ktoś woli można dodać pomidory krojone tej samej marki. Danie doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ulubionymi ziołami. Ugotowany makaron dodajemy do sosu, całość mieszamy. Wykładamy na talerz i posypujemy tamtym parmezanem.
    Danie jest proste, bardzo szybkie i mam nadzieję że będzie smakowało.
    Życzę smacznego.

  9. pysialka pisze:

    W zeszłym roku byłam w Chorwacji i trochę się zainspirowałam ich kuchnią. Nie mają swojej takiej typowej, ale mają produkty, które koniecznie trzeba stamtąd przywieźć. Jest to przede wszystkim sos Ajvar i pesto. Makaron świderki połączyłam z podpieczonymi plasterkami kiełbaski, dodałam do tego oczywiście ajvar pomidorowy (mój ulubiony) łagodny. Żeby nadać ciekawy, jeszcze bardziej chorwacki smak dodałam zioła dalmatyńskie (tzw. dalmatinski zacin). Potrawa smakuje każdemu, kto lubi takie śródziemnomorskie smaki, połączone z polską kuchnią (w postaci kiełbaski).

  10. Anna pisze:

    Markę podrawke znam i bardzo lubię z racji tego że bardzo uwielbiam makarony to często korzystam z waszych produktów. Uwielbiam wasze przeciery , pomidory w kartonie oraz wszelkie makarony mogła bym je jeść codziennie. Wasze produkty są świetne dlatego wszystkim je polecam super było by przetestować wadze produkty że znajomymi zrobiła bym wtedy mój ulubiony makaron spaghetti z pomidorami z puszki, koncentratem pomidorowym, oczywiście czosnek, cebula i mięsko było by pysznie znajomi byli by zadowoleni i było by też super przygotować romantyczne kolacje dla chłopaka na Walentynki z waszych produktów. Bo są przepyszne.

  11. Justyna pisze:

    Jako, że mięsa nie jadam często kulinarne ekscesy wyprawiam;-)
    Śródziemnomorska do mych ulubionych kuchni świata należy więc słychać tylko stukanie talerzy.
    Dzięki Podravce w kuchni dzieła tworzę i nikt zatrzymać mnie nie może.
    Bagietki skrojone, w piecu zapiekane później nakladam pomidory krojone z oliwą i czosnkiem Podravka w słońcu skąpane.
    Już pachnie pięknie , aż ślinka leci tego odmówić nie mogą nawet dzieci !
    Ach, jeszcze serek mozzarella dorzucę do tego takiej przekąski pozazdrościsz mi kolego ;-)
    Gdy dla odmiany pesto Podravka Genovese i Rosso użyje to każdego w kuchni zażyje.
    Takie me gotowanie z Podravką udane
    chcesz się przekonać – wpadaj na śniadanie ;-)

  12. Monika pisze:

    Przecier pomidorowy z cebulą i czosnkiem to dodatek wspaniały do kuchni śródziemnomorskiej. Biorę krewetki, pietruszkę i czosnek bo są to produkty bardzo radosne. Duszę na maśle na dużej patelni i czekam aż pięknie się przyrumieni. Krewetki gotowe, więc bez zbędnej zwłoki, wrzucamy Podravke i przypraw trochę. Przepis ten jest wspaniały i idealny na śródziemnomorskie upaly.

  13. Iwona pisze:

    Marka Podravka towarzyszy mi od bardzo wielu lat a zaczęła moja mama od vegety czerwonej ten smak pamiętam do dziś i nie wyobrażam sobie wielu potraw bez niej do pieczonego kurczaka do kotleta z pierśnika czy rosołu. a 2 dni temu robiłam gołąbki z łopatki kapusty pekińskiej to zalewam przecierem z czosnkiem i cebulką to wszystko na godzinkę do piekarnika i palce lizać albo cukinia faszerowana do mięsa vegeta z czosnkiem i ten sam przecier . Pesto do pizzy do grzanek do makaronu. Mogła bym pisać bez końca jakie potrawy robię z artykułami tej marki. To jest smak mojego dzieciństwa .W moim domu nie ma żadnej potrawki bez Podravki.

  14. Dorota pisze:

    Spaghetti po genueńsku

    To inaczej makaron z zieloną fasolką i ziemniakami gotowanymi w tej samej wodzie polany pesto alla genovese (klasycznym bazyliowym pesto). Danie to pochodzi z Ligurii, regionu na północnym-zachodzie Włoch ze stolicą z Genui. Uwielbiam je za prostotę i szybkość – składniki gotujemy w jednym garnku, potem mieszamy z sosem i możemy podawać na stół. :)

    Makaron z ziemniakami?

    To prawda, jest to osobliwe połączenie, ale warto pamiętać, że Włosi traktują ziemniaki inaczej niż my (jak warzywo, a nie dodatek skrobiowy). W tej potrawie ziemniaki powinny się rozgotować i w ten sposób ułatwić przylepienie sosu do makaronu, najlepsze będą ziemniaki mączyste.

    Tradycyjnie w Ligurii danie podaje się z makaronem o nazwie trenette. Jest on podobny do linguine, ale od niego cieńszy i przypomina płaskie spaghetti. Ja jednak zawsze sięgam po spaghetti, bo przepadam bardzo za długimi, cienkimi nitkami. Lubię też jak chrupiąca zielona fasolka fajnie kontrastuje z kremowym pesto.

    Przepis
    dla 4 osób
    czas przygotowania: 20 min

    Składniki:
    • 1 opakowanie Spaghetti Podravka
    • 1 słoiczek Pesto Genovese Podravka
    • 4 mączyste ziemniaki
    • 250 g zielonej fasolki szparagowej
    • świeża bazylia do dekoracji
    • parmezan do posypania

    Przygotowanie:
    1. Zagotuj duży garnek osolonej wody. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Z fasolki odetnij końcówki i każdą przekrój na 2-3 części.
    2. Wrzuć ziemniaki do wrzątku i gotuj przez ok. 10 min. Następnie dodaj spaghetti, a po 5 minutach zieloną fasolkę. Przemieszaj i gotuj przez ok. 5 min. W tym czasie makaron i fasolka powinny zrobić się al dente (zakładam, że makaron powinien gotować się 9 min wg przepisu podanego na opakowaniu). Odlej ok. 1/2 szklanki płynu z garnka, następnie odcedź warzywa i makaron i przełóż do miski.
    3. Dodaj pesto i trochę wody z kubka. Wymieszaj dokładnie, ewentualnie dodając więcej wody, aby rozrzedzić pesto. Podsyp listkami bazylii i startym parmezanem i podawaj.

  15. Natalias Mi pisze:

    Makaron w sosie pomidorowo-czosnkowym z dodatkiem zielonego pesto

  16. Anna pisze:

    Zapiekanka Makaronowa z pulpecikami w sosie pomidorowym.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

css.php